Pakastin tyhjäksi! Näin teet tilaa uusille marjoille

Onko pakastimessasi edelleen marjoja pursuavia muovirasioita? Näillä vinkeillä käytät edellisvuoden marjat uuden sesongin tieltä herkullisella tavalla hyväksesi ja nostat samalla vitamiinimäärät kehossa terveelliselle tasolle pitkän talven jälkeen.

Marjarasioilla täytetty pakastin on useimmissa keittiöissä perusvaruste. Kaikki edelliskesän marjat eivät välttämättä ole kuluneet talven aikana ja uusi sato alkaa jo kevään edetessä kiinnostaa.

– Yleisimmin pakastimien puutarhamarjoista kaksi kolmasosaa on mansikkaa ja yksi kolmasosa vadelmaa, jota ei ole saatu talven aikana käytettyä, sanoo toiminnanjohtaja Hannu SaloHedelmän- ja Marjanviljelijäin liitosta.

Vaikka marjat eivät kuulukaan herkästi pilaantuviin elintarvikkeisiin, ei kotikäytössä usein ole riittävän tehokasta pakastinta varmistamaan niiden säilymistä vuodesta toiseen.

– Kotipakastimessa marjat säilyvät hyvinä vuoden tai parhaassa tapauksessa kaksi, edellyttäen, ettei esimerkiksi sähkökatko sulata pakastimen sisältöä välissä.

Mehut, keitot, smoothiet ja muut

Pakastemarjat maistuvat ruuanlaitossa siinä missä tuoreetkin. Kokonaisina pakastettuja marjoja voi syömisen lisäksi käyttää leivonnaisten koristeina.

– Sokeri ei pakastaessa tai sulattaessa ole välttämätöntä, mutta koska marjojen maku tuntuu suussa sulamisen jälkeen hieman hapokkaalta, voi sokeri olla tarpeen pehmentämään ja pyöristämään sitä, Salo opastaa.

Edelliskauden marjat kuluvat helposti, kun niitä lisää esimerkiksi smoothieen tai puuroon. Myös erilaiset monikäyttöiset hillot ja survokset syntyvät pakastemarjoista vaivatta.

Ylimääräisistä marjoista voi myös keittää helposti mehua tai mehukeittoa. Jos mehua tulee litramäärin, voi ylimääräisen vitamiinijuoman jäädyttää mehujäiksi, joista on iloa kesän kuumilla keleillä. Mehusta tehdyt jääpalat jäähdyttävät hellepäivän juoman.

– Marjat ovat aikuisille mainioita eväitä työpaikalle ja näppäriä välipaloja koulusta palaaville lapsille.

Kokeile seuraavia marjaisia reseptejä:

(MTV LIFESTYLE – DESKI)

Lue myös:

    Uusimmat