Mainos

Kuorsaako lapsesi? Lue, milloin se voi olla vaarallista

Lapsen säännöllinen kuorsaus voi olla merkki uniapneasta, joka voi hoitamattomana johtaa jopa kasvuhäiriöihin. 

Monista vanhemmista lapsen tai vauvan kuorsaaminen kuulostaa söpöltä, mutta todellisuudessa se voi kertoa jostain paljon vakavammasta. Lastenlääkäri Sally Victoria Kingin mukaan vanhempien tulisi olla tietoisia siitä, että lasten kuorsaus ei ole naurun asia.

Kuorsaus on normaalia silloin, jos sitä esiintyy silloin tällöin. Säännöllisestä ja kovaäänisestä kuorsauksesta tulisi sen sijaan huolestua, sillä kuorsaaminen voi heikentää sekä unen laatua että estää hapen kulkeutumista aivoihin. Jos säännöllistä kuorsausta esiintyy, King suosittelee vanhempia viemään lapsensa lääkärille oireiden syyn selvittämiseksi.

Katkonainen uni voi johtaa tunne-elämän ongelmiin

Lapsen kuorsauksen taustalta voi löytyä useita eri syitä. Vaikea hengitystieinfektio, astma tai nielurisatulehdus voivat aiheuttaa kuorsausta, mutta syynä voi olla myös allerginen nuha, joka turvottaa nenäkäytävien limakalvoja ja lisää liman eritystä.

Kuorsaus voi joissain tapauksissa olla merkki uniapneasta, jonka oireisiin kuuluvat muun muassa hengityskatkokset ja raskas suuhengitys. Tämän seurauksena elimistön happipitoisuus laskee ja hiilidioksidipitoisuus nousee, jolloin lapsi yleensä herää vetääkseen henkeä. Jatkuvat yölliset heräilyt ja huono unenlaatu voivat ilmetä tunne-elämän ongelmina ja oppimisvaikeuksina. Hoitamattomana uniapnea voi johtaa jopa kasvuhäiriöihin, sydänongelmiin ja kohonneeseen verenpaineeseen.

Jos lapsellasi esiintyy säännöllista kuorsausta tai epäilet uniapneaa, ota yhteyttä lastenlääkäriin, joka tarvittaessa ohjaa lapsen erikoislääkärille. 

Näillä vinkeillä pääset parempaan uneen. 


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.