Murha-aseesta löytyikin toisen miehen DNA:ta – syylliseksi todettu Ledell Lee joutui teloitetuksi neljä vuotta sitten

Vuonna 2017 teloitetun miehen omaiset ja kansalaisjärjestöt vaativat lisätutkimuksia vielä teloitusta edeltäneenä iltana – tuloksetta. Nyt vanhaa murhatapausta pengotaan uudelleen.

Kuolemaantuomittu Ledell Lee teloitettiin Yhdysvaltojen Arkansasissa huhtikussa 20017. Hän oli ensimmäinen vanki, joka osavaltiossa oli teloitettu 12 vuoteen. 

Lee tuomittiin vuonna 1993 Arkansasin Jacksonvillessä tehdystä 26-vuotiaan Debra Reesen murhasta. Nainen löytyi kotoaan kuolettavalla tavalla pahoinpideltynä. 

Neljä vuotta teloituksen jälkeen Leen rikostapaus on saanut merkittävän käänteen. The New York Timesin mukaan murhassa käytetystä astalosta on löytynyt toisen miehen DNA:ta.

Kuka on "Mysteerimies"?

Uusien DNA-paljastusten takana ovat kansalaisoikeuksia puolustavat ja väärin perustein tuomittuja auttavat järjestöt Innocence Project ja The American Civil Liberties Union sekä Leen lähiomainen.

Leen sisko Patricia Young on läpi vuosien käynyt taistelua veljensä syyttömyyden puolesta. Siskon tammikuussa nostaman kanteen jälkeen Jacksonvillen viranomaiset julkistivat uhrin makuuhuoneesta löytyneitä tavaroita lisätestausta varten.

Niiden joukossa oli muun muassa verinen puunuija, t-paita ja useita muita esineitä. Järjestöt olivat vaatineet näytteidenottoa kyseisistä tavaroista vielä Leen teloitusta edeltävänä iltana, mutta liittovaltion tuomari oli kieltäytynyt.

Järjestöjen mukaan geneettistä materiaalia ei ollut koskaan aiemmin testattu, ja nyt esiin tuli toisen miehen DNA:ta. Löydös on ladattu Yhdysvaltojen kansalliseen rikostietokantaan, jotta "mysteerimiehen" henkilöllisyys selviäisi. 

Tietokannat syynissä

Toistaiseksi kansallisesta DNA-tietokannasta ei ole löytynyt osumaa toiselle henkilölle. Järjestelmä kattaa DNA-profiilit niistä henkilöistä, joilta on aiemmin otettu näyte esimerkiksi rikoksenteon tai rikosepäilyn vuoksi. 

New York Timesin mukaan osumia tullaan etsimään myös Arkansasin osavaltion rikoslaboratorion omasta tietokannasta. Jos osuma löytyy, järjestöt aikovat vaatia tulosten vertaamista astalosta löydettyyn tuntemattoman henkilön DNA:han. 

Lee vakuutteli koko vankilassaoloajan syyttömyyttään ja kertoi tulleensa tuomituksin väärin perusteluin. 

– Viimeiset sanani ovat aina olleet ja tulevat aina olemaan, että olen syytön myös, Lee sanoi BBC:lle ennen teloitustaan antamassaan haastattelussa.

Leen sisko Patricia Young on kertonut iloitsevansa uusista DNA-todisteista.

– Olemme toiveikkaita, että saamme uutta tietoa paljastettua lähitulevaisuudessa, hän sanoi New York Timesin mukaan.

0:56

Ainoan Yhdysvaltojen liittovaltion teloitusjonossa olevan naisen kuolinpäivää lykättiin jälleen – tappoi raskaana olevan naisen, jotta saisi vauvan itselleen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja