Ranska rokottaa miljoonia ankkoja lintuinfluenssaa vastaan

Ranska aloitti maanantaina ainoana maana Euroopassa ankkojen rokotuskampanjan lintuinfluenssaa vastaan. Rokottamalla miljoonia ankkoja Ranska pyrkii välttämään tartunnan saaneiden lintujen joukkotappamiset.

Kaksivaiheinen rokotus yli kymmenpäiväisille ankoille on pakollinen tiloilla, joilla kasvatetaan yli 250:tä lintua.

Eläinlääkärit arvioivat, että ensi kesään mennessä rokotetaan jopa 60 miljoonaa ankkaa. Ranska on sopinut ensimmäisten 80 miljoonan rokoteannoksen toimittamisesta lääkeyhtiö Boehringer Ingelheimin kanssa, mutta loppujen rokotteiden toimittamisesta pitää vielä järjestää kilpailutus.

Ranskassa ei toistaiseksi ole todettu merkittäviä määriä lintuinfluenssaa, mutta menneinä vuosina maassa on ollut lukuisia epidemioita.

Rokotuskampanja on nostattanut myös soraääniä. Esimerkiksi Landesin departementissa toimiva nimettömänä esiintynyt ankkojen kasvattaja valitti uutistoimisto AFP:lle, etteivät kuluttajat halua syödä rokotettujen lintujen lihaa.

Vientipuolella taas pelätään, että muiden lintujen immuniteetti piilottaa joukossa olevat lintuinfluenssatapaukset. Esimerkiksi Japani on ilmoittanut lopettavansa ankkatuotteiden tuonnin Ranskasta rokotuskampanjan alettua.

Lue myös:

    Uusimmat