Näin historiallinen SpaceX-lento palasi maankamaralle – lennonjohdon reaktio nostaa hymyn huulille!

0:58
Katso miten operaation lennonjohto reagoi historialliseen hetkeen!

Ensimmäinen pelkistä siviileistä koostuva avaruuslento on palannut Maan pinnalle. Avaruusalus laskeutui Atlanttiin lähellä Floridan rannikkoa lauantaina iltaseitsemältä paikallista aikaa.

Inspiration4-lennolla oli mukana neljä yhdysvaltalaista avaruusturistia. Ensimmäistä kertaa avaruuslentojen historiassa mukana ei ollut yhtään ammattiastronauttia.

SpaceX:n raketti vei keskiviikkona Dragon-avaruusaluksen Maan kiertoradalle, jossa se vietti kolme vuorokautta. Miehistö kiersi maan yli 15 kertaa joka päivä.

Lauantaina Dragon palasi ilmakehään, ja aluksen lämpökilpi toimi kuten pitkin ja auttoi sitä kestämään ilmakehään saapumisen aiheuttaman korkean lämpötilan. Putoamisen loppuvaiheessa neljä suurta laskuvarjoa hidasti alusta ennen kuin se putosi mereen.

SpaceX:n veneet lähtivät heti noutamaan alusta, jonka miehistö kuljetetaan helikopterilla Kennedyn avaruuskeskukseen.

– Tämä oli hemmetinmoinen ajelu meille. Ja tämä on vasta alkua, sanoi matkustajaryhmän johtaja, miljardööri Jared Isaacman suorassa lähetyksessä.

Isaacmanin tiedetään maksaneen lennosta SpaceX:lle kymmeniä miljoonia dollareita, mutta yhtiö ei ole paljastanut tarkkaa summaa. Hänen lisäkseen lennolla olivat mukana sairaanhoitaja Hayley Arceneaux, 29, geotieteilijä Sian Proctor, 51, sekä Yhdysvaltain ilmavoimien veteraani Chris Sembroski, 42.

Tämän viikon lento oli kolmas kerta, kun Elon Muskin SpaceX-yhtiö on vienyt raketeillaan ihmisiä avaruuteen ja takaisin. Aiemmat lennot kuljettivat Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan astronautteja kansainväliseltä avaruusasemalta.

Yksityisten yritysten toimiminen avaruudessa sekä avaruusturismi ovat olleet viime vuosien trendejä avaruustutkimuksessa.

Inspiration4-lennon miehistön jäsenten elintoimintoja tarkkailtiin lennon ajan, jotta saadaan osviittaa avaruusympäristön vaikutuksista tottumattomiin ihmisiin. Toisin kuin astronauteilla, SpaceX:n lennättämillä siviileillä ei ollut takanaan vuosien koulutusta.

1:30
Jo 10. avaruuslento! SpaceX laukaisi onnistuneesti Falcon 9 -raketin kohti äärettömyyttä – tältä lähtö näytti.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja