Uniapnean hoitoa ei pidä viivytellä – saattaa altistaa Alzheimerin taudille

Obstruktiivista uniapneaa potevat voivat olla vaivansa takia suurentuneessa vaarassa sairastua Alzheimerin tautiin. Tuoreen tutkimuksen tulokset julkaistiin American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine -lehdessä.

Tutkijat mittasivat Alzheimerin tautiin viittaavia merkkiaineita 208 terveen vapaaehtoisen selkäydinnäytteistä. Osallistujat olivat 55–90-vuotiaita tutkimuksen alkaessa, eikä heillä ollut todettu muistisairauksia tai uniapneaa.

Tutkimukset paljastivat, että melkein puolet osallistujista sairasti obstruktiivista uniapneaa, vaikka sitä ei ollut aiemmin diagnosoitu. Kun osallistujia seurattiin tämän jälkeen kahden vuoden ajan, Alzheimerin tautiin viittaavat testitulokset olivat sitä todennäköisempiä, mitä pahemmat uniapneaoireet potilaalla oli.

Selkäydinnäytteiden lisäksi sama havaittiin potilailla, joille tehtiin lisäksi aivojen tietokonetomografiakuvaukset. Niissä uniapneaa potevien aivoissa näkyi enemmän amyloidikertymiä, jotka ovat tyypillisiä Alzheimerin taudille. Nuo kertymät myös lisääntyivät seurannan aikana.

Uniapnea on yhdistetty muistisairauksiin aiemminkin, mutta yhdysvaltalaistutkijoiden tulokset ovat harvinainen viittaus siitä, että uniapneaoireita potevien Alzheimer-muutokset lisääntyvät ajan myötä enemmän kuin terveiden samanikäisten. Aiemmissa tutkimuksissa uniapnean osuutta on ollut vaikea erottaa sekoittavien tekijöiden vaikutuksista.

Tutkimuksessa uniapnea ei liittynyt varsinaiseen muistin ja kognitiivisten toimintojen heikentymiseen, mikä viittaa Alzheimer-muutosten olleen varhaisessa vaiheessa. Onkin mahdollista, että uniapnean hoitaminen voisi pysäyttää muutosten etenemisen osalla potilaista.

Uniapneaa poteva kärsii unenaikaisista hengityskatkoksista, jotka johtuvat hengitysteiden tukkeutumisesta. Uniapneaa sairastaa noin neljä prosenttia suomalaisista miehistä ja kaksi prosenttia naisista.

Hoitamattomana uniapnea altistaa muun muassa sydän- ja verisuonitaudeille sekä tapaturmille. Usein oireet vähentyvät laihduttamalla, mutta monia hoidetaan myös CPAP-ylipainehengityslaitteella.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Johtuisiko väsymyksesi uniapneasta?

Dosentti, unilääketieteen asiantuntija Henri Tuomilehto perehdytti uniapneaan Studio55.fi-lähetyksessä elokuussa 2013.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja