Mainos

MTV seuraa Mauri 18 -myrskyn mellastamista: Tuhansia talouksia ilman sähköjä, venekarkurit työllistävät merivartiostoa

Suomessa tuulee tänään laajalti vaarallisen voimakkaasti, kun ensimmäinen kunnon syysmyrsky Mauri 18 mellastaa niin mailla kuin merilläkin.

Merivartioston mukaan useita veneitä on irronnut rannoilta syysmyrskyssä muun muassa Espoossa ja Helsingissä.

Merivartostosta muistutetaan, että tyhjillään ajelehtiva vene käynnistää tilanteen vaatimat meripelastustoimet.

Energiateollisuuden sähkökatkokartan mukaan sähköttömiä kotitalouksia oli kello 16 reilut 6 000. Sähkökatkoja oli 61 kunnassa 16 yhtiöllä eri puolilla maata. Eniten katkoja oli Keski- ja Etelä-Suomessa.

Viime yö oli erikoisen lämmin

Viime yö oli vuodenaikaan nähden erittäin lämmin, mutta aamulla lounaasta alkoi Ilmatieteen laitoksen mukaan jo virrata Suomeen viileämpää ilmaa.

Maan länsiosissa tuulet ovat voimistuneet alkuiltapäivästä ja puolenpäivän tienoilla, sanoo meteorologi Paavo Korpela. Tuulet siirtyvät vähitellen itään, ja maan itäosissa navakimmat tuulet puhaltavat myöhemmin iltapäivällä ja alkuillasta.

–  Näyttää siltä, että voimakkaimman tuulen kesto on lyhytkestoisempi kuin aiemmin ennustettiin.

Vaarallisen tuulen varoitus on annettu laajalti maan etelä-, länsi- ja keskiosiin. Näillä alueilla tuulen nopeus voi puuskissa olla 20 metriä sekunnissa. Myös itäisessä Suomessa puuskat ovat voimakkaita ja voivat yltyä 15 metriin sekunnissa.

–  Näyttää siltä, että 20 metrin puuskat eivät välttämättä ole kovin laaja-alaisia. Puuskien keskitaso on siinä 15–20 metriä sekunnissa.

Ennusteet ovat päivän aikana laantuneet

Ilmatieteen laitos on varoittanut, että syysmyrsky Mauri 18 saattaa kaataa puita ja aiheuttaa sähkökatkoksia. Merellä aaltojen korkeus saattaa yltää neljään metriin.

Varoitus on Korpelan mukaan edelleen voimassa, vaikka ennusteet ovatkin parin päivän aikana hieman laimentuneet.

–  Se on edelleen meidän ennustelinjamme, vaikka pahin terä on ehkä pikkuisen pyöristynyt. Kuitenkin puhutaan syysmyrskystä, ja se onkin jo mitattu merellä.

Merellä keskituulet ovat jo paikoin nousseet myrskylukemiin eli keskituuli on ollut 21 metriä sekunnissa. Lounaisilla merialueilla ja Selkämerellä tuulisimmat hetket alkavat lähitunteina, Korpela kertoi ennen aamukymmentä.

Merimetsot pakenivat Mauri 18 -myrskyä Hiittisten saaristossa. Lukijan kuva.

Toistaiseksi myrskytuulista ei ole koitunut suurempaa vahinkoa.

Oletko myrskyn keskellä? Ota yhteyttä tai lähetä kuvia tai videoita osoitteeseen uutiset@mtv.fi tai numeroon 040 578 5504.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.