Mies meni lääkärin selkäkipujen vuoksi – kuvaus paljasti vuosikymmenien salaisuuden: ”Emme olleet koskaan nähneet vastaavaa”

Opettaja lahjoitti munuaisensa tuntemattomalle miehelle nähtyään kuvan somessa 2:17
Videolla kerrotaan opettajasta, joka lahjoitti munuaisensa tuntemattomalle miehelle nähtyään kuvan somessa.

Brasilialainen mies eli tietämättään lähes neljä vuosikymmentä kolme munuaista sisällään. Lääkärit kirjoittavat tapauksesta The New England Journal of Medicine -lehdessä ilmestyneessä raportissa.

38-vuotias mies saapui São Paulossa sijaitsevaan sairaalaan välilevypullistumasta aiheutuneiden alaselkäkipujen vuoksi. Tietokonekerroskuvaus paljasti välilevypullistuman lisäksi muutakin poikkeavaa miehen elimistössä.

Siinä missä normaalisti ihmisellä on kaksi munuaista, brasilialaismiehellä elimiä oli kolme. Miehen vasemmanpuolinen munuainen näytti normaalilta ja kaksi muuta munuaista olivat sulautuneet yhteen. Katso havainnollistava kuva potilaan tilasta tapausraportista.

– Emme olleet koskaan nähneet vastaavaa, Renato Foresto, yksi raporttia kirjoittaneista lääkäreistä, sanoo IFL Science -sivustolle.

Ylimääräinen munuainen ei vaikuttanut terveyteen

Munuaiset poistavat elimistöstä ylimääräistä nestettä ja kuona-aineita sekä säätelevät elimistön suola- ja happo-emästasapainoa. Lisäksi munuaiset erittävät verenpaineen säätelyyn osallistuvia hormoneita ja kalsiumtasapainoon vaikuttavaa aktiivista D-vitamiinia.

Ihminen tulee toimeen yhdellä munuaisella, mutta brasilialaista potilasta hoitaneita lääkäreitä huolestutti, mikä vaikutus ylimääräisellä munuaisella on terveyteen.

Yllätyksekseen lääkärit havaitsivat, että tila ei näyttänyt vaikuttavan miehen terveyteen mitenkään. Tutkimuksissa hänen munuaistoimintansa osoittautui normaaliksi ja yleisterveys välilevypullistumaa lukuun ottamatta hyväksi.

Miehelle annettiin särkylääkkeitä ja hänet kotiutettiin sairaalasta.

Harvinainen tila on yleensä oireeton

Lääkärien mukaan kolmimunuaisuus on epätavallinen synnynnäinen poikkeama, joka syntyy alkion kehityksen aikana. Harvinaisuudestaan huolimatta tila on dokumentoitu useita kertoja aiemmin. Ylimääräinen munuainen on lääketieteellisessä kirjallisuudessa raportoitu löytyneen vajaalta sadalta ihmiseltä – yhdeltä mieheltä jo yli sata vuotta sitten.

Brasialaiset lääkärit sanovat, että moni ylimääräistä munuaista kantava ei tiedä tilastaan, sillä se on yleensä oireeton. Tässäkin tapauksessa kolmas munuainen löydettiin muusta syystä tehdyn kuvantamisen yhteydessä.

Ylimääräistä munuaista voi pitää pienenä poikkeamana, kun sitä vertaa viime vuonna tehtyyn löydökseen. Yhdysvaltalainen Rose Marie Bentley eli 99-vuotiaaksi saamatta tietää, että hänen sisäelimensä olivat peilikuva tavanomaisesta kehosta.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat