Ranskan paidassa pelaava Liiga-puolustaja sai MM-kisoihin mieluisan yllätyksen – "Ne ovat minulle erityisen tärkeitä"

Jääkiekkoilija Yohann Auvitu on yksi Ranskan MM-joukkueen tukipilareista. HIFK:sta tuttu puolustaja on ollut elementissään päästyään yllätyksellisesti kotikaukaloonsa Helsingin Töölössä.

Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n päätöksellä Venäjä ja Valko-Venäjä suljettiin kisoista ja tilalle otettiin rankingin perusteella Itävalta sekä Ranska.

–  Olemme mielellämme mukana ja toivomme, että saamme olla ensi vuonnakin, Auvitu toteaa.

Ranska aloitti kisat taipumalla 2–4 Slovakialle, mutta voitti perään tärkeästi Kazakstanin 2–1. Niukkaa tappiota Saksalle helpotti Italian kaato. Sitten niin sanotussa ratkaisupelissä puolivälieräpaikkaa tavoitteleva Tanska osoittautui paremmaksi 3–0.

–  He ansaitsivat voiton. Emme laittaneet tarpeeksi likoon, Auvitu myöntää.

Gallialaismiehistö ehti pistesaalistuksillaan kuitenkin varmistaa päätavoitteeseen yltämisen. Sarjapaikan varmistaminen ylimmällä tasolla on merkittävä saavutus.

–  Joukkueiden välillä on isoja eroja. Halusimme todistaa, että ranskalainen jääkiekko voi hyvin, ja minusta tuntuu, että olemme siinä onnistuneet, Auvitu naurahtaa.

MM-jäillä kymppitili täynnä

Ranska kohtaa alkusarjan päätöksessään yhden MM-kisojen kestosuosikin, Kanadan.

–  Kanada on jääkiekon suurmaa. Uskon, että sitä ja muita isoja jääkiekon valtamaita kohdatessa voimme oppia paljon, Auvitu taustoittaa.

Auvitulle, 32, käynnissä olevat MM-kisat ovat jo juhlavasti kymmenennet. MM-debyytti tapahtui Saksassa vuonna 2010.

–  Tulin tähän joukkueeseen nuorena poikana, ja nyt olen itse kokeneempi. Yritän antaa nuorille samaa mallia, minkä minä sain aikanaan itseäni kokeneemmilta.Auvitu korostaa uudestaan asiaa, joka on lajissa kuin lajissa ehkä kaikkein tärkeintä.

–  Ranskalaiselle jääkiekolle on kaikista tärkeintä, että nuoret oppivat vanhemmilta ja pääsevät edustamaan maataan turnauksiin.

Toiset kotikisat

Auvitun uran alusta rakentui Jyväskylässä, jossa hän aloitti 2008 JYPin A-junioreissa. Liigassa JYP vaihtui 2014 HIFK:hon, josta matka jatkui aina NHL:ään asti.

–  Vertaisin näitä MM-kisoja omalla kohdallani vuoden 2017 kisoihin Pariisissa. Ne olivat minulle kotikisat.

–  Täällä Helsingissä voin samalla lailla ottaa rennosti kotona ja viettää aikaa joukkuetovereiden kanssa hotellilla. Tämä halli ja seura ovat minulle erityisen tärkeitä. Vaikka pelaankin nyt toisessa pelipaidassa, niin olen silti iloinen mahdollisuudesta päästä jäälle juuri täällä.

Myös muut Ranskan joukkueen pelaajat saavat hyödyn Auvitun paikallistuntemuksesta.

–  Luonnollisesti minulta kysytään vinkkejä, mitä tehdä Helsingissä. Tähän mennessä olen saanut vain positiivista palautetta, Auvitu paljastaa.Kahteen otteeseen HIFK:ta kahden kauden verran edustaneelta puolustajalta jäi paljon hampaankoloon tuoreimmista seurakausistaan. Iso syy olivat loukkaantumiset toipumisineen.

–  Viimeisinä parina kautena en ole pelannut parhaalla tasollani, Auvitu perkaa.

Viime kauden kalkkiviivoilla ranskalainen nousi otteillaan jopa ykköspakiksi HIFK:ssa ja kokosi seitsemässä pudotuspelissä tehopisteet 3+3.

–  En ehkä vielä lopussakaan saavuttanut täyttä potentiaaliani. Kauden päättyminen oli pettymys. Toivon, että joukkue ottaa opiksi kokemastaan, Auvitu avautuu.

Lue myös:

    Uusimmat