Muistatko nämä tuhoisat myrskyt? Näin ne runnoivat Suomea

"Kaupunki tuoksuu saunavihdalle, kun lehtiä ja oksia on niin paljon irronnut"– hurjaa videomateriaalia Vaasasta 1:02
Katso videolta, millaisia tuhoja Aila-myrsky aiheutti Vaasassa syyskuussa 2020.

Suomeen on saapumassa raju ukkosrintama, joka todennäköisesti yltyy myrjkyksi asti. Viime vuosien myrskyt ja rajuilmat ovat aiheuttaneet häiriöitä liikenteelle ja mobiiliverkolle sekä miljoonien eurojen korvaushakemuksia vakuutusyhtiöille. Kokosimme tähän juttuun laajoja tuhoja aiheuttaneet myrskyt.

Viime vuosien aikana on koettu useita myrskyjä, joista vakuutusyhtiöt ovat joutuneet maksamaan miljoonien eurojen korvauksia.

Joulun aikaan 2012 kärsittiin Tapani- ja Hannu-myrskyistä. Tapani-myrsky katkaisi sähköt 102 000 Vattenfallin asiakkaalta ja yli 190 000 Fortumin asiakkaalta.

Vakuutusyhtiöt maksoivat Tapani- ja Hannu-myrskyjen aiheuttamista tuhoista jopa 70 miljoonan euron korvaukset Finanssialan Keskusliiton mukaan.

Vuoden 2010 Asta-myrskyn takia vakuutusyhtiöt joutuivat maksamaan korvauksia 50,4 miljoonan euron edestä.

Sylvi-rajuilma vaati kuolonuhrin

Sylvi-rajuilma iski elokuussa 2010. Silloin Porin Sonisphere-festivaaleille iski ukonilma, joka vaati yhden ihmisen hengen. Lisäksi useita loukkaantui. Puuskat olivat enintään 32 metriä sekunnissa ja vuorokauden aikana maasalamoita paikannettiin yli 24 000.

Mies kuoli Ahvenanmaalla tammikuussa vuonna 2019 Aapeli-myrskyn vuoksi. Mies oli ollut raivaamassa traktorikaivurilla myrskyn jälkiä. Hän jätti traktorin känytiin ja poistui sen kyydistä. Traktori lähti liikkeelle, ja mies yritti hypätä takaisin traktoriin, mutta hän jäi sen alle.

Ahvenanmaalla lapsia kehotettiin jäämään kotiin päiväkotiin menemisen sijasta Aapeli-myrskyn takia. Suuri osa Ahvenanmaasta oli ilman sähköjä ja mobiiliverkko ei toiminut normaalisti.

Aila-myrskyssä tuuli jopa 35,3 metriä sekunnissa

Aila-myrsky työllisti pelastuslaitosta syyskuussa 2020. Metsäkeskuksen mukaan myrsky aiheutti 15-20 miljoonan euron metsätuhot.

Forecan mukaan Pietarsaaren Kallanissa tuuli oli Aila-myrskyn aikana jopa 35,3 metriä sekunnissa. Suurimmat tuhot aiheutuivat Vaasan ja Kokkolan seuduilla sekä Satakunnan rannikkoalueilla.

Myrsky katkoi puita ja aiheutti muita vahinkoja ympäri Suomea. AInakin yli 82 000 kotitaloutta oli ollut ilman sähköä energiateollisuuden sähkökatkoskartan mukaan.

Myrsky aiheutti haittaa myös liikenteelle. Aila-myrsky oli muun muassa kaatanut puun junaradalle Tampereen eteläpuolella ja Helsingin Runeberginkadulla puu oli kaatunut raitiovaunulinjan ajolankojen päälle.

"Kaupunki tuoksuu saunavihdalle, kun lehtiä ja oksia on niin paljon irronnut"– hurjaa videomateriaalia Vaasasta 1:02
Katso videolta, millaisia tuhoja Aila-myrsky aiheutti Vaasassa vuonna 2020.

Vuonna 2020 kärsittiin myös muista myrskyistä

Vuoden 2020 marraskuussa Suomea riepotteli Liisa-myrsky, jonka vuoksi enimillään 77 000 kotitaloutta oli ilman sähköä. Merellä tuuli oli enimillään 31 metriä sekunnissa. Maa-aluella tuuli oli kovimmillaan Helsingin Kumpulassa, jossa mitattiin tuulen olleen 25 metriä sekunnissa.

Helsinkiläinen Janne Hirvonen kuvasi Kalasatamassa, kuinka myrsky sai Majakka-tornitalon huojumaan.

– Se on samanlainen tunne, kun olet autolautalla ja moottori käy. Sellainen kunnon tutina jalkojen alla, eli tärisevä tunne, Hirvonen kuvaili MTV Uutisille.

Janne kuvasi, kuinka Liisa-myrsky sai Kalasataman pilvenpiirtäjän huojumaan ja tärisemään, Heini kuvasi puun kaatuvan Jyväskylässä – katso kooste myrskyn voimasta 1:31
Katso videolta, kuinka Liisa-myrsky sai Kalasataman tornitalon huojumaan ja tärisemään.

Vuonna 2020 kesä-heinäkuun vaihteessa Päivö-myrsky aiheutti tuhoa Suomen itäosassa. Meteorologi Pekka Pouta kuvaili myrskyn olleen poikkeuksellinen. Sade aiheutti pahimmat tuhot myrskyssä. Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksella oli ollut noin 200 myrskytehtävää 31. kesäkuuta.

Pariskunnan romanttinen juhlailta muuttui painajaiseksi – näin hurjaa tuhoa Päivö-myrsky aiheutti Pieksänkoskella 0:47
Pariskunnan romanttinen juhlailta muuttui painajaiseksi – näin hurjaa tuhoa Päivö-myrsky aiheutti Pieksänkoskella.

Kiira-myrsky kaatoi puita kolmen miljoonan euron edestä

Kiira-myrsky aiheutti tuhoa Etelä- ja Itä-Suomessa elokuussa 2017. Metsäkeskuksen mukaan myrsky kaatoi puita kolmen miljoonan euron edestä. Flow-festivaali jouduttiin keskeyttämään Helsingissä myrskyn vuoksi.

Vuonna 2018 elokuussa raivosi Mauri 18-myrsky, joka aiheutti muun muassa sen, että Silja Symphony -laiva ei päässyt pysähtymään Maarianhaminaan. Tuhannet taloudet olivat ilman sähköjä.

Vuonna 2014 Seija-myrsky katkoi sähköt yli 200 000 kotitaloudelta. Tuuli yltyi 30,7 metriin sekunnissa Kaskisissa.

Eino-myrsky katkoi 150 000 kotitalouden sähköt marraskuussa 2013.

Lue myös:

    Uusimmat