Patrik Laine ja Mikko Rantanen dominoivat, mutta mitä jos Leijonat-tähtiä mitattaisiin parhaita vastaan? – Jukka Jalonen myhäilee ajatukselle

5:10

Jääkiekkoliiga NHL:ssä Mikko Rantanen on ollut jo tovin ajan koko sarjan pistepörssin kärkipaikalla. Patrik Laine nosti itsensä mielettömän marraskuun myötä maalipörssin ykköseksi. Ylipäätänsä syksy on ollut suomalaisten esiinmarssia. Mutta mitä jos huipputerävää kärkeä mitattaisiin Leijonissa, parhaita vastaan?

Mennyt syksy on ollut yhtä NHL:n suomalaisten juhlaa. Kärkiyksilöt ovat hurmanneet illasta toiseen, minkä lisäksi jo itse suomalaispelaajien määrällä on tehty historiaa.

Suomalaiseen jääkiekkoiluun on kasvamassa uusi poikkeuksellinen sukupolvi.

Leijonien GM:nä toimiva Jere Lehtinen oli itse yhden menestyksekkään sukupolven kulmakivi. Lehtinen, Saku Koivu, Teemu Selänne ja kumppanit näyttivät tietä niin NHL:ssä kuin Leijonissa 1990- ja 2000-luvuilla.

Heidän jälkeen eteen tuli suvantovaihe. Kärki kapeni, syntyi aukko. Tyhjiö.

Nyt Laineet, Rantaset, Sebastian Ahot ja kumppanit ovat täyttämässä sitä. Nuoret tähdet ovat ottaneet soihdun haltuun ennennäkemättömällä tavalla.

– He ovat illasta toiseen isossa roolissa ja he pystyvät suorastaan dominoimaan NHL:ssä, Lehtinen hehkuttaa MTV Sportille.

– Ja vielä se fakta, miten paljon suomalaispelaajia on eri joukkueissa. Onhan se hienoa, Lehtinen intoilee.

Muutaman viime vuoden aikana nuoret suomalaiset ovat rynnistäneet NHL:ään. Esimerkiksi tällä hetkellä alle 20-vuotiaita suomalaispelaajia on enemmän kuin kanadalaisia, mikä on aivan poikkeuksellista.

Mutta mitä esimerkiksi Laine, Rantanen ja Aleksander Barkov saisivat yhdessä aikaiseksi? Miten kova Suomen kärki on oikeasti muihin nähden?

Mitä jos Suomen tähdet kohtaisivat Leijonissa jääkiekon mahtimaiden parhaat yksilöt? 

Ajatus tuo Leijonien johtohenkilöille hymyn huulille.

– Jos leikitellään, niin onhan tuossa aika huikeita pelaajia. Jos heidät saisi samaan joukkueeseen… Lehtinen miettii innoissaan.

– Ihan sama mitä maita katsoo, niin myös heillä on hyviä nuoria pelaajia. Heidät kun laitettaisiin vastakkain... Olisi kiva nähdä, että missä mennään, Lehtinen pohtii leveän hymyn kera.

Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen suhtautuu ajatukseen myhäillen. Jalonen tietää hyvin sen, mihin Suomen nykyiset tähdet pystyvät.

Muutama vuosi takaperin Laine, Aho ja Rantanen hurmasivat nuorten MM-kotikisoissa, nimenomaan Jalosen alaisuudessa,

– Jos meidän pelaajat ovat yksilötasolla kärkeä NHL:ssä, niin silloin meillä on eväät olla joukkueena kärkeä. Kyse on silloin siitä, miten ne yksilöt saadaan pelaamaan yhdessä, Jalonen miettii asiaa.

– Varmaan jonain päivänä lähitulevaisuudessa päästään sekin testaamaan, Jalonen jatkaa.

Tällä Jalonen viittaa tulevien vuosien näkemykseensä. Leijonien päävalmentaja uskoo, että maailman parhaat pelaajat saadaan samaan turnaukseen aivan piakkoin.

– En usko, että siihen menee kauaa. Onko sitten kyseessä World Cup tai olympialaiset, en tiedä. Muutama vuosi siihen saattaa mennä.

– Enkä tiedä, olenko silloin itse mukana. Hienoa, jos olen. Jos en, niin sitten katson mielenkiinnolla katsomosta niitä pelejä, Jalonen pyörittelee ajatusta.

Ylälaidan videolla Jalosen ajatuksia Leijonien Venäjän EHT-turnauksen joukkueesta.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja