Zelenskyin Tallinnan-vierailua turvasivat armeija ja kopterit – Virolta uusi tukimuoto Ukrainalle

Viro ryhtyy tukemaan Ukrainaa kiinteällä osuudella kansantuotteestaan 1:54
Volodymyr Zelenskyi Tallinnassa – Viro ryhtyy tukemaan Ukrainaa kiinteällä osuudella kansantuotteestaan

Viro lupaa tukea Ukrainaa kiinteällä osuudella kansantuotteestaan neljän vuoden ajan. Maan johto antoi lupauksen presidentti Volodymyr Zelenskyin vierailulla Tallinnassa.

Presidentti Zelenskyin yllätysvierailu Baltian maihin nosti helikopterit ilmaan ja armeijan sekä poliisit kaduille Tallinnassakin.

Salamavierailun turvajärjestelyt olivat erittäin tiukat.

Ukraina on aseavun ehtyessä ahdingossa, jossa kaikki apu on nyt tarpeen varsinkin, kun Venäjä näyttää entistä ylivoimaisemmalta vastustajalta.

Viron presidentti Alar Karis lupasi Viron tukevan Ukrainaa kaikkiaan 1,2 miljardilla eurolla vuoteen 2027 mennessä.

Keskusteluissa nousi esille myös mahdollinen tulitauko.

Volodymyr Zelenskyi ilmoitti kuitenkin heti, ettei hän kannata aselepoa, koska se antaisi Venäjälle lisää aikaa varustautua.

Viro suhteessa ykkönen avunantajana

Viro on antanut tähän mennessä sotilaallista apua enemmän kuin yksikään Euroopan maa bruttokansantuotteeseen verrattuna: noin 500 miljoonaa euroa, mikä vastaa noin 1,4 prosenttia bruttokansantuotteesta.

Mutta onko se tavallisen virolaisen mielestä paljon vai liian vähän. Ja kokevatko virolaiset itse olevansa turvassa aggressiivisen Venäjän naapurissa?

– Onneksi olemme liittyneet oikealla hetkellä Euroopan unioniin ja Natoon, sen vuoksi sellaista vaaraa ei tunnu. Me annamme jo aika paljon apua suhteessa bruttokansantuotteeseemme ja siinä olemme 
mallimaa toisille Euroopan valtioille.

Juttua oikaistu 12.1.2024 kello 15.35. Toisin kuin jutun leipätekstissä alun perin sanottiin, Viro ei luvannut Ukrainalle 1,2 miljoonaa euroa uutta tukea, vaan tuki vuoteen 2027 asti sodan alusta lähtien on kokonaisuudessaan 1,2 miljoonaa.

Lue myös:

    Uusimmat