Valtavan yleinen Suomessa – tällaisia ovat eturauhassyövän oireet: "Oleellinen asia on, että se ei aina aiheuta harmia"

Tällaisia ovat eturauhassyövän oireet 3:00
Tällaisia ovat eturauhassyövän oireet

Eturauhassyöpä on Suomessa miesten yleisin syöpä. Tällaisia ovat eturauhassyövän oireet.

Eturauhassyöpä on Suomessa valtavan yleinen. Se on miesten yleisin sairaus, johon sairastuu keskimäärin 70-vuotias mies.

Miksi? Sitä ei täysin tiedetä.

– Jotkut tutkijat pitävät mahdollisena, että jos ihminen elää tarpeeksi kauan, alkaa pahalaatuisia soluja tulla, osaston ylilääkäri Petteri Hervonen HUS Syöpäkeskuksesta kuvailee.

– Oleellinen asia on, että se ei aina aiheuta harmia. Ei ehdi kasvaa vanhalla miehellä sellaiseksi, että se mitenkään rajoittaisi elämää. Tämä on se syy, miksei miesväestön seulontaa suositella toistaiseksi.

Yllä olevalla videolla Petteri Hervonen kertoo eturauhassyövän oireista.

Voidaan alustavasti havaita PSA-verikokeella

Eturauhassyövän voi alustavasti havaita PSA-verikokeella. PSA, prostataspesifinen antigeeni, on eturauhassolujen tuottama valkuaisaine. Jos sen määrä veressä nousee dramaattisesti, kyseessä voi olla syöpä.

– Itse olen sitä mieltä, että tietyssä iässä arvo saattaa olla järkevää mitata, mutta en ole sitä mieltä, että kaikilta vanhoilta miehiltä pitäisi alkaa aktiivisesti mitata sitä, Hervonen sanoo.

Näin tutkitaan

Kun suuntaa antava PSA-arvojen verikoe on otettu, miehelle voidaan tehdä ultraäänitutkimus, jossa tutkitaan eturauhasen kokoa ja laatua.

Vaikka perinteinen sormella tunnustelu on ollut urologinen perustutkimus jo vuosikymmenien ajan, Hervonen huomauttaa, että nykyaikaiset tutkimusmetodit ovat kehittyneempiä.

– En sano, että se olisi aikansa elänyt edelleenkään. Siinä saadaan karkea arvo eturauhasen koosta ja joskus, jos siellä on kyhmy, sitä pystytään tunnustelemaan, mutta siinä täytyy olla aika kokenut urologi, joka pystyy luotettavasti tunnustelemaan. Sanoisin, että se ei poissulje syövän mahdollisuutta, Hervonen sanoo.

– Tämä tutkimus voi varmistaa, että jotakin on selvästi pielessä, mutta sormella tunnusteleminen ei missään nimessä riitä diagnoosin varmistamiseen. Se on suuntaa antava ensitutkimus, joka on halpa ja lääkäri tai urologi voi sen tehdä missä tahansa, Sanoisin kuitenkin, että tänä päivänä meillä on paljon luotettavampiakin tutkimusmenetelmiä.

Esimerkiksi nykyaikainen magneettitutkimus on jo hyvin tarkka ja korkealaatuinen kuvaus. 

Näyte tarvitaan diagnoosiin

Jos eturauhasessa sitten todetaan poikkeava muutos, otetaan neulanäyte.

Näyte tarvitaan aina syövän, minkä tahansa syövän, diagnoosin varmistamiseen. 

– Näyte lähetetään patologille, joka katsoo, onko näytteessä syöpäsoluja ja ovatko ne ärhäköitä vai rauhallisia syöpäsoluja, Hervonen kuvailee.

Lue myös:

    Uusimmat