Tiesitkö, että myös mansikoiden kantoja kannattaa hyödyntää mansikkaherkkuja valmistaessa?
MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla on aiemmin vinkattu näppärä kikka mansikoiden kantojen poistoon. Kantoja ei kuitenkaan poistamisen jälkeen kannata suinkaan heittää biojätteeseen!
Mansikan kannoista voi tehdä helposti mehua
Kotitalouden lehtori Anu Heinaro vinkkasi kesällä 2024 Huomenta Suomessa mahtavan tavan hyödyntää mansikan kannat.
– Mansikan kantoja ei kannata heittää roskikseen. Laita ne kattilaan veden kanssa, keitä vartin verran ja saat mansikkamehua, Anu vinkkasi.
Anun mukaan viidestä mansikkakilosta tulee noin 4–5 desilitraa kantoja. Tälle määrälle riittää noin 1,2 litraa vettä. Mukaan voi halutessaan lisätä pari ruokalusikallista sokeria.
Lue myös: Tiesitkö? Näin voit nähdä päältäpäin, onko mansikka makea
Mehutiivisteen voi myös pakastaa
Keittämisen jälkeen mehu jäähdytetään ja siivilöidään kannuun. Mehun voi myös pakastaa esimerkiksi pienissä annospusseissa.
– Näin sinulla on aina tuoretta mansikkamehua. Sitä voi laimentaa oman maun mukaan, esimerkiksi puolet mehutiivistettä ja puolet vettä.
Jos haluaa varmistaa, että mehusta tulee varmasti mansikan makuista ja väristä, voi kantojen joukkoon lisätä keittovaiheessa myös satsin niin sanotut "huonommat mansikat" – siis ylikypsyneet tai muuten vain murjoutuneet.
Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran heinäkuussa 2024.
Lue myös: Saako mansikkamyyjältä pyytää maistiaisia?
Katso myös: Anun niksi mansikoiden paloitteluun on suorastaan nerokas!
0:40Näin mansikat kannattaa pilkkoa!