Ukrainan sota nyt: Venäjän Kiova-kolonna lähes paikallaan jo 36 tunnin ajan, USA kertoo – Ukraina vahvistaa ampuneensa alas Kiovan rautatieasemalle osuneen ohjuksen

Jesse Kamras (2) LIVE
MTV Uutiset Live seuraa Ukrainan tilannetta hetki hetkeltä – katso lähetyksiä tästä

Seuraamme Ukrainan sodan ajantasaista tilannetta tässä artikkelissa.

Ukrainan sodan tilanne tiivistetysti:

  • Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan viime viikon torstaina, 24.2.
  • YK: Ukrainasta on paennut jo lähes 875 000 ihmistä
  • Kiovan lähistöllä on satelliittikuvien mukaan yli 64 kilometriä pitkä venäläinen sotilaskolonna
  • Suomi toimittaa Ukrainalle puolustusmateriaaliapua, joka sisältää myös aseellista apua
  • EU ja USA sulkevat ilmatilansa kaikilta venäläisiltä lentokoneilta
  • YK: Ainakin 227 siviiliä on menehtynyt, mukana ainakin 13 lasta

23.58: Ukrainan pormestarin Vitali Klitshkon saamien alustavien tietojen mukaan Kiovan päärautatieasemalla tapahtuneessa räjähdyksessä' ei ollut henkilövahinkoja. Ukrainan sisäministeriön mukaan sen alasampuma venäläisohjus osui lämpöputkeen, mistä seurasi aseman ikkunoiden särkyminen ja valtaisa pamahdus, joka Reutersin silminnäkijän mukaan tärisytti maata.

23.38: Kymmenen uutiset koosti, millainen oli Ukrainassa kiihtyneen sodan ensimmäinen viikko. Studiossa vierailleen tutkija Tuomas Forsbergin mukaan ratkaisevaa käännettä ei saatu aikaan, ja tulitauko tulisi todella tarpeeseen.

Tällainen oli Ukrainan sodan ensimmäinen viikko:"Ratkaisevaa käännettä ei nähty" 4:41

23.18: Kansainvälinen maksujärjestelmä Swift vahvistaa päättävänsä yhteistyön venäläispankkien ja muiden venäläistahojen kanssa 12. maaliskuuta EU-lainsäädännön vaatimuksesta.

Mikä on SWIFT-järjestelmä? Koko asia pähkinänkuoressa 2:15

23.16:  Hersonin pormestarin mukaan kaupungin kaduilla on venäläisjoukkoja, jotka ovat edenneet voimakeinoja käyttäen kaupungintaloon.

23.10: Venäjän kolonnan liikkuminen kohriu Kiovaa on pysynyt käytännössä paikallaan noin 1,5 vuorokauden ajan, Yhdysvaltain puolustusministeriö kertoo CNN:n mukaan.

– Ei mitään merkittävää liikettä, tiedottaja John Kirby sanoi.

Kirbyn arvion mukaan venäläiset ovat todennäköisesti järjestelemässä joukkojaan uudelleen sekä arvioimassa, mikä aiemmin on mennyt etenemisessä pieleen ja kuinka menetettyä aikaa voisi kuroa kiinni.

22.47: Kiovan päärautatieaseman lähelle iskeytynyt ohjus oli Ukrainan ilmavoimien alasampuma venäläisohjus, sisäministeriön neuvonantaja Anton Herashtshenko vahvisti.

Ohjuksen rippeet osuivat lämpöputkeen ja aiheuttivat räjähdyksen, mutta neuvonantajan mukaan alasampumisella estettiin todellinen katastrofi. Jos ohjus olisi osunut rautatieasemalle ja räjähtänyt, uhreja olisi ollut lukuisia, sillä asemalta olitiin evakuoimassa tuhansia äitejä ja lapsia.

22.45: MTV Uutisten toimittaja Niko Nurminen on päässyt Puolan rajalta Ukrainan läntiseen Lvivin kaupunkiin. Vastassa oli valtaisa kansanvaellus – pakoon sotaa. Kansa on luopunut päivätöistään ja tekee kaikkensa sotapanoksen eteen – "Suuri yhteinen urakka"

MTV Ukrainassa: Kansa on luopunut päivätöistään ja tekee kaikkensa sotapanoksen eteen –"Suuri yhteinen urakka" 2:17

22.29: Yhdysvaltain YK-suurlähettiläs Linda Thomas-Greenfield mainitsi osana puhettaan YK:n yleiskokouksessa, että presidentti Vladimir Putin uhkaa vallata myös Suomen ja Ruotsin. Suurlähettilään mukaan presidentti Vladimir Putin kärjisti tilannetta lisää Venäjän ydinasejoukkojen valmiustilalla.

Katso suurlähettilään kommentti tästä:


22.28: Ukrainan edustajat ovat matkalla tapaamaan Venäjän edustajia Puolan ja Valko-Venäjän rajalle. Asiasta kertoo Ukrainan edustaja uutistoimisto AFP:lle.

Venäjän edustajan mukaan tulitauko on esillä neuvotteluissa. Neuvottelemaan päästään vasta torstaina aamulla, venäläisuutistoimistot kertovat.

