Suomen kielen opiskelu nosteessa virolaiskouluissa

Kuluvalla lukukaudella virolaiskoulujen on pitänyt tarjota vähintään kahta eri kieltä toisen vieraan kielen opiskelijoille.

Venäjän kielen opiskelu on vähentynyt selvästi Virossa sen jälkeen, kun maan kouluja määrättiin lisäämään kielivalikoimaansa, kertoo Viron yleisradio ERR.

Viime syksynä toisena vieraana kielenä venäjän kielen opiskelun aloitti 4.–6.-luokkalaisista 59 prosenttia oppilaista, kun vuotta aiemmin kielen valitsi 78 prosenttia, kerrotaan Viron opetusministeriöstä ERR:lle.

Suomen opiskelun aloittaneiden määrä taas on ministeriön alustavien lukujen mukaan kasvanut 0,8 prosentista neljään prosenttiin. Espanjan aloittaneiden määrä on kasvanut 1,3 prosentista 7,4 prosenttiin.

Viime vuoden syksystä lähtien toisen vieraan kielen opiskelijoille on pitänyt virolaiskouluissa tarjota ainakin kaksi vaihtoehtoa opiskeltaviksi kieliksi.

– Yleistettynä voisi sanoa, että espanja, saksa ja suomi ovat hyötyneet eniten muutoksista, kertoi Viron opetusministeriön kielipolitiikan osaston asiantuntija Pille Põiklik ERR:lle.

Aiemmin venäjälle ei vaihtoehtoa

Virossa pakollisen toisen vieraan kielen on periaatteessa saanut aiemminkin vapaasti valita, mutta käytännössä useissa kouluissa ainoa tarjottu vaihtoehto on ennen ollut venäjä.

Venäjän kielen suosio on edelleen korkea moniin muihin kieliin verrattuna, Pöiklik kertoo ERR:lle. Koko peruskoulun tasolla venäjää opiskelevien määrä on Pöiklikin mukaan vähentynyt vain viisi prosenttia.

Viime syksystä alkaen venäjää ei ole saanut opiskella Viron kouluissa ensimmäisenä vieraana kielenä. Valtaosa virolaiskoululaisista opiskelee ensimmäisenä vieraana kielenä englantia.

Lue myös:

    Uusimmat