Esikoisen autismi tai ADHD näkyy nuorempien sisaruksien sairastumisriskissä hurjalla tavalla

Tuore yhdysvaltalaistutkimus vahvistaa käsitystä autismikirjon häiriöiden ja ADHD:n perinnöllisyydestä. Tutkimuksesta uutisoivat muiden muassa Neuroscience News- sekä Daily Mail-sivustot.

Perimmäinen syy autismikirjon häiriön sekä ADHD:n syntymiseen ei ole tiedossa, mutta geenien ja ympäristötekijöiden tiedetään vaikuttavan asiaan – viime vuonna julkaistun tutkimuksen mukaan perimä selittää jopa 80 prosenttia autismikirjon häiriöistä. Tieto saa tukea tuoreesta yhdysvaltalaistutkimuksesta.

Kalifornian yliopiston tutkimuksessa huomattiin, että vanhemmalla sisaruksella diagnosoitu autismikirjon häiriö tai aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö ADHD lisää myöhemmin syntyneen sisaruksen riskiä samaisten häiriöiden diagnoosin saamiseen.

– Vaikka autismi ja ADHD ilmenevät hyvin eri tavoin, tämä työ alleviivaa päällekkäistä riskiä. Autismikirjon häiriötä sairastavan lapsen pikkusisaruksilla on kohonnut riski sekä ADHD:hen että autismiin. ADHD-lapsen nuoremmilla sisaruksilla ei ole vain kohonnut riski ADHD:hen, vaan myös autismiin, kertoo tutkimusta johtanut Kalifornian yliopiston psykiatrian ja käyttäytymistieteiden yliassistenssi Meghan Miller.

Autismikirjon häiriön kohdalla riski on kohonnut jopa 30-kertaiseksi, ADHD:n kohdalla 13-kertaiseksi.

Miten jaksaa lapsiperheen arkea? Artikkeli jatkuu videon alla.

Lapsiperheen arki – miten sitä jaksaa? 7:36

Ajoissa saatu hoito parantaa hoitotuloksia ja elämänlaatua

Rekisteritutkimuksessa tarkasteltiin 730 ADHD-lapsen sekä 158 autismikirjon häiriötä sairastavan lapsen nuorempia sisaruksia. Lisäksi tutkittiin yli 14 000 diagnoosittoman lapsen sisaruksien myöhemmin saamia diagnooseja.

Tutkijat toivovat tulosten auttavan aikaisemmassa ADHD:n ja autismikirjon häiriön tunnistamisessa. Ajoissa saatu hoito parantaa lapsen hoitotuloksia ja elämänlaatua.

Tutkimus ilmestyi JAMA Pediatrics -julkaisussa.

Lue myös:

    Uusimmat