Kesämyrsky iskee huomenna – muistatko pahoja tuhoja tehneet rajuilmat Astan, Veeran, Lahjan ja Sylvin?

Rajuilmat ovat aiheuttaneet ajoittain laajaakin tuhoa kesäisin.

Ilmatieteen laitoksen tilastoista löytyy merkintöjä rajuilmoista erityisesti kesältä 2010. Tuo kesä muistetaan monista rajuilmoistaan, jotka aiheuttivat hellekesän mittaan laajoja tuhoja.

Myrsky vai rajuilma?

Kesäiset myräkät voidaan jakaa matalapainemyrskyihin ja ukkosiin liittyviin rajuilmoihin. Keskiviikkona Suomeen saapuva myrsky on matalapainemyrsky. Tällaiset myrskyt ovat yleisempiä muina vuodenaikoina kuin kesäisin.

Suomessa myrskyksi kutsutaan tuulta, missä kymmenen minuutin keskituuli on vähintään 21 m/s. Myrskypuuska puolestaan on lyhytkestoinen, myrskyn voimalla (vähintään 21 m/s) puhaltava tuuli.

Rajuilmoista puolestaan puhutaan voimakkaiden ukkosmyräköiden yhteydessä. Rajuilma on yleensä kesäinen, voimakas ukonilma, johon liittyy voimakasta salamointia, ukkospuuskia ja mahdollisesti rakeita. Myös trombeja saattaa esiintyä. Joskus kuulee puhuttavan ukkosmyrskystä, mutta Suomen sääkielessä myrsky-sana on varattu tuulille, jotka puhaltavat vähintään 21 m/s, kun käytetään kymmenen minuutin keskituulta.

Ukkospuuska on äkillinen, voimakas puuskatuuli, joka liittyy ukkoskuuropilveen. Se aiheutuu kylmän ilman laskeutuessa nopeasti pilvestä. Ukkospuuskat nostattavat nopeasti kovankin aallokon ja saattavat kaataa puita. Ukkospuuskassa voidaan hetkellisesti mitata yli 21 m/s tuulta, vaikka kymmenen minuutin keskituuli jää sen alle.

Trombi on ukkospilven ja maan tai veden välinen ilmapatsas, jossa ilma pyörii nopeasti. Suomessa ja osassa Euroopan maita puhutaan trombeista, mutta mm. Yhdysvalloissa tornadoista. Trombissa on suppilopilvi ja määritelmään kuuluu, että suppilopilvi ulottuu pilvestä maahan asti. Jos pyörre on pilven ja veden välissä, sitä kutsutaan vesipatsaaksi. Jos pyörre ei ulotu maahan asti, on kyseessä suppilopilvi.

Syöksyvirtausten aiheuttamien metsätuhojen takia ihmiset jäivät eristyksiin ilman sähköjä jopa vuorokausiksi eri puolilla Suomea. Voimakkaat puuskatuulet aiheuttivat myös muita mittavia vahinkoja.

Rajuilmaputki kesällä 2010

Kesän 2010 rajuilmaputken aloitti 29.-30. heinäkuuta riehunut Asta. Se kulki Suomen halki Etelä-Karjalasta kohti Keski-Pohjanmaata. Korkein mitattu puuska oli 29 m/s Rantasalmella. Savossa esiintyi mittavia metsätuhoja.

Elokuun 4. päivä 2010 Veera-rajuilma osui etenkin maan keskivaiheille. Ukkoskuuroista aiheutui sekä voimakkaita puuskia että suuria rakeita. Uuraisten leirintäalueella kaatui runsaasti puita ja useita ihmisiä loukkaantui. Suomessa paikannettiin yli 22 000 maasalamaa.

Lahja-rajuilma 7. elokuuta 2010 aiheutti vahinkoa maan lounaisosasta Pirkanmaan yli kohti entistä Oulun lääniä. Tampereen Siilinkarilla mitattiin korkeimmaksi puuskalukemaksi 25 m/s.

Vakavia seurauksia festivaalilla

Rajuimpien ukkosten jakso päättyi kesällä 2010 Sylvi-rajuilmaan 8. elokuuta. Porin Sonisphere-festivaaleille iski raju ukonilma, jossa yksi ihminen menehtyi ja useita loukkaantui. Pirkanmaalle kehittyneistä ukkossoluista tuli maahan erittäin suuria rakeita, joista suurimmat mitatut olivat halkaisijaltaan kahdeksan senttimetriä. Vielä illalla etelästä saapui voimakas ukkoskuuronauha. Niin Porin ukkosessa kuin etelästä tulleessa ukkosessa mitattiin puuskissa jopa 32 m/s. Maasalamoita paikannettiin vuorokauden aikana peräti yli 24 000.

Viime vuoden toukokuussa Lyyli-myrsky iski Pohjanmaalle ja maan keskiosaan ja yllätti voimakkuudellaan. Kesäkuun alussa 2015 Orvokki-myräkkä aiheutti sähkökatkoja.

Heinäkuun lopussa 2014 puolestaan riehui rajuilma Helena ja aiheutti sähkökatkoja ja metsätuhoja.


Lähteet: Ilmatieteen laitos, MTV:n arkisto ja Myrskyvaroitus-sivusto



Uusimmat