Mainos

Kiira ei antanut armoa edes kalmistolle: Myrsky jyräsi hautoja ja rikkoi kappelin katon – "Täytyy hämmästellä tuulen voimaa"

Viikonloppuna riehunut Kiira-myrsky ei antanut armoa edes kalmistolle, kun rajuilma laittoi uusiksi myös Järvenpään hautausmaata, kaataen hautakiviä ja rikkoen siunauskappelin katon.

Järvenpään seurakunnan talousjohtaja Kari J. Hietala kertoo, että arviota taloudellisista vahingoista ei ole vielä voitu tehdä, mutta puita on kaatunut hautuumaalla yhteensä 97 kappaletta.

– Kaikenlaisia puita, todella isoja mäntyjä, keskikokoista koivua ja pihlajia, hän kertoo tilanteesta hautuumaalla.

Katso myös, kuinka Helsingin keskusta joutui keskellä syöksyvirtausta.

1:14

Pääosin puut ovat kaatuneet juurista ja parissakymmenessä tapauksessa puut ovat katkenneet noin yhden kolmasosan korkeudelta.

– Latvat ovat voineet lentää yllättävän pitkällekin katkenneesta rungosta. Täytyy hämmästellä tuulen voimaa, Hietala ihmettelee.


Siunauskappeliin satoi sisään

Vaurioituneen siunauskappelin sisälle on katon rikkoutumisen vuoksi satanut vettä. Kuvakudoksille tai uruille ei kuitenkaan sattunut mitään, vaan edessä on puhtaasti teknisiä korjauksia.

– Vaurio on siinä mielessä hankala, että siellä on kattolämmitys. Sen korjauksen selvittely vie aikaa, Hietala kertoo.

Nyt henkilökunta raivaa hautausmaata, mutta paikalle on tilattu metsuri. Vaurioiden laajuutta ja korvausta selvitellään vakuutusyhtiön kanssa.

Osassa hautaosastoja ei kannata liikkua

Hänen mukaansa hautuumaan läpi vaikuttaa menneen kaksi suihkuvirtausta, joista toinen kulki eteläiseltä parkkipaikalta siunauskappelin ohi.

– Osastoille 8–11 on kaatunut eniten puita. Siellä on puita ristissä ja konkelossa, joten siellä kulkemista kannattaa välttää, hän toteaa.

Toisen suihkuosaston hän arvioi kulkeneen uusilla osastoilla 17–21, jossa puita on kuitenkin vanhempia osastoja vähemmän.

Puut ovat kaatuessaan kaataneet mukanaan hautakiviä ja painaneet niitä maahan.

– Rikki menneitä en havainnut, kun siellä kiersin ja kuvasin. Hautakivirivejä on kuitenkin oksien peitossa, joten en pysty varmasti sanomaan, Hietala kertoo.

– Sellaisen havainnon tein, että aika vähän on kiviin osunut. Monta kertaa puut ovat kaatuneet kahden puolen hautakivirivejä. Vähän ollut tuuriakin tässä isossa onnettomuudessa. Omaisille tärkeä tieto on myös että tälle viikolle sovitut hautaukset ja siunaustoimitukset pystytään pitämään.

Hautatuhoista kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

0:15

1:53

0:40

0:50

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.