Pariskunta pahoinpiteli naisen ja pakotti syyttämään väärää miestä – syytön tuomittiin kolmeksi vuodeksi vankilaan todistajista huolimatta

Pohjanmaan käräjäoikeus tuomitsi syyttömän miehen törkeästä pahoinpitelystä ja raiskauksesta vankeuteen kolmeksi vuodeksi. Mies ehti virua vankeudessa lähes vuoden, ennen kuin Vaasan hovioikeus määräsi hänet vapautettavaksi.

Tapahtumat pyörähtivät käyntiin vuosi sitten helmikuun lopussa, kun eräs nuori nainen pahoinpideltiin rajusti kotonaan Vaasassa.

Uhrille aiheutui pahoinpitelystä viiltohaava otsaan ja mustelmia, kuhmuja ja haavoja pään alueelle. Uhri sai myös verenpurkaumia, naarmuja ja hankaumia ympäri kehoaan. Hänen korvalehtensä repesi pahoinpitelyssä, ja päänahasta irtosi tukuittain hiuksia.

Syytti myös raiskauksesta

MTV Uutisten tietojen mukaan nainen nimesi väkivallantekijäksi aiemmin tuntemansa 25-vuotiaan miehen, jolla on rankka rikoshistoria. 

Naisen kädet ja jalat oli teipattu ja hänet oli raahattu kylmään suihkuun. Häntä oli myös esimerkiksi viillelty veitsellä, hakattu imurinputkella, revitty hiuksista ja kuristettu.

Lisäksi nainen kertoi, että 25-vuotias mies raiskasi hänet, kaatoi hänen päälleen kissanhiekat ja uhkasi leikata päänahan irti, paloitella ja lähettää videon tappamisesta naisen vanhemmille.

Oikeus meni halpaan

Poliisi otti 25-vuotiaan kiinni pian tapahtumien jälkeen. Vajaan neljän kuukauden tutkintavankeuden jälkeen Pohjanmaan käräjäoikeus totesi miehen syylliseksi.

Vankilassa miestä pidettiin erillään muista vangeista, koska seksuaalirikostuomio aiheutti väkivallan uhan vankiyhteisössä. Mies kertoi ikkunoista huudelluista loukkauksista.

Myöhemmin pahoinpitelyn uhri tuli katumapäälle ja paljasti viranomaisille valehdelleensa 25-vuotiaan miehen syyllisyydestä. Pahoinpitely oli tapahtunut oikeasti, mutta tekijät olivat muita, eikä tilanteeseen liittynyt raiskausta.

Vammaisen naisen isä istui syyttömänä tutkintavankilassa raiskauksesta epäiltynä – naisen ohjaaja tuomittiin väärästä ilmiannosta 11:43
MTV Uutiset Live käsitteli viime viikolla tapausta, jossa syytön mies päätyi tutkintavangiksi vammaisen aikuisen tyttärensä raiskauksesta epäiltynä. Katso videolta, mitä oikein tapahtui.

Mutta miten oikeusjärjestelmä saattoi mennä näin halpaan ja tuomita syyttömän ihmisen vuosiksi vankilaan?

MTV Uutisten tietojen mukaan tähän vaikuttivat sinnikäs valehtelu ja puhdas sattuma. Ja todennäköisesti myös se, että vakaviin rikoksiin syyllistynyttä miestä oli helppoa pitää syyllisenä uusiin vakaviin rikoksiin.

Mies kiisti täysin

MTV:n tietojen mukaan epäilty kiisti kaikki rikokset.

Hän kertoi, että oli viettänyt koko tapahtumapäivän vanhempiensa luona. Ulos hän oli poistunut vain tupakalle ja muutaman sadan metrin päähän kauppaan hakemaan lisää tupakkaa.

Myös miehen vanhemmat ja veljet todistivat saman kertomuksen. Miehellä oli siis neljä todistajaa takanaan. 

Heidän mukaansa mies oli ollut heikkona edellisenä päivänä tehdystä hammasoperaatiosta.

Kaikki tämä oli totta. Vaikka miehellä oli kontoillaan useita vakavia rikoksia, naisen kertomiin rikoksiin hän oli syytön.

Yhteistä historiaa

MTV:n tietojen mukaan uhrilla ja 25-vuotiaalla oli yhteistä historiaa. He olivat olleet lyhyessä intiimissä suhteessa kuukautta ennen pahoinpitelyä.

Nainen olisi tahtonut jatkaa tapailua, mutta mies oli alkanut seurustella toisen naisen kanssa.

Osapuolten haltuun oli jäänyt toistensa tavaraa. He olivat yrittäneet palauttaa niitä toisilleen, mutta molemmilta jäi puuttumaan omaisuutta. Lisäksi mies jäi naiselle velkaa 60 euroa.

Sattumoisin mies oli selvittänyt tätä asiaa naisen tuttavan ja naisen itsensä kanssa samana päivänä ennen pahoinpitelyä.

Oikeus pohti sitäkin, olisiko naisella kaunaa 25-vuotiasta kohtaan. Oikeus päätyi siihen, etteivät nämä erimielisyydet olleet sellaisia, että naisella olisi syytä kostomielessä syytellä 25-vuotiasta.

Syyllisyyttä tuki monta seikkaa

MTV:n tietojen mukaan nainen kertoi hätäkeskuspuhelussa heti tekijäksi 25-vuotiaan miehen.

Poliisi tapasi naisen luota tämän kaksi tuttavaa, miehen ja naisen, jotka toistelivat kuulleensa naiselta saman kertomuksen. Kaksikko oli kertomansa mukaan tullut asunnolle pahoinpitelyn jälkeen ja löytänyt uhrin sieltä sidottuna.

MTV:n tietojen mukaan soitto hätäkeskukseen oli kestänyt pitkään, koska uhrin oli haluton kertomaan tapahtumista ja pelkäsi. Uhri oli aluksi haluton kertomaan tapahtumista myös poliisille.

Lääkärintutkimuksessa naiselta löytyivät hänen kertomukseensa sopivat vammat.

MTV:n tietojen mukaan oikeus katsoi, että uhrin ja 25-vuotiaan viestitse käyty välienselvittely tuki syytettä.

Samoin syyllisyyttä tukivat televalvontatiedot, joiden mukaan 25-vuotiaan puhelin oli sattumoisin ja selvittämättä jääneestä syystä kiinnittynyt tukiasemaan parinsadan metrin päähän uhrin asunnosta tapahtuma-aikaan.

Kaikkien osapuolten kertomukset pysyivät suhteellisen samanlaisina alusta loppuun saakka. 

Syyllisyytä vastaan puhui monta seikkaa

MTV:n tietojen mukaan uhrille tehdyistä seksuaalirikokseen liittyvistä tutkimuksista ei löytynyt 25-vuotiaan dna:ta. Sitä ei löytynyt myöskään imurinputkesta, teipeistä ja veitsestä.

Uhrin asunnosta tai lyömäaseista ei löytynyt ainoatakaan 25-vuotiaan sormenjälkeä tai mitään muutakaan teknistä näyttöä, joka liittäisi hänet tekoon.

Puolustus vaati poliisia hankkimaan uhrin asunnon läheisyydessä olevat valvontakameratallenteet, joilta ilmenisi, ettei 25-vuotias käynyt kyseisenä päivänä uhri asunnon läheisyydessä. 

MTV:n tietojen mukaan poliisi jätti nämä hankkimatta. Oikeus piti todistelumateriaalia tältä osin vaillinaisena.

Sen sijaan valvontatallenteista näkyi tuttavapariskunnan meneminen asuntoon.

Perustelut salattiin

Imurinputkesta löytyi naisen tuttavamiehen sormenjälki, samoin vessasta löytyneestä verisestä ruiskusta ja teipeistä. Uhri kertoi seurustelleensa aiemmin tämän miehen kanssa ja sanoi, että koko asunto oli täynnä tämän jälkiä ja dna:ta.

Uhrin naapuri kertoi heränneensä naisen kiljuntaan, mutta vasta kerrottua pahoinpitelyaikaa myöhemmin. Oikeus piti hänen aika-arviotaan sen verran epävarmana, että sivuutti koko kertomuksen.

Oikeus on salannut jostakin syystä kaikki nämä perustelut tuomiostaan.

Väkivaltaa olikin tehnyt tuttavapariskunta

Uhri oli joutunut kuvailemansa väkivallan uhriksi, tosin raiskausta ei tapahtunut. Pahoinpitelijä ei kuitenkaan ollut 25-vuotias mies, joka oli itse asiassa täysin ulkopuolinen koko tapahtumassa, eikä liittynyt siihen mitenkään.

Tosiasissa pahoinpitelyn takana olivat mies ja nainen, jotka olivat olleet uhrin asunnolla poliisin saapuessa sinne. Kaksikko pahoinpiteli uhrin todella julmasti ja nöyryyttävästi.

Väkivallan päätteeksi he vaativat uhria soittamaan hätäkeskukseen ja nimeämään tekijäksi 25-vuotiaan, jota kohtaan toisella heistä oli entuudestaan kaunaa. Uhrin mukaan pahoinpitelijät tahtoivat varmistaa myös sen, etteivät itse joutuisi epäillyiksi.

Motiivina pahoinpitelyyn olivat kahdenkeskiset erimielisyydet.

Tuomion saikin uhri

Oikeus tuomitsi tuttavamiehen törkeästä pahoinpitelystä ja vapaudenriistosta vuodeksi ja kahdeksi kuukaudeksi ehdottomaan vankeuteen. Miestuttava joutuu maksamaan kärsimyskorvauksia uhrilleen lähes 7 000 euroa.

Naistuttava sai 2,5 vuotta vankeutta samoista rikoksista ja lisäksi perättömästä lausumasta viranomaismenettelyssä sekä yllytyksestä väärään ilmiantoon.

Pahoinpitelyn uhriksi joutunut nainen sai kymmenen kuukauden ehdollisen vankeustuomion väärästä ilmiannosta.

Oikeus määräsi naiset maksamaan vankilassa syyttömänä viruneelle miehelle yhteensä 10 000 euroa kärsimyksestä.

Lue myös:

    Uusimmat