Pojan ”ADHD-oireet” johtuivatkin jostain ihan muusta – tämän äiti haluaa muidenkin vanhempien tietävän

Amerikkalaisäiti varoittaa muita lasten uniapnean oireista, kun hänen omalle pojalleen oltiin jo toteamassa erehdyksessä aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriötä, ADHD:tä.

Virginiassa asuva Melody Yazdani avautui laajasti levinneessä Facebook-päivityksessään, kuinka hänen 8-vuotiaan Kian-poikansa käytösoireiden takaa paljastui jotain muuta kuin ilmoille heitetty ADHD-diagnoosi, uutisoi Yahoo Lifestyle.

Melody kertoo, että pojan käytösongelmat alkoivat jo ensimmäisellä luokalla. Poika sai kotona raivokohtauksia, keskittyi pikkuseikkoihin pakkomielteisesti, oli lyhytpinnainen ja nirso syömään. Toisella luokalla raivokohtaukset pahenivat ja koulustakin asiasta huomautettiin.

– Joka aamu kiukunpuuskaa toisensa perään, ennen kuin olimme edes nousseet sängystä. Lyömistä, asioiden heittelyä ja huutamista. Kaikki se huutaminen. Ja se alkoi aamuviideltä joka aamu, Melody kertoo päivityksessään.

Vanhemmat eivät kyenneet ymmärtämään, mitä olisivat voineet tehdä toisin pojan kasvatuksessa.

Äiti törmäsi artikkeliin, joka kiteytti kaikki oireet

Lopulta Kian alkoi käydä terapiassa, ja terapeutti ehdotti ADHD-testejä. Samalla Kiania vaivasi jatkuva yskä, jonka vuoksi perhe kävi eri lääkäreillä.

Mikä kuvassa on vialla? Äidin mukaan huolestua pitää, jos lapsi hengittää nukkuessaan suu auki. Jos päivitys ei näy, voit katsoa sen täältä.

Lopulta tavallisella hammaslääkärikäynnillä tapahtui jotain, joka ennakoi jo läpimurtoa Kianin oireiden selvittelyssä. Hammaslääkäri huomautti, että Kianin hampaat olivat kuluneet melkein puoleen väliin. Selvisi, että poika narskutteli hampaitaan öisin.

– Sitten salama iski juuri oikeaan aikaan. Törmäsin artikkeliin, joka muutti elämämme.

"Minulla oli epäilyksiä"

Washington Postin artikkeli kertoi ADHD:n oireiden, uni- ja hengityshäiriöiden sekä suun kautta hengittämisen yhteydestä. Äiti huomasi, että joka sana artikkelissa osui ja upposi Kianin tilanteeseen.

– Minulla oli epäilyksiä, että jokin ei ollut kohdallaan Kianin kanssa. Lisääntyvien käytösongelmien lisäksi hänellä oli mustat silmänaluset huolimatta tiukasta 19.30 nukkumaanmenoajasta joka ilta, äiti kertoi Yahoo Lifestylelle.

Ottaessaan selvää muun muassa erilaisista tutkimuksista äidille selvisi muun muassa, ettei suun kautta hengittäminen ole normaalia ja sillä voi olla pitkäaikaisia vaikutuksia terveyteen. Suun kautta hengittämisellä on monen asiantuntijan mukaan negatiivisia vaikutuksia muun muassa hampaiden terveyteen.

Vaikka Yahoo Lifestylen haastattelema unihäiriöihin erikoistunut lääkäri ja neurologi W. Christopher Winter ei allekirjoita 100-prosenttisesti äidin lausuntoa, hän toteaa, että suun kautta hengittäminen voi todella olla merkki piilevästä ongelmasta.

Winter kehottaa vanhempia tarkkailemaan kuitenkin myös seuraavia merkkejä: kuorsaako lapsi, onko tällä käytösongelmia koulussa, herääkö hän öisin usein ja esiintyykö yökastelua? Nämä voivat olla merkkejä uniapneasta.

"Olemme nähneet hänen käytöksessään täyskäännöksen"

Kianin tapauksessa kaikki meni lopulta hyvin. Testeissä havaittiin, ettei Kian saanut lainkaan tärkeää REM-unta. Lisäksi hänen nenäontelonsa olivat melkein täysin tukossa ja tulehtuneet. Pojalle diagnosoitiin uniapnea ja sivuontelotulehdus.

Vanhemmat saivat tietää, että pojalla oli ollut koko ajan päänsärkyä, mutta siihen tottuneena hän ei ollut ymmärtänyt kertoa siitä vanhemmilleen.

Kianin nielu- ja kitarisat poistettiin ja muutos oli välitön.

– Hän pystyi hengittämään nenän kautta, kun hän pääsi leikkauksesta, vaikkei pystynyt vielä, kun hänet vietiin leikkaussaliin.

– Olemme nähneet hänen käytöksessään täyskäännöksen. Ei enää kiukkukohtauksia, ei pakkomielteitä, se on ollut valtava muutos, äiti kirjoittaa Facebook-päivityksessään todeten, ettei kaikkia hoitotoimenpiteitä pojan kieleen ja leukaan liittyen ole vielä edes tehty. 

Seuraavassa testissä havaittiin, että Kian sai yöllä jo 360 minuuttia REM-unta. Koulusta ei ole tullut kotiin enää sanomista, Kian syö paremmin ja on jopa kokenut huiman kasvupyrähdyksen äitinsä mukaan.

Ennen ADHD-diagnoosia uniasiat selvitykseen?

Videolla asiaa koululaisten nukkumisesta. Artikkeli jatkuu videon alla.

5:54

Äiti toivoo, että kaikki lapselleen ADHD-diagnoosin saaneet vanhemmat veisivät jälkikasvunsa unitutkimukseen.

– Se voi muuttaa elämänne.

The Sleep Solution: Why Your Sleep is Broken and How To Fix It -kirjan kirjoittanut Winter on samaa mieltä.

– Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, ettei yhdellekään lapselle pitäisi diagnosoida ADHD:ta, jos hänelle ei ole tehty jonkinlaista uniarviointia.

Äiti on listannut päivitykseensä useita tutkimuksia, joissa unihäiriöiden ja ADHD-oireiden välistä yhteyttä on selvitetty.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja