Nasan harjoittelija osti nauhat kuuhun laskeutumisesta valtion ylijäämähuutokaupasta vuonna 1976 – muuttui miljonääriksi yhdessä yössä

Salaliittoteoreetikot uskovat yhä, ettei ensimmäistä kuukävelyä koskaan tapahtunutkaan – tähtitieteilijä kumoaa viisi sitkeää väitettä 4:16
Astronomi kertoo kuukävelystä kumoten salaliittoteoreetikkojen väitteitä.

Maailma juhlii tänä viikonloppuna ihmisen vierailua kuussa, sillä Apollo 11 laskeutui 50 vuotta sitten lauantaina kuuhun ja Suomen aikaa jo sunnuntain puolella Neil Armstrong otti ensimmäiset askeleensa kuussa. Nasan silloinen harjoittelija Gary George tienasi Sotheby’s-huutokaupassa vuosipäivän kunniaksi myydyillä nauhoilla kuuhun laskeutumisesta kiitettävät 1,82 miljoonaa dollaria.

Gary George osti 1 150 kelaa Nasan magneettinauhaa 217,77 dollarilla valtion ylijäämähuutokaupasta kesäkuussa 1976, kertoo CNN.

Lamar Universityn tutkimusyliopiston opiskelijana hän oli työskennellyt harjoittelijana Nasan Johnson Space Centerissä ja kävi toisinaan huutokaupoissa.

Nasa alkoi etsiä nauhoja

George myi ja lahjoitti osan nauhoista, mutta kolme säilytettiin sen jälkeen kun hänen isänsä huomasi niissä merkinnät "APOLLO 11 EVA | July 20, 1969 REEL 1 [--3]" ja "VR2000 525 Hi Band 15 ips".

Nauhat unohtuivat säilöön, kunnes George kuuli vuonna 2008, että Nasa yrittää löytää alkuperäisiä nauhoja kuuhun laskeutumisen 40-vuotispäivän kunniaksi.

Nauhat ovat alkuperäisiä ja muokkaamattomia. Kuuhun laskeutumisen legendaariset tapahtumat, kuten Neil Armstrongin ensimmäinen askel ja Yhdysvaltojen lipun pystytys näkyvät niissä kirkkaammin, sillä lukemattomat kuvansiirrot lähetysten yhteydessä himmensivät muita tallenteita.

Yhteensä nauhoilla on kestoa kaksi tuntia ja 24 minuuttia, ja niissä näkyy kuuhun laskeutuminen kokonaisuudessaan niin, miten se näkyi mission komentokeskuksen henkilökunnalle.

Lue myös:

    Uusimmat