Tutkimus: ADHD näkyy jo nelivuotiaan lapsen aivoissa

6:29

Jo nelivuotiaan ADHD:sta kärsivän lapsen aivoissa voi havaita rakenteellisia poikkeamia. Asia käy ilmi tuoreessa yhdysvaltalaistutkimuksessa, jossa tutkittiin ensimmäisen kerran kattavasti leikki-ikäisten aivoja.

Yllä olevalla videolla kerrotaan, miten uhmaikäisen lapsen kanssa pärjää.

Tarkkaavuus -ja yliaktiivisuushäiriö ADHD tulee englannin kielen sanoista "attention deficit hyperactivity disorder". ADHD-oireinen lapsi saattaa olla ärsyyntyvä, levoton ja tarkkaamaton. Hän voi myös käyttäytyä uhkarohkeasti tai raivostua hyvinkin nopeasti. 

Varma aktiivisuuden ja tarkkaavaisuuden häiriön diagnoosi voidaan yleensä tehdä vasta viisivuotiaalle lapselle, sillä leikki-ikäisillä on taipumusta vilkkauteen ja tunteidensa hallitsemattomuuteen. 

Nyt IFL Science-tiedesivusto kuitenkin kertoo tutkijoiden havainneen, että jo neljävuotiaan ADHD-oireista kärsivän lapsen aivoissa näkyy rakenteellisia poikkeamia. Tutkimus julkaistiin Journal of the International Neuropsychological Society -lehdessä

Aivoissa vähemmän harmaata ainetta

Yhdysvaltalaisen Kennedy Krieger –instituutin sekä John Hopkinsin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan tutkijoista koostuva tiimi tarkasteli 38 normaalisti kehittyneen 4-5-vuotiaan ja 52 ADHD-oireista kärsivän lapsen aivoja.

Aivokuvauksista selvisi, että ADHD-oireisten lasten aivoissa oli huomattavasti vähemmän harmaata ainetta kuin oireettomilla lapsilla. Kudosta oli vähemmän etenkin aivojen otsa- ja ohimolohkoissa, jotka liittyvät liikkeen kontrollointiin, ongelmanratkaisuun, muistiin, mielijohteiden säätelyyn sekä kieleen.

Tutkijat uskovat, että erot ovat vieläkin suuremmat lapsilla, joiden oireet ovat voimakkaampia. Tämä tutkimus painottui lieväoireisiin lapsiin, sillä vakavammin oirehtivia oli hankala saada pysymään paikoillaan 30-40 minuuttia kestäneen aivokuvauksen ajan.

Tutkittujen lasten kasvua seurataan, jotta nähdään, muuttuvatko heidän aivonsa ajan kuluessa. Erot harmaan aineen määrässä saattavat tasaantua, sillä aiemmin aivojen eroavaisuuksien on huomattu olevan lapsilla suurempia kuin aikuisilla.

Lisää tutkimusta tarvitaan

ADHD näyttää olevan periytyvää. Aiemmin sekä lasten että aikuisten ADHD-potilaiden aivoista on löydetty eroavaisuuksia, mutta vielä ei tiedetä tarkkaan, mistä ne johtuvat.

Lisätiedon saaminen häiriöön liittyvistä aivojen eroavaisuuksista voi auttaa tutkijoita ymmärtämään ADHD:ta paremmin, ehkä jopa löytämään siihen parannuskeinon.

Tällä hetkellä hoitoon kuuluu hyperaktiivisuutta ja impulsiivisuutta vähentäviä lääkkeitä ja terapiaa. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja