99-vuotias lahjoitti ruumiinsa tieteelle – anatomian kurssilla selvisi jotakin hämmästyttävää: "Äitini olisi pitänyt tätä niin siistinä"

99-vuotias lahjoitti ruumiinsa tieteelle – tutkimuksissa selvisi, että hänen elimensä ovat aivan väärissä paikoissa 0:48
Kuvia Rosesta.

Rose Marie Bentley eli 99-vuotiaaksi saamatta tietää, että hänen sisäelimensä ovat peilikuva tavanomaisesta kehosta.

Rose Marie Bentley testamenttasi ruumiinsa tieteelle. 99-vuotiaana menehtynyt Rose ei ilmeisesti koskaan saanut tietää kehonsa suurta salaisuutta: hänen sisäelimensä eivät olleet siellä, missä niiden tavallisesti kuuluisi olla, kertoo USA Today.

Elimet olivat sijoittuneet vasemmalle

Rosen ruumista tutkittiin Portlandissa sijaitsevan yliopiston anatomian kurssilla. Oppilaat havaitsivat aluksi, että Rosen rintakehän verisuonisto on muodostunut oudosti.

– Kun katsoimme vastaonteloa, jossa ovat ruoansulatusjärjestelmän elimet, ne olivat sijoittuneet vasemmalle. En ollut koskaan nähnyt tällaista ennen, ja oppilaat olivat hyvin kiinnostuneita, kurssin apulaisprofessori Cameron Walker kuvailee.

Rose saattaakin olla maailman vanhin ihminen, jolla todistetusti on erään tyyppinen situs inversus: hänen elimensä ovat siis peilikuva elinten tavanomaisesta sijainnista, mutta sydän oli kuitenkin oikealla paikallaan – siis vasemmalla puolella.

Vain yksi lääkäri huomioi erikoisuudet

Cameron Walkerin mukaan Rosen kaltaisen tilan kanssa syntyneistä ihmisistä vian yksi 50 miljoonasta elää aikuisuuteen asti. Usein tilaan liittyy sydänongelmia, joilta Rosa oli kuitenkin välttynyt.

Rose oli ollut elämänsä aikana useissa leikkauksissa. Vain umpisuolen poistanut lääkäri oli tehnyt muistiinpanoihinsa merkinnän siitä, että umpisuoli sijaitsi erikoisessa paikassa.

"Hän olisi ollut aivan täpinöissään"

Rose ei ilmeisesti itse tiennyt tilastaan mitään.

– Äitini olisi pitänyt tätä niin siistinä. Hän olisi ollut aivan täpinöissään siitä, että sai opettaa jotakin tällaista (opiskelijoille). Hän olisi luultavasti hymyillyt leveästi saadessaan tietää, että on erilainen, mutta selvisi, Rosen tytär Louise kuvailee.

Lähteet: USA Today

Lue myös:

    Uusimmat