Kauanko liha säilyy pakastimessa? Muista yksi tärkeä nyrkkisääntö

Pakastamalla lihan oikeaoppisesti voit pidentää sen säilyvyysikää.

Onko sinulla pakastimessa useamman kuukauden seissyttä lihaa, jonka käyttöä vielä mietit? Liha voi aivan hyvin olla vielä käyttökelpoista, jos olet pakastanut sen oikein. Liha säilyy pakastimessa kolmisen kuukautta, vähärasvainen liha pidempäänkin. Tämä edellyttää kuitenkin hygieniasta huolehtimista: jos esimerkiksi leikkaat lihan pihveiksi tai kuutioiksi ennen pakastamista, tee se nopeasti ja täysin puhtailla työvälineillä.

Rasvainen liha pilaantuu nopeammin

Jos pakastat tuoreen lihan raakana, tee se mahdollisimman pian ostohetken jälkeen ja kääri liha pakastepussiin. Näin säilytät lihan laadun mahdollisimman hyvänä. Pakatun lihan taas voit pakastaa pakkauksessaan. Nyrkkisääntö sekä tuoreen että pakatun lihan suhteen on, että mitä rasvaisempi liha, sitä nopeammin se pilaantuu pakastimessakin.

Esimerkiksi rasvaista jauhelihaa ei kannata pakastaa kolmea kuukautta pidempään, kun taas vähärasvaisempi jauheliha säilyy jopa puoli vuotta moitteettomana, jos pakastimesi lämpötila on vähintään –18° C.

Sulata liha hitaasti

Lihan sulattamisessa sen sijaan maltti on valttia: mitä hitaammin sulatat, sen mehukkaampana liha pysyy. Sulatus kannattaakin tehdä jääkaapissa, mutta sulamisen jälkeen liha on kypsennettävä saman tien, etteivät bakteerit pääse lisääntymään. Kerran sulatettua lihaa ei myöskään saa pakastaa uudelleen.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat