Poliisi pysäytti miehen taustapeilistä roikkuneen ilmanraikastimen vuoksi – seurasi jäätävä kuulustelu ja kuumottelu

1:52
Tältä näyttää autoilu rattijuopon silmin.

Mies väittää tulleensa etnisesti profiloiduksi, kun La Paz piirikunnan poliisi veti hänet sivuun taustapeilissä roikkuneen ilmanraikastimen vuoksi.

22-vuotias Phil Colbert kertoi ajaneensa tiellä 95 vieraillakseen isänsä luona, kun hän huomasi poliisin seuraavan häntä. Colbertin mukaan poliisi seurasi häntä noin 20 minuuttia ennen kuin se laittoi hälytysvalot ja sireenit päälle, Colbert kertoo The Arizona Republicille.

Colbert, joka on tummaihoinen, oli pysäytetty paria kuukautta aiemminkin ja poliisi oli laittanut hänet tekemään sarjan raittiustestejä, vaikka hän oli täysin selvin päin. Tämän vuoksi Colbert päätti tallentaa pysäytyksen puhelimellaan.

Pysäytyksen syy

Poliisi kysyy Colbertilta ajokorttia, rekisteriotetta ja vakuutustodistusta. Poliisi kysyy myös, onko hänellä ajoneuvossa aseita, johon Colbert vastaa, että ei.

Colbertin kysyessä syytä pysäyttämiselle, poliisi kertoo, ettei autossa voi olla ilmanraikastinta roikkumassa taustapeilistä, koska se estää näkymän tielle.

Colbert kertoo poliisille, että hän myy autoja työkseen, eikä ole koskaan kuullut sellaisesta laista. Hän työskentelee Nissan-jälleenmyyjänä, joka jakaa ilmaisia raikastimia jokaisesta auton ostosta. Poliisi vastasi, että ilmanraikastin ei ole itsessään laiton, vaan se on ripustettava muualle autoon.

– Jos sinulla on se ripustettuna vaihdekeppiin, se ei ole näköesteenä. Saat silti auton hajun mukavaksi. Ymmärräthän, poliisi sanoi.

Arizonan lain mukaan esineiden kiinnittäminen taustapeiliin tai sivupeileihin on laitonta, jos se estää tai vähentää kuljettajan näkymää tuulilasiin tai peileihin. Laissa ei mainita erityisesti raikastimia.

Toistuvia kysymyksiä huumeista ja aseista

Poliisi kysyy Colbertilta, onko autossa jotain, josta hänen pitäisi tietää. Hän kysyy myös, onko autossa marihuanaa ja polttaako mies sitä. Colbert kiistää kaiken.

Colbertin kysyessä onko näille kysymyksille erityistä syytä, poliisi selittää, että ne ovat kysymyksiä, joita hän kysyy jokaiselta kuljettajalta jokaisen pysäytyksen yhteydessä.

Poliisi pyytää miestä odottamaan autossa, kun hän käy tarkistamassa jotakin. Hän palaa autolle minuutin myöhemmin, kysyen, onko autossa aseita, jotka Colbert kieltää. Sitten poliisi pyytää häntä rentoutumaan.

Kuumottelu jatkuu

Seuraavaksi poliisi pyytää Colbertia poistumaan autostaan. Colbert kysyy, saako hän irrottaa turvavyön.

–Joo, jätkä. Yritä rentoutua vähän, poliisi sanoo.

Colbertin taskussa on edelleen puhelin, joka nauhoittaa ääntä. Colebert vastaa poliisin kysymyksiin ja kertoo olevansa matkalla isänsä luo. Kun poliisi kysyy mitä hänen isänsä tekee työkseen, Colbert ihmettelee ääneen kaikkia poliisin esittämiä kysymyksiä.

Tämän jälkeen poliisi syyttää Colbertia epärehellisyydestä.

– Olen tehnyt tätä jo vuosia. Näytät siltä, että olet hermostunut. En tiedä, johtuuko se vain siitä, että sinulla on ollut huonoja kokemuksia poliisin kanssa, mutta hermostuneisuutesi ja muut näkemäni asiat osoittavat, että jotain on meneillään, poliisi sanoo.

Colbert vastaa poliisin alkuperäiseen kysymykseen isästään, jonka jälkeen hän kertoo, että hän aikoo raportoida poliisin toiminnasta.

Poliisi sanoo Colbertille, että hän käskee ihmisiä ulos autosta jokaisen liikennepysähdyksen aikana. Poliisi kysyy uudelleen, onko autossa huumeita, jonka Colbert kieltää.

Poliisi kiistää etnisen profiloinnin

Poliisi kertoo Colbertille, että hän ei voinut nähdä kuskin ihonväriä ajaessaan hänen takanaan.

– Sillä ei ole mitään tekemistä rodun, ihonvärin tai sukupuolen tai muun vastaavan kanssa. Tämä on minun työtäni. Kysyn nämä kysymykset jokaisessa liikenteen pysähdyksessä.

Colbertia pyydetään suorittamaan päihdetesti, koska poliisin mielestä hänen silmänsä näyttävät kiiltävältä. Molemmat jatkavat kiistelyä ja poliisi kysyy, onko Colbert polttanut marihuanaa tai käyttänyt muita laittomia aineita viime päivien aikana.

Yhdessä vaiheessa poliisi kysyy, onko Colbertilla lupakorttia lääketieteellisen marihuanan käyttöön.

– Ei. En tarvitse sitä, koska en polta, Colbert vastaa.

Poliisi selittää uudelleen, ettei kohtele Colbertia eri tavalla kuin ketään muutakaan niin hermostuneesti käyttäytyvää.

Mahdollinen oikeusjuttu

– Et selvästi pidä lainvalvonnasta. Tämä tuhlasi aikaasi 20 minuuttia, joten yritän lopettaa tämän positiivisiin näkymiin ja selviät varoituksella, poliisi sanoi.

Colbert on tehnyt liikennepysäytyksestä 2 valitusta La Pazin piirikunnan seriffin toimistolle, mutta viikkoa myöhemmin virasto ei ole vastannut mitään.

– Kun olin nuorempi, minua opetettiin, että älä ärsytä tai tee mitään tehdäksesi tilanteesta entistä pahempaa kuin se on jo, Colbert sanoo.

Colbert kertoo, ettei ollut hermostunut pysäytyksen aikana, vaan olevansa ahdistunut vasta, kun poliisi pyysi häntä astumaan ulos ajoneuvosta. Colbert puhuu asianajajansa kanssa mahdollisesta kanteen nostamisesta virastoa vastaan.

Sheriffin toimisto tutkii pysähdystä

Seriffin toimiston pääsihteeri Curt Bagby kertoo, että virasto on tietoinen Colbertin valituksista. Virasto on tarkistanut poliisin haalarikameran avulla pysähdyksen tapahtumat nähdäkseen, onko sääntöjä rikottu. Bagby kertoo, että virasto hoitaa tutkinnan asianmukaisesti. Hän ei vielä tiennyt, milloin tutkimuksen tulokset ovat saatavana.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja