Tästä syystä malinois sopii juuri palveluskoiraksi – rotu ei sovi kaikille

Tästä syystä malinois sopii juuri palveluskoiraksi – rotu ei sovi kaikille 4:13
Tästä syystä malinois sopii juuri palveluskoiraksi – rotu ei sovi kaikille

Belgianpaimenkoira malinoisit ovat nimenomaan aktiivisia harrastus- ja palveluskoiria. Ne kaipaavat arkeensa erilaisia aktiviteetteja, jotta ne pääsevät purkamaan energiaansa.

MTV Uutiset kirjoitti keskiviikkona Helsingin yliopiston toteuttamasta tutkimuksesta, jossa testattiin koirien kognitiivisia piirteitä sekä käyttäytymistä. Testeissä pärjäsi hyvin muun muassa belgianpaimenkoira malinois.

Tutkimusaineisto koostui 1002:sta koirasta ja analysoitavana oli kaiken kaikkiaan 13 koirarotua.

Malinois on kuitenkin nimenomaan palveluskoira ja se kaipaa hyvin aktiivista elämäntyyliä saadakseen poltettua kaiken energiansa – kyseessä ei missään nimessä ole pelkkä sohvaperuna.

MTV Uutiset kävi Hyvinkäällä seuraamassa, kun koiraharrastajat Virve Hepoaho sekä Jani Karvonen treenasivat malinoisiensa kanssa tottelevaisuuskokeen, eli tuttavallisemmin tokon, liikkeitä sekä palveluskoirien tottelevaisuuskokeen liikkeitä.

Katso yllä olevalta videolta, miksi malinois soveltuu juuri palveluskoiraksi ja mitä kannattaa ottaa huomioon, ennen kuin rotua harkitsee itselleen.

Malinois valikoitui monipuolisuutensa ansiosta

Hepoaho on kisannut koirien kanssa vuodesta 1989 asti, ja ensi kesänä tulee täyteen 34 vuotta koiraharrastusta. Hepoaho on harrastanut koiriensa kanssa tokon lisäksi vesipelastusta, agilitya, rally-tokoa sekä palveluskoirapuolen lajeista jälki- ja hakukoetta. Tällä hetkellä kotoa löytyy kolme malinoisia, joiden kanssa on harrastettu kaikkia yllä mainittuja lajeja. 

Karvosellakin koiraharrastusten parissa on vierähtänyt jo parikymmentä vuotta. Karvonen aloitti koiraharrastuksen rottweilerien kanssa, joiden hanssa on harjoitellut hakukoetta sekä tokoa. Viimeiset viisitoista vuotta kotoa on löytynyt kuitenkin juuri malinois, joiden kanssa Karvonen on kokeillut lähes kaikkia lajeja, mutta harrastanut erityisesti suojelua ja tokoa.

Videolla esiintyvä Tinka-koira on esimerkiksi voittanut suojelukokeen Suomen-mestaruuden.

Hepoaho kertoo, että hänellä on ollut elämänsä aikana useita koirarotuja, mutta hän on ihastunut malinoiseissa juuri niiden monipuolisuuteen. 

– Käyttäytymiskoe, kuten muutkin kokeet ja koiraurheilulajit kannustavat koiran omistajaa harrastamaan ja kouluttamaan koiraansa. Tämä on yhteistä tekemistä, jossa opitaan samalla hyödyllisiä taitoja arkeen. Tavoitteena on kaikin puolin hyvin voiva, hallinnassa oleva koira niin kotiin kuin lenkeillekin, Hepoaho toteaa.

Malinoisien monipuolisiin harrastusmahdollisuuksiin ihastui myös Karvonen. 

– Se jaksaa tehdä töitä ja se on harrastuskoirana innokas ja yleensä aina innokas tekemään töitä, Karvonen summaa.

Lue myös:

    Uusimmat