Syöpätutkijat löysivät vahingossa uuden elinparin – kuusisenttinen kaksikko sijaitsee syvällä pään sisällä

Tällaisia ovat eturauhassyövän oireet 3:00
Videolla kerrotaan, miten eturauhassyöpä oireilee.

Hollantilaiset syöpätutkijat löysivät ihmisen pään sisältä uuden mahdollisen sylkirauhasparin. 

Voisi kuvitella, että ihmiset tietävät 2020-luvulla kaiken elimistöstään, mutta uusi teknologia haastaa tämän käsityksen. Tuore Radiotherapy & Oncology -julkaisussa ilmestynyt tutkimus esittää, että ihmisen pään sisällä on elinpari, jonka ei ennen tiedetty siellä olevan.

Syvällä nenänielussa – kohdassa, jossa nenäontelo yhdistyy korvatorviin – näyttää sijaitsevan aiemmin tuntematon sylkirauhaspari. Mikäli havainnot vahvistetaan, piilotelleen syljen lähteen tunnistaminen voi olla ensimmäinen laatuaan noin kolmeen vuosisataan, kirjoittaa The New York Times.

Uusi elin löytyi vahingossa 

Sädehoitojen sivuvaikutuksia pään ja kaulan alueelle tutkineet hollantilaiset syöpätutkijat perehtyivät uudenlaiseen kuvaustapaan, kun he huomasivat yllätyksekseen nenänielun takaosassa kaksi tuntematonta aluetta. Pitkulaisen muotoiset, jopa kuuden senttimetrin pituiset rauhaset vaikuttivat kudosnäytteiden perusteella samanlaisilta kuin tunnetut suuret sylkirauhaset.

Aiemmin suuria sylkirauhasia on ajateltu olevan kolme paria, yhdet korvan edessä sekä kahdet suun pohjassa. Tämän lisäksi kaikkialla suuontelon limakalvoissa on pieniä sylkirauhasia, jotka erittävät mukoosia eli limaista sylkeä. On mahdollista, että neljäs suuri sylkirauhaspari on jäänyt huomaamatta hankalapääsyisen sijaintinsa vuoksi.

Miksi ihminen erittää sylkeä?

Syljen tehtävänä on kostuttaa ja puhdistaa suuonteloa ja nielua, käynnistää ruoansulatus hajottamalla hiilihydraatteja sekä toimia kiinteän ravinnon liuottimena.

Lähde: Terveyskirjasto

Löydöksen tehneet Hollannin syöpäinstituutin tutkijat jatkoivat yhteistyötä Utrechtin yliopistollisen sairaalan tutkijoiden kanssa. Tiimi löysi kaikilta tutkimiltaan sadalta ihmiseltä uudet, keskellä päätä sijaitsevat sylkirauhaset. Lähes kaikki tutkitut henkilöt olivat miehiä ja heillä oli eturauhassyöpä.

Juttu jatkuu videon alla.

Apua syöpäpotilaiden elämänlaadun parantamiseksi

Tutkijat esittävät, että pään ja kaulan alueelle kohdistuva sädehoito voi vaurioittaa vasta nyt löydettyjä sylkirauhasia. Tästä syystä syöpäpotilaat saattavat kokea hoitojen jälkeen sylkirauhasten vaurioitumisesta johtuvia sivuvaikutuksia, kuten ongelmia syömisen, nielemisen ja puhumisen kanssa. Tiimin tutkimilla 723 potilaalla sädehoidon suuntaaminen nyt löydetylle alueelle liittyi suun kuivuuteen ja nielemisvaikeuksiin.

Löydöksestä toivotaan apua syöpäpotilaiden elämänlaadun parantamiseen, sillä sädehoito on monesti mahdollista suunnata niin, ettei se vaurioita nyt löydettyjä uusia sylkirauhasia.

Jatkotutkimuksia tarvitaan

Kriitikoiden mukaan on mahdollista, että hollantilaistutkijoiden käyttämä uusi kuvausmenetelmä löysi suurten sylkirauhasten sijaan joukon pieniä sylkirauhasia.

Pienen mutta mielenkiintoisen tutkimuksen havainnot tuleekin varmistaa laajemmissa ja monimuotoisemmissa aineistoissa. Pään sisällä piilotelleiden rauhasten tutkiminen on helpompaa nyt, kun tiedetään mitä etsiä.

Lue myös:

    Uusimmat