Pekka Pouta kertoo, missä on pahin ajokeli ja suurin lumikertymä nyt

Torstai 23.11. Pekka Pouta kertoo, missä on torstain surkein ajokeli 2:24
Katso Pekka Poudan ennuste ajokelin surkeudesta torstain osalta.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa myräkän kehittymistä keskiviikkoiltana ja torstain vastaisena yönä.

Keskiviikkoillan ja torstain vastaisen yön aikana odotettiin koko maahan lunta voimakkaiden tuulenpuuskien siivittämänä. Helsingissä sade on kuitenkin yön ajan tullut maahan lähinnä jäätävänä vetenä.

Meteorologi Liisa Rintaniemen mukaan autoilijoiden kannattaa varata torstaiaamuna tien päälle tavallista enemmän aikaa, sillä koko yön kestävän lumipyryn takia kaikkia tieosuuksia ei välttämättä olla ehditty aurata lumesta. 

– Aamulla ajokeli on monin paikoin jopa erittäin huono. 

– Kannattaakin varata ylimääräistä aikaa ihan jo auton esiin kaivamiseen ja liikenteeseen, sillä tiet tulevat olemaan lumisia pitkälle iltapäivään, Rintaniemi varoittaa. 

Pekka Pouta kertoo, miksi kaivoi nastakengät esiin 0:30

Pekka Pouta kaivoi nastakengät esiin – katso, miksi.

9.25: Sähköttömiä kotitalouksia yli 4700

Kello 9.25 sähköttömiä kotitalouksia oli 4740. Kun sähköongelmat korostuivat yöllä länsirannikolla, ne ovat nyt sirottuneet laajemmalle Suomeen. Lumimyräkkä on siirtynyt Suomen itäosiin, ja suurinta lumikertymää, 15 senttimetriä, ennustetaankin Pohjois-Karjalaan perjantaiaamuun mennessä.

6.55: Pekka Pouta: Lappeenrannassa pyryttää eniten, huono ajokeli laajalti

Meteorologi Pekka Pouta kertoi Huomenta Suomessa, että sateet jatkuvat Pohjois-Karjalassa koko päivän. Pahin tilanne nyt aamulla on Lappeenrannassa, jonne odotetaan suurinta lumikertymää.

Yön myräkän jäljiltä ajokeli on kuitenkin paikoin erittäin huono. Kaikkia isoimpiakaan ajoväyliä ei ole vielä saatu aurattua puhtaaksi. Kelikameroiden mukaan esimerkiksi Turunväylä on vielä paikoin hyvin loskainen.

Katso Poudan ennuste tästä:

Torstai 23.11. Pekka Pouta kertoo, missä on torstain surkein ajokeli 2:24

Kovimmat tuulet ovat jo Venäjän puolella. Lämpötila on kohonnut plussalle Suomen länsiosissa, myös tielämpötila osittain. Mutta suurilta osin tienpinnat ovat vielä jään tai lumen peitossa, joten Pouta varoittaa erittäin huonosta ajokelistä.

Lapissa on tänään lumisateinen pakkaspäivä etenkin keski- ja itäosissa, kuten Raja-Joosepissa, joka on jatkossa ainoa rajanylityspaikka Venäjän suuntaan.

Loppuviikolla sää pakastuu koko maassa, joten liukas keli saa jatkoa.

6.24: Sähköttä noin 4 000 kotitaloutta

Sähkökatkokartta-palvelun mukaan kello 6.20 ilman sähköä on reilut 3950 taloutta 25 kunnassa. Eniten sähköttömiä kuntia on Suomen länsi- ja lounaisosissa. Porissa oli yön aikana pahin tilanne, sillä suurimmillaan kaupungissa oli lähes 5 200 taloutta sähköttä.

Torstai 6.20: Maa on Helsingissä musta ja märkä

Helsingissä ei ole herätty talven lumiseen ihmemaahan. Sade on piiskannut pääkaupunkia veden muodossa ja maa on musta sekä märkä. Hieman kauempana etelärannikosta sade otti kuitenkin lumisemman muodon, ja esimerkiksi Nurmijärvellä maa on valkoisena.

21.10: Yli 4 600 taloutta ilman sähköä

Sähkökatkokartta-palvelun mukaan iltayhdeksän jälkeen 4 625 taloutta on ilman sähköä kaikkiaan 26 kunnassa. Eniten sähkökatkoksia on selvästi Närpiön alueella Suomen länsirannikolla. 

21.05: Kovimmat myrskytuulet siirtyvät lännestä kohti Suomen lounais- ja eteläosia

Meteorologi Liisa Rintaniemen mukaan Närpiön edustalla tuuli on voimakkaimmillaan puhaltanut ennen yhdeksää 26 metriä sekunnissa. Nyt tuulenpuuskat ovat Suomen länsiosassa tyyntymään päin, ja voimakkaimmat tuulet ovat siirtymässä Suomen lounais- ja etelärannikolle.

Kovimmat myrskypuuskat syntyvät etelärannikolla keskiviikkoillan aikana. Inkoon edustalla tuuli voi puhaltaa 27 metriä sekunnissa, Hangon edustalla vielä myrskyisämmin, jopa 30 metriä sekunnissa.

20.36: Viranomaiset muistuttavat huonosta ajokelistä

Tieliikennekeskus arvioi, että huono tai erittäin huono liikennesää jatkuu torstaina aamulla ja osassa maata puolillepäivin.

– Liikenteessä taka-ajovalojen käyttö, turvaväli ja tilanteeseen sopiva nopeus ovat nyt valttia, jotta turhilta onnettomuuksilta ja peräänajoilta vältytään, Fintrafficin tieliikennekeskuksen päivystävä päällikkö Tuuli Salonen painottaa tiedotteessa.

Helsingin poliisi ja kaupungin pelastuslaitos niin ikään muistuttaa siitä, että liikenteessä tulee olla varovainen etenkin torstaina. Fintraffic muistuttaa lumisateen aiheuttamista vaaratilanteista, jossa pyryttävä lumi heikentää näkyvyyttä, ja lunta saattaa kasautua teille.

– Pelastuslaitos toivoo, että tiellä liikkujat muistavat ottaa huomioon heikentyvät ajo-olosuhteet, Helsingin pelastuslaitos kirjoittaa viestipalvelu X:ssä.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

19.40: Lumipyry on levinnyt länsirannikolle

Lumipyry on levinnyt maan länsipuoliskolle. Tässä vaiheessa lunta on ehtinyt sataa Vaasassa 6 senttimetriä. Forecan mukaan toistaiseksi kovin keskituuli oli 25,5 metriä sekunnissa. 

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

19.15: Liisa Rintaniemi kertoo tuoreen myräkkäennusteen

19.00: Vakavia liikenneturmia ei ole havaittu

Keskiviikkona ei ollut tullut alkaneesta myräkästä huolimatta tietoon iltaseitsemään mennessä vakavia tieliikenneturmia. 

Sen sijaan merellä tapahtui: suuri autonkuljetuslautta ajautui matalikolle Hangon satamassa keskiviikkona iltapäivällä.

Hinaajat saivat Elbe Highway -nimisen aluksen irrotettua pari tuntia myöhemmin, kerrottiin Suomenlahden merivartiostosta STT:lle.

Bahaman lipun alla seilaava 148-metrinen lautta joutui satamaan tulon yhteydessä matalikolle kovassa tuulessa.

Haveri ei aiheuttanut merivartioston mukaan vuotoja alukseen tai henkilövahinkoja.

Laiva siirtyi matalikolta irrottamisen jälkeen omin konein merelle odottamaan tuulen tyyntymistä. Merivartioston mukaan puhurin odotettiin heikkenevän torstaiaamuna.

17.23: Nyt pyryttää!

Foreca ilmoittaa, että lumipyry on alkanut ja tuuli on voimistunut merellä myrskylukemiin. 

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

Tältä myräkän ennuste näytti keskiviikkona kello 15.15:

Jos vain mahdollista, tänä iltana kannattaa siirtyä kurjan sään armoilta sisätiloihin lämpimään hyvissä ajoin. 

Lumisateet saapuvat iltapäivän ja alkuillan aikana Länsi-Suomeen ja Lapin länsiosiin. Aivan maan lounaisosissa sateet tulevat olemaan ainakin alkuun vettä.

Myräkkä tuo mukanaan runsaasti lunta koko Suomen mitalta. 

– Huomisaamuun mennessä lunta kertyy monin paikoin Länsi-Suomessa ja -Lapissa 15 senttiä.

Pääkaupunkiseudulla rannikon tuntumassa sateet saattavat tulla osittain vetenä ja räntänä, mutta luntakin saattaa ilman pakastuessa kertyä jopa yli 10 senttiä. 

– Itä- ja pohjoisosassa maata lunta sataa vielä huomennakin, eli siellä tilanne on edelleen päällä, kun torstaiaamuna herätään, Rintaniemi sanoo.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Ylikomisario Dennis Pasterstein jakaa vinkkinsä lumipyryssä autoileville 3:39
Katso videolta: Ylikomisario Dennis Pasterstein jakaa vinkkinsä lumipyryssä autoileville

Tuuli yltyy paikoin myrskyksi

Rintaniemen mukaan tuulet ovat keskiviikon aikana voimistuneet ja kello 15 aikaan tuuli on maan länsiosissa yltynyt jopa myrskypuuskiksi asti.

– Yön aikana tuuli voimistuu myrskyksi myös etelärannikolla, eli myrskypuuskat tulevat olemaan voimakkaimmillaan merialueella etelässä jopa yli 25 metriä sekunnissa.

– Tuulitilanne on ohi aamuun mennessä etelärannikollakin, lännessä jo aiemmin, Rintaniemi povaa sääkarttojaan selaillen. 

Rintaniemi kannustaa varautumaan erilaisiin tuulivahinkoihin ja -tuhoihin. 

– Voimakas tuuli yhdistettynä märkään satavaan lumeen sekä länsi- että etelärannikon tuntumassa tulee aiheuttamaan todennäköisesti sähkökatkoksia.

Näin myräkän ennuste muuttui keskiviikkona aamun ja illan välillä:

Keskiviikko 22.11. Lumimyrsky lähestyy 2:46
Tämä oli sääennuste aikaisin keskiviikkoaamuna – katso meteorologi Markus Mäntykannaksen kartat!

Tämä artikkeli päivittyy keskiviikon ja torstaiaamun kuluessa. 

Lue myös:

    Uusimmat