Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Älä tee tätä virhettä, jos pakastat marjoja!

11:03Bisnestä superfoodeista – kotimaan marjasato yrittäjän ja terveyden näkökulmastaMillaisia marjoja kannattaa syödä? Haastattelussa ravitsemusterapeutti Hanna Partanen ja Hedelmän- ja marjanviljelijäin liiton toiminnanjohtaja Heidi Wirtanen.
Julkaistu 11.08.2025 17:02

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen suosii marjojen säilönnässä erityisesti pakastamista.

Huomenta Suomessa keskusteltiin kotimaisten marjojen monipuolisista hyödyistä. Puheeksi otettiin myös säilöntä.

Moni suomalainen säilöö marjoja pitkän talven varalle esimerkiksi mehustamalla, hilloamalla tai pakastamalla. Mutta mikä näistä on paras tapa?

Lue myös: Jarin proteiinismoothie sai Huomenta Suomen juontajat häkeltymään: "Tosi hyvää!"

Pakastaminen on paras säilöntätapa

Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen muistuttaa C-vitamiinin tuhoutuvan helposti kuumentaessa.

– En mielellään tekisi kaikista marjoista mehua. Ymmärrän kyllä, että jos on punaviinimarjoja paljon, niin niistä halutaan tehdä mehua.

Partasen mukaan on olemassa jonkin verran tutkimustietoa siitä, että esimerkiksi mustaherukkamehussa on pieniä terveyshyötyjä.

– Mutta kyllä lähtisin mieluusti pakastamaan, enkä tekemään mehuja ja hilloja. 

Pakastemarjojen joukkoon kannattaa lisätä pieni määrä sokeria, jolloin marjat säilyttävät paremmin makunsa, värinsä ja rakenteensa. Se voi myös suojata marjojen C-vitamiinia sulatuksen aikana. Tästä sokerimäärästä ei myöskään kannata potea huonoa omaatuntoa terveydellisessä mielessä.

– Marjoissa on bioaktiivisia aineita, jotka auttavat tasaamaan verensokeria. Sen puoleen ei kannata potea huonoa omaatuntoa, jos syö puolukkasurvosta ja laittaa siihen jonkin verran sokeria.

Yleinen virhe: Miksi pakastetaan, jos ei käytetä?

Partanen suosittelee pakastamaan erilaisia marjasekoituksia pieniin pusseihin. Ne helpottavat marjojen käyttöä arjessa.

Suomalaisten pahin marjasynti on usein se, että pakastemarjat jäävät käyttämättä.

– Ihmiset usein innokkaasti pakastavat marjoja ja tajuavat joskus huhtikuussa, että voi ei, meillä on pakkanen vielä täynnä niitä.

Partanen uskoo, että suomalaiset eivät malta käyttää pakkasmarjojaan loppusyksystä, kun ne halutaan varastoida. Sitten marjat unohtuvat ja jäävät helposti pakastimen syövereihin.

– Pitkin vuotta kannattaa käyttää smoothien ja puuron sekaan. 

Partanen itse hyödyntää esimerkiksi pakastemansikoita pannukakun päällä.

– En tee niistä hilloa, vaan sulatan ne mikrossa ja laitan hieman sokeria. Sellaista tuoremarjahilloa. 

Millaisia marjoja kannattaa syödä, ja mitä terveyshyötyjä niistä saa? Katso koko haastattelu jutun yllä olevalta videolta. 

Lue myös: Mistä löytyy kantarelleja? Samulin yllätys metsässä: "En olisi ikinä itse osannut lähteä katsomaan sieltä"

Lisää aiheesta:

Älä sulata pakastettuja marjoja jääkaapissaKotimaisilla ja ulkomaisilla marjoilla yksi selvä ero – Hanna Partanen muistuttaa riskistäMustikkaa vai pensasmustikkaa? Hanna Partanen kertoo, kumpi on terveellisempääÄlä heitä mansikoiden kantoja roskiin – syy voi yllättääPakastimessa viime vuoden marjoja – voiko niitä vielä syödä?Voiko muutaman vuoden vanhoja pakastemarjoja vielä syödä?
MarjatRuokaHuomenta SuomiMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Marjat
  • 24.9.15:50
    Syöpä

    Suomalaisesta marjasta löytyi jälleen uusi terveysvaikutus – apua jopa syöpiin?

  • 19.9.10:29
    Ruoka

    Älä sulata pakastettuja marjoja jääkaapissa

  • 18.9.10:29
    Ruoka

    Lyömätön terveyspommi, jota kannattaa nyt syödä: "Muutama päivässä riittää"

  • 16.8.17:28
    Leivonta

    Marjapiirakka, jota kaikki rakastavat – superhelppo valmistaa!

  • 13.8.07:43
    Ruoka

    Kotimaisilla ja ulkomaisilla marjoilla yksi selvä ero – Hanna Partanen muistuttaa riskistä