Tiesitkö näitä kiehtovia faktoja? Matkaa ruoan mukana suusta vessanpönttöön – kiinnitä huomio lopputulokseen

Toimittaja matkasi suusta vessanpönttöön: Kurkkaa suoliston sisään 2:42
Tiesitkö tätä suolistostasi ja kakastasi? Katso, miten ruoka kulkee suusta vessanpönttöön.

Heurekassa avautuu lauantaina 10.10. näyttely, jossa pääsee tutustumaan ruoansulatuksen kiehtoviin saloihin. Näin ruoka kulkee ihmisen kehon läpi.

Oletko koskaan miettinyt, millaisen reitin ruoka kulkee matkatessaan suusta vessanpönttöön? Aihe saatetaan kokea epämiellyttäväksi ja ikävät mielikuvat ovatkin tehneet suolistosta osin aliarvostetun elimen.

Väheksyntä on kuitenkin turhaa. Suolistoa on sanottu ihmisen toisiksi aivoiksi, sillä siellä majailee 1,5 kilon edestä bakteerimassaa, jotka vaikuttavat aivojen toimintaan, immuunijärjestelmään ja aineenvaihduntaan.

Saksalainen tutkija Giulia Enders kirjoittaa kirjassaan Suoliston Salaisuus – kaikki kehomme keskeisestä elimestä (Otava), mitä jokaisen ihmisen kannattaisi tietää suolistosta, jonka tasapainon järkkyminen on yhdistetty esimerkiksi ylipainoon, masennukseen sekä allergioihin.

Näin hieno järjestelmä ihmisen sisältä löytyy.

Suodatettu veri auttaa pureskelemaan ja nielemään

Moni luulee syödessään purevansa vahingossa poskeaan, mutta todellisuudessa herkästi hampaiden väliin jäävä kohouma keskellä posken sisäpintaa on sylkirauhanen. Niitä on kaksi molemmilla puolilla suuta. Suuria sylkirauhasia on kolme paria: poskien lisäksi kielen sekä leuan alla.

Nimensä mukaisesti rauhaset tuottavat sylkeä, joka on suodatettua verta. Sylki auttaa ruoan pureskelussa ja nielemisessä.

Ruokatorvi tekee syystä omituisen koukeron

Syljen ansiosta ruoka kulkeutuu ruokatorveen, joka avautuu vain nieltäessä. Ruoka kulkee kaksi senttimetriä leveää ruokatorvea alaspäin kohti mahalaukkua automaattisen supistusliikkeen ansiosta. Matka tätä käytävää pitkin kestää noin 5–10 sekuntia.

Ruokatorvi ei kuljeta ruokaa mahalaukkuun suorinta reittiä vaan tekee pienen koukkausliikkeen ja tähtää mahalaukun oikeaan reunaan. Kiertoreitillä on järkevä syy, sillä jos ruokatorvi veisi ravinnon suorinta reittiä mahalaukun pohjukkaan, röyhtäilisimme jokaisella aterian jälkeen otetulla askeleella. Liikkuessa, nauraessa tai yskiessä vatsalihakset nimittäin jännittyvät ja painavat mahalaukkua alapuolelta aiheuttaen sinne painetta.

Mahalaukun kahdella erikokoisella osalla kaksi eri tehtävää

Mahalaukku alkaa aivan vasemman nännin alta ja päättyy oikean kylkikaaren alle. Mahalaukku on tavallaan vinossa: sen oikea sivu on lyhyempi kuin vasen sivu. Kahdella erikokoisella mahalaukun osalla on kaksi eri tehtävää. Pienempi oikea puoli käsittelee nesteet ja suurempi vasen puoli ruoan.

Normaaliin mahalaukkuun mahtuu noin 1,5 litraa ravintoa. Mahalaukku varastoi ruokaa ennen sen kulkeutumista suoleen ja murentaa sitä vellimäiseksi. Ravinnon möyhennyttyä riittävän juoksevaksi mahaportti aukeaa ja mahalaukun lihakset alkavat supistelun avulla kuljettaa ravintoa vähitellen suoleen. Aterian jälkeen mahalaukku tyhjenee noin neljässä tunnissa.

Jättimäinen suolisto imeyttää ruoan

Ihmisen elimistössä on suolta noin 7 metrin verran. Tästä vain viimeisellä metrillä on merkitystä ulostamisen kannalta. Loput 6 metriä ovat ympäriinsä kiemurtelevaa ohutsuolta. Ruokaa yhä pienemmäksi survovassa ohutsuolessa on näkyviä poimuja ja sen seinämissä on pikkuruista nukkalisäkettä. Jos koko suoliston pinta silitettäisiin tasaiseksi, sen pituus olisi noin 7 kilometriä.

Ohutsuoli vaatii suuren koon ydintehtävänsä vuoksi. Ohutsuolessa ruoka pilkkoutuu niin pieneksi, että se pystyy imeytymään soluihin. Jotta ohutsuoli kykenisi imeyttämään kaikki ruokien miljardit molekyylit yksittäin, se tarvitsee paljon pinta-alaa.

Ohutsuolen päässä on paksusuoli. Paksusuolessa ruoasta imeytyvät elimistöön viimeisetkin käytettävissä olevat rippeet. Osa ruoasta saattaa viipyä paksusuolessa jopa kolme päivää. Lopuksi paksusuoli kuljettaa pois hyödynnettäväksi kelpaamattoman osan. 

Uloste kerääntyy hetkeksi aikaa paksusuolen jatkeena olevaan peräsuoleen ennen poistumista elimistöstä.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Päälähde: Suoliston salaisuus - kaikki kehomme keskeisestä elimestä (Otava)

Lue myös:

    Uusimmat