Täsmävinkit Suomeen iskevään ukkosmyräkkään – näin varaudut myrskyyn!

"Katsottiin, onko lapset tallella" – tällaista tuhoa trombi aiheutti Lempäälässä 3:57
Trampoliinit ja katon palaset lensivät myräkässä Lempäälässä heinäkuun lopulla. Videolla myräkän keskiöön joutunut Jari Lilja kertoo vahingoista.

Suomeen on alkuviikosta on luvassa rajuja ukkosia, jotka voivat rikkoa sähkölaitteita ja sytyttää tulipaloja. Tässä artikkelissa kerromme, mitkä asiat kotona ja mökillä kannattaa tehdä ennen sitä.

MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannaksen mukaan Suomessa nähdään kenties tämän kesän kovimmat rytinät maanantaina. Tiistaina Itä- ja Pohjois-Suomessa saattaa ukkostaa edelleen ja tuulla niin kovaa, että puita kaatuu, Mäntykannas sanoo.

Esimakua myrskytuulten voimasta saatiin viime viikonloppuna Lempäälässä, kun trombi heitteli trampoliineja ja kokonaisen katon ilmaan.

Sähkölaitteet kannattaa suojata ensimmäisenä ukkosen lähestyessä. Omaisuusvakuutusten tuotepäällikkö Jussi Lindström Ifistä kertoo elektroniikan vioittumisen olevan yleisin ukkosen aiheuttama korvattava vahinko.

– Eniten korvaamme rikkoutuneita jääkaappeja ja televisioita sekä muuta elektroniikkaa. Monet sähkölaitteet vaurioituvat herkästi ukkosen aiheuttamista virtapiikeistä, joten varotoimena television kaltaisten herkkien sähkölaitteiden virtajohdot kannattaa irrottaa pistorasioista ukkosella, Lindström sanoo tiedotteessa.

Ukkosella vioittuneet sähkölaitteet voivat aiheuttaa myös tulipaloja. Virtajohdot kannattaakin irrottaa muun muassa kahvinkeittimestä ja televisiosta varmuuden vuoksi myös aina, jos lähtee pidemmäksi aikaa pois mökiltä tai kotoa. 

Kuusi täsmävinkkiä ukkosen varalta:

  • Lataa älypuhelin hyvissä ajoin ennen ukkosta. Irrota kaikki laitteet latauksesta ukkosen ajaksi.

  • Vie pihakalusteet suojaan ja sido trampoliini ja kevyet katokset kiinni.

  • Siirrä ajoneuvot etäälle mahdollisesti kaatuvista puista

  • Irrota virtapiikeille herkkien sähkölaitteiden kuten elektroniikan virtajohdot pistorasioista.

  • Tarkista, että veneesi on kiinnitetty huolellisesti. Huomioi kiinnitysköysien pituudessa myrskyllä tapahtuva vedenpinnan vaihtelu.

  • Sulje rakennusten ovet ja ikkunat.

  • Tarkista, että palovaroittimessasi on toimivat patterit.

(Lähde: If vakuutusyhtiö)

Älä lataa sähköautoa ukkosella

Sähköautoja ei myöskään välttämättä kannata ladata ukkosella.

Sähköautojen latausjärjestelmät ja akusto ovat lähtökohtaisesti hyvin suojattuja. Jos voimakas ukkonen on päällä, kannattaa toki arvioida, onko auton lataaminen juuri sillä hetkellä välttämätöntä. Sähköauton lataamiseen kotona tai mökillä on suositeltavaa käyttää kunnollista, ammattilaisen asentamaa kotilatausasemaa, Ifistä neuvotaan.

Ilmatieteen laitoksen mukaan Suomessa iskee vuosittain keskimäärin yli 130 000 maasalamaa. Maasalama iskee nimensä mukaisesti maahan tai veteen. Pilvisalama puolestaan vaikuttaa vain pilvien tasolla.

Lue myös:

    Uusimmat