Nyt saa herkutella: Tämä vähäkalorinen vitamiinipommi voittaa appelsiininkin

Mansikkakausi on Suomessa parhaimmillaan ja näitä terveellisiä herkkuja kannattaakin popsia nyt vaikka päivittäin.

Tiesitkö, että mansikat eivät oikeastaan ole marjoja? Kotimaiset Kasvikset ry:n mukaan mansikat ovat itse asiassa ruusukasvien heimoon kuuluvia hedelmiä, joiden syötävää osaa kutsutaan kukkapohjukseksi. Arkikielessä mansikoita kutsutaan kuitenkin marjoiksi. Mansikat sopivat mainiosti syötäviksi sellaisinaan, mutta niitä kannattaa hyödyntää myös leivonnassa.

Mansikat ovat hyvin vähäenergisiä runsaan vesipitoisuudensa takia, mutta sisältävät sitäkin enemmän vitamiineja ja tärkeitä hiven- ja kivennäisaineita. Mansikoissa on esimerkiksi enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinissa!

Tämän vuoksi mansikoita kannattaa syödä:

1. Vähäkalorinen ja kuitupitoinen herkku

Mansikka on vähäkalorinen ruoka, joka sisältää ainoastaan 47 kilokaloria sataa grammaa kohden. Lisäksi mansikoissa on kuitua, joka laskee verenpainetta ja hillitsee nälkää.

2. Runsaasti andioksidantteja

Mansikat sisältävät runsaasti terveellisiä fenoliyhdisteitä, jotka ovat tehokkaita antioksidantteja. Näiden lisäksi mansikoissa on C-vitamiinia, folaattia ja flavonoleja kuten kversetiiniä.

3. Ehkäisee tulehduksia

Mansikan fenolit torjuvat myös monia tulehduksista johtuvia sairauksia, kuten nivelrikkoa, syöpää, astmaa ja ateroskleroosia.

4. Hyödyllisiä B-ryhmän vitamiineja

Mansikassa on terveellisiä B-ryhmän vitamiineja, kuten B-6 -vitamiinia, niasiinia, riboflaviinia, pantoteenihappoa ja foolihappoa. Näistä esimerkiksi niasiini toimii soluja suojaavana antioksidanttina.

5. Tekee hyvää luustolle

Mansikoissa on luuston terveydelle tärkeitä kaliumia, K-vitamiinia ja magnesiumia.

6. Koko kehon terveyspommi

Kuten monet muutkin marjat, mansikat tekevät hyvää näölle ja aivotoiminnalle ´ja tarjoavat helpotusta korkeaan verenpaineeseen, niveltulehdukseen, kihtiin ja sydänsairauksiin.

7. Ehkäisee ikääntymistä

Mansikat sisältävät biotiinia, joka edesauttaa vahvojen kynsien ja hiuksien rakentumisessa. Mansikoissa on myös ihoa nuorentavaa ellagiinihappoa.

8. C-vitamiinipommi

Tiesitkö, että 100 grammassa mansikkaa on enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinissa? Saat päivän C-vitamiiniannoksen täytettyä syömällä 2 desilitraa eli noin 100 grammaa mansikoita.

Kokeile reseptejä:

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat