Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Pitääkö porkkanat tai omenat kuoria?

Monen kasviksen kuoriakin voi hyödyntää.
Monen kasviksen kuoriakin voi hyödyntää.Shutterstock
Julkaistu 25.09.2025 14:01

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Hyödynnäthän kasviksista ja hedelmistä kaiken syömäkelpoisen?

Syyskuussa vietettävällä hävikkiviikolla on hyvä hetki muistuttaa suomalaisten suosikkikasvisten monipuolisista käyttötavoista. Moni kuorii tiettyjä kasviksia ja hedelmiä aivan turhaan tai jättää esimerkiksi niiden syömäkelpoiset lehdet hyödyntämättä.

Heittämällä lehdet tai kuoret biojätteeseen haaskaat rahaa! Usein myös kasvisten ravintoaineet piilevät niiden kuoressa, joten heität pahimmillaan hukkaan myös terveyshyötyjä. 

Älä kuori näitä kasviksia

Esimerkiksi perunat, porkkanat, omenat ja monet juurekset kannattaa hyödyntää kuorineen päivineen.

Jos päätät kuoria perunat esimerkiksi perunamuusia varten, voit silti käyttää perunankuoret ja tehdä niistä vaikka sipsejä. Muista vain pestä ja harjata perunat hyvin, jotta ylimääräinen lika ja multa irtoaa niistä. 

Näin teet kotitekoiset sipsit perunankuorista. Juttu jatkuu videon alla.

1:02Näin teet kotitekoiset sipsit perunankuoristaPerunankuorista saat valmistettua herkullisia sipsejä.

Muista myös, että esimerkiksi kukkakaalista, parsakaalista ja keräkaalista voi hyödyntää niiden kannat ja lehdet. 

Uunijuureksissa ja uuniperunoissa kuoret ovat olennainen osa onnistunutta lopputulosta. Kuorimatta jättäminen säästää aikaa ja vähentää biojätteen määrää.

Lue myös: Perunaakin maukkaampaa! Kotimainen raaka-aine, jota kannattaa nyt ostaa

Kotimaiset omenat kuorimatta parhaita

Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto ry muistuttaa tiedotteessaan, että kotimaisia omenoita säilötään kuukausikaupalla ilman minkäänlaisia kemiallisia käsittelyjä. Monilla ammattiviljelmillä on käytössä ilmastokontrolloituja varastoja. 

– Omenat suljetaan moduuleihin, joista poistetaan happi lähes täysin. Tämä tarkoittaa, että omenan hengitys, ja sen myötä vanheneminen hidastuu, melkein pysähtyy, liitosta kerrotaan.

Kun moduuli sitten avataan, omena on yhtä tuore ja herkullinen kuin poimintahetkellä.

– Tästä syystä kotimaisen hedelmän voi aina turvallisesti syödä kuorineen. Ja se onkin kuorimatta paras.

Lue myös: Tiesitkö, että perunat voi hyödyntää näin? Älä kämmää kalliisti ruoan kanssa: "500 euroa taivaan tuuliin"

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran syyskuussa 2024.

Lisää aiheesta:

Lidlin tupsutesti laajenee: "Ei ole järkevää roudata Suomeen biojätteeksi"Älä kuori näitä kasviksiaNäitä edullisia ruokatuotteita kannattaa nyt ostaa kaupasta: "Kun etsitään fiksuja vaihtoehtoja, nousevat ihan ykköskaartiin"Tiesitkö, että perunat voi hyödyntää näin? Älä kämmää kalliisti ruoan kanssa: "500 euroa taivaan tuuliin"Teetkö sinäkin perunalle näin? Kuluttaja: Se on aivan turhaa – lehti selvitti totuuden kasvismyyteistäAsiantuntija täräyttää faktat tiskiin – nämä kasvikset kannattaisikin syödä pakasteina tai säilykkeinä tuoreiden sijaan: "Pakasteruoka ei ole sama asia kuin prosessoitu"
RuokaKasviksetHedelmätRuokahävikkiUutisohjelmien aiheetMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 09:40
    Talous

    PTT: Ruoka kallistuu tänä vuonna 2,5 prosenttia – naudanliha vielä enemmän

  • 07:46
    Sienet

    Outo sieni, jota kannattaa nyt poimia: "Todella maukas"

  • Eilen17:16
    Joulu

    Kolme kuukautta jouluun: Tästä syystä joulumakeisia myydään jo nyt

  • Eilen07:47
    Ruokakauppa

    Espooseen avautui kauppa, jossa myydään poikkeuksellisen halpaa ruokaa – asiakasryntäys

  • ti17:17
    Ruokaniksit

    Tiesitkö tätä ketsuppikikkaa? Viimeisetkin tipat pullosta ulos