Salaliittoteoreetikot uskovat yhä, ettei ensimmäistä kuukävelyä koskaan tapahtunut – tähtitieteilijä kumoaa viisi sitkeää väitettä

Salaliittoteoreetikot uskovat yhä, ettei ensimmäistä kuukävelyä koskaan tapahtunutkaan – tähtitieteilijä kumoaa viisi sitkeää väitettä 4:16
Viisi väitettä ensimmäisestä kuukävelystä – astronomi kumoaa salaliittoteoreetikkojen väitteet.

Tällä viikolla juhlitaan ensimmäisen kuukävelyn 50-vuotispäivää. Osa ihmisistä silti uskoo yhä, ettei ihminen ole koskaan käynyt Kuussa.

Salaliittoteoriat Apollo 11 -lennon lavastamisesta alkoivat pian ensimmäisen kuukävelyn jälkeen. Epäilijät väittivät, että Yhdysvallat oli lavastanut koko Kuulennon Hollywoodin studioilla voittaaksen Neuvostoliiton kylmän sodan kilpavarustelussa. Villit salaliittoteoriat elävät edelleen 50 vuotta Kuussa käynnin jälkeen.

Greenwichin kuninkaallisen observatorion tähtitietelijä Emily Drabek-Maunder vastasi uutistoimisto AP:n haastattelussa sitkeästi eläviin väitteisiin, joilla salaliittoteorioita on perusteltu.

1. Yhdysvaltian lippu heiluu kuin tuulessa Kuusta otetuissa videoissa, vaikka Kuussa ei ole ilmakehää eikä siten tuulta.

Drabek-Maunderin mukaan lipun heiluntaan on kaksi syytä. Ensinnäkin lipun yläreunassa oli vaakatasossa puomi, joka piti lipun auki.

– Kuussa ei ole ilmaa, joka olisi avannut lipun.

Tuulelta vaikuttavaa heilumista syntyi asiantuntijan mukaan myös siitä, kun astronautit asettelivat lippua kuuperään. Se sai lipun heilumaan, ja lepatus jatkui inertian takia vielä sen jälkeenkin, kun lippu oli saatu paikalleen. Inertialla tarkoitetaan fysiikassa kappaleiden taipumusta jatkaa liikettään, jos muut voimat eivät vaikuta siihen.

2. Kuusta otettujen kuvien taustalla ei näy tähtiä, koska astronomit olisivat pystyneet päättelemään, oliko kuvat otettu Kuussa vai Maassa.

Drabek-Maunderin mukaan tähtiä ei näy kuvissa, koska astronauttien piti käyttää tietynlaista valotusta. Koska auringon valaisema Kuun pinta oli kirkas, piti kameran sulkijaa säätää niin, että tähdet eivät näkyneet enää kuvissa. 

3. Apollo 11 ei jättänyt kraateria laskeutuessaan Kuuhun eikä ilmassa näy maasta noussutta pölyä.

– Jos katsoo videota Apollo 11:n laskeutumisesta, hetken aikaa Apollo liitää vaakasuunnassa eikä laskutelineitä ole suunnattu alaspäin. Niinpä pölyä ei voikaan irrota Kuusta, Drabek-Maunder sanoo.

– Kun alus lopulta laskeutuu, videolla voi nähdä pölyä kohoavan ilmaan.

4. Epäyhdenmukaisuudet varjostuksissa muun muassa kuumoduulista laskeutuvasta Buzz Aldrinista otetuissa kuvissa näyttävät, että lavasteiden valaisemiseen käytettiin keinovaloja.

Drabek-Maunder toteaa, että Aldrin näyttää olevan keinovalaistuksessa kuvissa. Tämä kuitenkin johtuu hänen mukaansa siitä, että Kuun pinta ja sen pinnalla oleva pöly heijastavat auringonvaloa.

– Auringonvalo näyttää valaisevan Kuun varjotkin.

Varjojen oudot kulmat selittyvät asiantuntijan mukaan sillä, ettei Kuun pinta ole tasainen, mutta pinnan pölykerros näyttää tasoittavan maiseman. Tästä syntyy virheellinen vaikutelma, että pinta olisi todellisuutta tasaisempi ja kuopat Kuun pinnassa näyttävät synnyttävän outoja varjoja.

5. Jonkun muu täytyi ottaa kuuluisa kuva, jossa sekä Neil Armstrong että Buzz Aldrin näkyvät, koska kummallakaan astronautilla ei ole kameraa kädessä.

Drabek-Maunder kertoo, että kamerat oli sijoitettu astronauttien rintaan. Siksi Armstrongin kädet ovatkin kuvassa lähellä hänen rintakehäänsä.

– Hän kurottaa ottamaan kuvaa, Drabek-Maunder sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat