Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Oikea liha oikeaan tarkoitukseen: Raaka-aineen valinnan ABC

Eri lihatuotteilla on erityisominaisuuksia, joita kannattaa opetella hyödyntämään.
Eri lihatuotteilla on erityisominaisuuksia, joita kannattaa opetella hyödyntämään.Shutterstock
Julkaistu 29.04.2014 16:36

Jauheliha, lihasuikaleet, paistit, fileet – tiesitkö, millaisiin liharuokiin kukin lihatuote sopii kaikkein parhaiten? Ota selvää!

Valitsemalla tiettyyn liharuokaan parhaiten sopivan pääraaka-aineen, voi ruoan maku parantua huomattavasti. Parantamalla omaa lihatietämystä ja kiinnittämällä huomiota siihen, millaisen lihatuotteen kuhunkin arkiruokaan valitsee, voi olla yllättävän helppo loihtia arkisistakin herkuista entistä parempia.

Jauheliha

Jauheliha on yksi suomalaisten suosimista lihatuotteista, jonka yksi vahvuus on monipuolisuus: jauhelihasta valmistuvat lihapullat, murekkeet, laatikot, pastakastikkeet ja pihvit. Jauhelihoissa on kuitenkin paljon eroja ja oikean valinnan tekemisessä on syytä kiinnittää huomiota porsaan- ja naudanlihan makueron lisäksi tuotteiden rasvapitoisuuteen.

Jauhelihapihvit kannattaakin valmistaa näin

Vähärasvaisessa porsaasta valmistetussa jauhelihassa on rasvaa ainoastaan kuusi prosenttia. Porsaasta valmistettu jauheliha eroaa naudasta valmistetusta jauhelihasta myös miedomman makunsa puolesta. Porsaasta valmistettu jauheliha on edullinen ja erityisen sopiva valinta esimerkiksi murekkeisiin laatikoihin, kiusauksiin ja kastikkeisiin.

Supermehevä hampurilaispihvi helposti – oletko kokeillut näitä niksejä?

Täydellinen ruskea jauhelihakastike – teethän sen näin?

Suikaleet ja kuutiot

Kiireisen arjen liharuokaan oiva raaka-aine on suikaloitu liha. Kun liha on pieninä suikaleina, kypsyy ruoka nopeasti, eikä lihan leikkaaminen vie aikaa. Suikaloidusta lihasta on erityisen helppo valmistaa nopeasti kypsyviä wokkeja ja kastikkeita.

Suuremmat lihakuutiot ovat sopiva raaka-aine liharuokiin, jotka vaativat pidempää haudutusta. Lihakuutiot vaativat mureutuakseen aikaa ja ovat siksi esimerkiksi pataruokiin erityisen sopivia. Myös perinteiseen lihakeittoon suuret lihakuutiot sopivat hyvin, kun lihaa on aikaa keittää riittävän kauan.

Paistit

Kinkku muodostuu porsaan ulko-, kulma-, sisä- sekä paahtopaistista. Paistit ovat sopiva raaka-aine uuniruokiin. Paisteista mureimpia ovat naudan sisä- ja paahtopaisti. Sisä- ja paahtopaisti sopivat erinomaisesti uunipaisteiksi, mutta niistä voi leikata myös ohuita lehtipihvejä. Suikaleiksi leikattu paisti paistuu nopeasti mureaksi ilman pitkää haudutusta ja sopii siten hyvin myös wokkeihin.

Kokonaisina tai suurina paloina naudan ulko- ja kulmapaistit vaativat mureutuakseen pidemmän kypsennysajan ja sopivat hyvin käytettäviksi kuutioina tai suikaleina pata- ja kastikeruokiin.

Huippukokki vinkkaa: Kuka tahansa oppii valmistamaan herkullisen paistin

Kokonaiset fileet

Moni valmistaa naudan- tai porsaanfileen mieluiten ensin pannulla paistamalla ja sen jälkeen uunissa kypsyttämällä. Uunissa kypsentäminen onkin mitä oivallisin tapa valmistaa fileitä.

Naudanfilee on kaikkein mehevimmillään silloin kun se jätetään sisältä hiukan punertavaksi, noin 50–55-asteiseksi. Porsaan filee on parhaimmillaan noin 68–70-asteisena.

Nam! Helpolla valmistusmenetelmällä saat supermehukasta naudanfileetä

Porsaanlihan marinointi: Näin syntyy mehevä pulled pork ja murea sisäfilee

Kypsät lihat

Kaikkia lihoja ei ole syytä jättää punertaviksi sisältä, sillä tiettyjen ruhonosien maku paranee esikypsentämisen ja hauduttamisen kautta. Lihan voi esikypsentää joko keittämällä, hauduttamalla tai uunissa paistamalla ja maku sekä väri paranevat entisestään grillissä tai paistinpannussa.

Erityisen pitkän kypsennysajan vaativat rasvaisimmat ruhonosat kuten porsaan niska ja kylki. Nämä osat kannattaakin hauduttaa hitaasti kypsäksi maustetussa liemessä.

Kauanko liha säilyy pakastimessa? Muista yksi tärkeä nyrkkisääntö

Lähde: Hookoo.fi

Lisää aiheesta:

Kokit paljastavat suosikkinsa ja inhokkinsa: Näitä ruokia ei koskaan kannata tehdä markettijauhelihasta Valmistatko jauhelihasta näitä arkiruokia? Kokit paljastavat suosikki- ja inhokkireseptinsäMitä ruokia naudan eri osista voi valmistaa? Lihanleikkaaja opettaa ottamaan kaikki irti lihastaVähärasvaista ja proteiinipitoisempaa kuin broileri! Miksi et jo syö tätä?Supermehevää ja kotimaista lihaa – miksi vain harva suomalainen tajuaa hyödyntää?12 vaihtoehtoa kinkulle – myös nämä lihat sopivat joulupöytään
Lifestyle
Kannattaa kiinnittää huomiota lihanpalojen kokoon kun miettii sopivaa valmistustapaa.Shutterstock

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 18:53
    Migreeni

    Migreenikohtaus voi olla pitkäkestoisempi kuin monet uskovat – älä lääkitse suurilla särkylääkeannoksilla

  • 17:05
    Koirat

    Nämä koirarodut on kielletty monissa maissa – Suomi sallii kaikki

  • 17:02
    Ruoka

    "Tyrmäävän hyvää!" – Hanna Sumarin omenapiirakka on helppo leipoa

  • 14:40
    Lääkkeet

    Tutkimus selvitti ADHD-lääkityksen hyötyjä

  • 12:32
    Juomat

    Alko kokeili K18-energiajuomien myyntiä – näin siinä kävi