Mainos

Raskausajasta oli vain kaksi rakeista kuvaa – näin vanhemmuus on muuttunut siitä, kun itse olit lapsi

Keräsimme yhteen asiat, joista menneiden vuosikymmenten äiti saattoi vain haaveilla.

Jos lapsesi ovat jo pitkällä aikuisiässään, tunnistat itsesi taatusti tästä listasta! Netmums-sivusto listasi asiat, joista äidit saattoivat ennen vain haaveilla.

1. Raskaudesta ja synnytyksestä ei ole valokuvia

15 vuotta sitten kenelläkään ei ollut älypuhelinta, eikä kuvia otettu solkenaan: 1990-luvun filmikameraan mahtui 24 kuvaa, joita näpsittiin kuukausia. Raskaudesta ja lapsen syntymästä löytyykin siis tasan kaksi rakeista kuvaa, joista toisen peittää kuvaajan sormi. Lapsesta ei ole yhtäkään videota tai upeaa kuvakollaasia, ellei sellaista sitten ole teipattu kasaan kesälomalla 1989.

2. Kukaan ei blogannut mitään

Synnyitkö 1980-luvulla, haluatko kuulla tarinoita lapsuudestasi? Avaa vauvakirja – blogeja (tai nettiä) ei ollut, joten ainoat tarinat raskaudesta ja lapsen ensivuosista on yleensä koottu yhteen kirjaan.

Samassa jamassa olivat myös odottavat äidit: vastauksia raskauskysymyksiin ei saanut keskustelupalstalta tai Googlesta. Lehdessä saattoi hyvällä tuurilla olla terveyspalsta, joka auttoi hieman. Parhaat vinkit napattiin naapurin tädiltä.

3. Olit yksin

Mille tahansa ongelmalle tai vaivalle löytyy nykyisin Facebook-ryhmä. Saatko vauvan syksyllä 2016? Liity ryhmään ”syysvauvat 2016”, sellainen on takuuvarmasti olemassa (tarkistimme, ryhmiä on useita).

Vertaistuki on nykymaailmassa vain näppäyksen päässä, toisin kuin menneinä vuosikymmeninä: kun lapsi oli syntynyt, muita äitejä tavatakseen täytyi uskaltautua oman asunnon ulkopuolelle.

4. Sosiaalisen median suorituspaineita ei ollut 

Kukaan ei 1980-luvulla jakanut Instagramissa kuvia täydellisestä, tahrattomasta asunnostaan tai lomasta, jolla lapsi vain nauroi ja ilakoi. Kukaan ei vahingossa törmännyt vastasynnyttäneen äidin pyykkilautavatsaan selatessaan puhelintaan, sillä puhelimissa ei ylipäätään ollut näyttöjä. Oman elämän vertaaminen muihin oli hankalampaa.

5. Huonot tavat kukoistivat

Työnteletkö lastasi kauppakeskuksen savuttomissa käytävissä? Kaikki äidit eivät saaneet kokea samaa: esimeriksi tupakointi julkisissa tiloissa ja kulkuneuvoissa kiellettiin Suomessa vuonna 1977.

Menettekö kivalle laivamatkalle? Laivan yökerhossa sai tupakoida antaumuksella vielä kymmenisen vuotta sitten, sillä ravintoloissa tupakointi kiellettiin vasta vuonna 2007. Monille nykyaikuisille lapsuudesta tuttu Suomalainen rokotusohjelma alkoi 1950-luvun loppupuolella.

6. Kukaan ei ollut ”milf”

Termit, kuten puuma, milf ja gilf (kuin milf, mutta isoäidistä) eivät vielä olleet olemassa.

Koska vaihtoehtoja oli vähemmän, äitiys oli tietyllä tavalla yksinkertaisempaa: vaatekauppoja ei ollut kolmeatoista vierekkäin, joten lapsen tyylitajun sovittaminen omiin mieltymyksiin oli vain haave. Lapselle ei ollut "pakko saada" Polarn O. Pyretiä tai Marimekkoa.

7. Maissinaksut? Unohda

Maissinaksuja, hedelmäsosepusseja ja muita närkästyneen lapsen rauhoittajia ei ollut olemassa. Lapsille ei ollut omia mehuja – kaikki valmistettiin kotona. Itkeekö taaperosi? Käytä tuttia tai lelua – tai kärsi.

Muistatko tämän nuoruudestasi?


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.