Mainos

Tätäkö on luvassa taas keskiviikkona? – Tapani- ja Hannu-myrskyt lukuina

Tapani-myrsky 26. joulukuuta ja Hannu-myrsky 27. joulukuuta tekivät mittavia tuhoja.

Vattenfallin mukaan Tapanin- ja Hannunpäivän myrskyt vaikutukset sähköverkkojen asiakkaisiin olivat yhtiön mukaan pahemmat kuin Janika-myrsky 2001 ja kesän 2010 neljä peräkkäistä ukkosmyrskyä. Tapanin ja Hannun aiheuttamat metsätuhot olivat pienemmät kuin 2001 ja 2010 myrskyjen (katso grafiikka alla), mutta myrskykaksikon aiheuttamien sähkövikojen vaikutus vastaa Vattenfallin mukaan noin viittä normaalivuotta.

Vattenfallilla oli tapaninpäivänä pahimmillaan 102 000 sähkötöntä asiakasta verkkonsa etelä- ja keskiosissa. Hannun päivänä 27. joulukuuta uusia sähköttömiä asiakkaita tuli 60 000 eri puolille verkkoa Hämeessä, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa ja Pohjanmaalla.

Yhtiö sai yhteensä 78 000 vikapuhelua. Kiivaimmillaan tapaninpäivänä Vattenfallin asiakaspalvelu sai 1 700 puhelua tunnissa.

Suurimmat vauriot olivat kuitenkin Fortumin sähköverkoissa Etelä-, Länsi- ja Lounais-Suomessa. Pahimmillaan tapaninpäivän aamuna yli 190 000 Fortumin asiakasta oli yhtä aikaa vailla sähköä. Hannun päivänä uusi myrskyrintama rantautui samoille alueille ja 20–25 000 asiakasta jäi ilman sähköä.

Fortum sai tapaninpäivänä 588 000 puhelinsoittoa. Seuraavana päivänä puhelin pirisi 170 000 kertaa.

Savon Voiman verkkoalueella oli pahimmillaan Hannun päivän iltapäivänä ilman sähköä noin 48 000 asiakasta. Yhtiön vikapalvelunumero oli muiden yhtiöiden tapaan niin kuormitettu, että kaikki soittajat eivät päässeet läpi. Vikoja syntyi tasaisesti kaikkialla, mutta pahimmat vika-alueet olivat kolmiossa Suonenjoki–Hankasalmi–Konnevesi.

Maa- ja metsätalousministeriön mukaan metsää kaatui eri puolilla Suomea lähes 3,5 miljoonaa kuutiometriä eli noin 120 miljoonan euron arvosta. Pahimmat tuhot aiheutti Tapani, joka riehui pääasiassa Länsi-Suomessa. Hannu teki tuhojaan lähinnä Itä-Suomessa.

(MTV)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.