Paras marjapiirakka kolmella tavalla

Valitse pohjaksi rukiinen tai tavallinen Pyöreä Piirakkataikina. Valitse mieluisin päällys: kauramuru, smetana tai marenki. Vaihteluna voit käyttää kauramuruun hiutaleiden tilalla pelkästään leseitä.

Smetanan tilalle kelpaa toki kevyempänä vaihtoehtona kermaviili.

Muista, että vuoan koko eli piirakan paksuus vaikuttaa paistoaikaan, mitä pienempi vuoka, sitä pidempi paistoaika. Pienenä vinkkinä vielä se, että mustikka- ja vadelmakauden mentyä, tee sama kirsikoilla, puolukoilla tai karpaloilla. Tee talvella jäisillä pakastemarjoilla.

Tarvitaan: pyöreä piirakkavuoka, halkaisija 25–30 cm

Pohjaksi:

1 pkt Myllyn Paras Pyöreä Piirakkataikinaa, makea (380 g)

tai Pyöreä Ruis-Kaura Piirakkataikinaa (380 g)

Täyte:

2 dl mustikka- tai vadelmasurvosta tai -marmeladia

5-6 dl mustikoita ja/tai vadelmia

Päällys 1: Kauramuru

1 dl Myllyn Paras Kauraleseitä

3 dl Myllyn Paras Iso Kaurahiutaleita

1 dl voi- tai margariinisulaa

1 dl fariinisokeria tai hunajaa

Päällys 2: Mehevä smetana

2 dl smetanaa (kevytkin käy)

1 muna

1 dl juoksevaa hunajaa

1 tl vaniljasokeria

Päällys 3: Marenkisektorit

1 rkl perunajauhoja

1 rkl sokeria

2 valkuaista

4 rkl tomusokeria

4 dl mustikoita ja vadelmia

herukan tai sitruunamelissan lehtiä

Tee näin:

Ota taikina sulamaan n. ½ tuntia ennen käyttöä tai sulata hetki erittäin varovasti mikroaaltouunissa. Levitä piirakkataikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille tasaisesti. Levitä päälle survos tai marmeladi ja marjat.

Valitse päällys 1, 2 tai 3.

Jos teet päällyksen 1 tai 2: sekoita ainekset. Levitä seos tasaisesti piirakan päälle. Paista 200-asteisen uunin alimmalla tasolla 30–40 min, kunnes piirakka saa kauniin värin.

Tarjoile kauramurupiirakka (nro 1) jäätelön tai vaniljakastikkeen kera.

Jos teet päällyksen 3: Sekoita täytteen marjoihin perunajauhoja ja sokeria ja levitä seos piirakkapohjalle marmeladin päälle, paista 30–35 min 200-asteisen uunin alimmalla tasolla. Vatkaa sillä aikaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi, lisää vatkatessa vaahtoon pikkuhiljaa tomusokeria. Ota piirakka pois uunista. Pursota marengista 8 tasakokoista sektoria ja reunat marjojen päälle. Jatka paistamista ihan hetki, kunnes marenki saa väriä eli 1-2 min 250 asteessa uunin keskitasolla. Täytä marenkien väleihin jäävät sektorit kauniisti tuorein vadelmin ja mustikoin. Tarjoile sellaisenaan tai jäätelön tai kinuski- tai vaniljakastikkeen kanssa.

Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Lue myös:

    Uusimmat