22.16: YK:n laskelmien mukaan Ukrainassa on kuollut maanantain ja tiistain väliseen yöhön mennessä 227 siviiliä. Loukkaantuneita on 525. Uhriluku on tuoreiden iskujen valossa kasvanut merkittävästi tiistain ja keskiviikon aikana. Ukrainan omien laskelmien mukaan jopa 2000 siviiliä olisi kuollut. YK:n mukaan kuolleiden määrä ylittää Itä-Ukrainassa vuosina 2018–2021 konfliktissa kuolleiden siviilien määrän.

21.53: Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kangaspuro kertoo MTV Uutiset Livessä, että Venäjän hyökkäys ei yllättänyt häntä, mutta sodan vaikutukset järkyttivät.

– Siviilien kärsimykset myös tässä sodassa ovat hirvittävää katsottavaa, Kangaspuro totesi.

"Voi olla, että Lukashenkalla ei ollut muuta vaihtoehtoa, jos haluaa pysyä Valko-Venäjän presidenttinä" 4:53

21.45: Entinen Moskovan-suurlähettiläs Hannu Himasen mukaan Mihail Hodorkovskin puheet Venäjän uhasta kannattaa ottaa tosissaan. Himanen ja Hodorkovski olivat MTV Uutisten Asian ytimessä -ohjelmassa haastateltavina.

Putin-kriitikko ja entinen oligarkki Hodorkovski uskoo, että Putin olisi valmiina sotatoimiin myös muualla kuin Ukrainassa, jos katsoo operaation onnistuneen siellä. Vaarassa voivat olla naapurimaat, joiden Putin ei katso osoittaneen solidaarisuutta Venäjälle.

– Mielestäni Suomella ja Baltian mailla on tällä hetkellä olemassa kaksi vaihtoehtoa, Hodorkovski sanoo.

Ensimmäisenä vaihtoehtona hän pitää sitä, että maat näyttäisivät tukevansa Putinin toimia joko kokonaan tai vähintään osittain.

– Toinen vaihtoehto on olla valmiina vastustamaan Putinia suoraan aseellisesti, jos Ukraina ei onnistu nyt pysäyttämään häntä.

Jos Suomi liittyisi puolustusliitto Natoon, Hodorkovski arvioi, ettei Putin ehkä reagoisi siihen suoralla vihalla, mutta ehkä pelolla. 

– Hän ei voi olla varma siitä, etteikö Nato suojelisi jäsenmaitaan. Hän ei ole niin mielipuoli, että olisi valmis itsemurhaan, Hodorkovski arvioi.

21.43: Ukrainan rautatieyhtiön mukaan Venäjän hyökkäyksen takia tuhansia naisia ja lapsia ollaan evakuoimassa Kiovan päärautatieaseman kautta kauemmas pääkaupungista.

21.30: Ukrainan sisäministeriön neuvonantajan mukaan isku päärautatieaseman läheisyyteen saattaa jättää osan kiovalaisista ilman keskuslämmitystä.

21.25: Kiina pyysi Venäjää viivyttämään Ukrainan sodan alkua Pekingin talviolympialaisten yli, kertoo The New York Times.

21.10: Pääkaupunki Kiovassa on kuultu voimakas räjähdys lähellä päärautatieasemaa, kertoo sisäministeriön neuvonantaja Anton Herashtshenko. Reutersin silminnäkijä kertoo kuulleensa valtavan räjähdyksen, joka sai maan tärisemään.

21.02: Ruotsin ilmavoimien komentaja Dagens Nyheterille: Venäjän sotilaskoneet ovat tänään loukanneet Ruotsin ilmatilaa Gotlannin itäpuolella.  

Suomella ja Ruotsilla on ollut Gotlannissa käynnissä yhteinen valmiusharjoitus.

Ruotsalaiset Jas Gripen -hävittäjät saivat taltioitua neljän venäläishävittäjän lentämisen Ruotsin ilmatilassa. Kyseessä oli kaksi SU 27- ja kaksi SU 24 -hävittäjää.

20.35: YK:n yleiskokous on hyväksynyt ylivoimaisella ääntenenemmistöllä päätöslauselman, jossa Venäjää vaaditaan vetämään heti joukkonsa Ukrainasta. Päätöslauselman puolesta äänesti 141 ja vastaan viisi.

Vastaan äänestäneiden joukossa olivat Venäjän lisäksi Eritrea, Pohjois-Korea, Syyria ja Valko-Venäjä.

Äänestämästä pidättyi 35 maata, joiden joukossa olivat muun muassa Kiina, Intia ja Pakistan.

Päätöslauselmassa tuomitaan voimakkaasti hyökkäys Ukrainaan sekä tuomitaan niin ikään Venäjän presidentin Vladimir Putinin päätös määrätä maan ydinasevalmius hälytystilaan.

20.25: Valtiovarainministeriö ja puolustusministeriö neuvottelevat perjantaina Puolustusvoimien rahatarpeista, kertoo valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) Twitterissä.

Saarikko sanoo Suomen turvallisuustilanteen muuttuneen ja että lisätarpeille on hyvät perusteet ja turvallisuus on tärkeintä.

Dokumentin alkuperäisen suunnitelman mukaan hyökkäys Ukrainaan oli määrä alkaa 20. helmikuuta ja päättyä 6. maaliskuuta, eli tämän viikon sunnuntaina. Hyökkäys alkoi 24. helmikuuta, eikä loppua ole näköpiirissä.

19.53: Ukrainan presidentin neuvonantajan mukaan Ukraina on ottanut satoja venäläissotilaita vangiksi. Joukossa on myös ylemmän tason sotilashenkilöstöä. Viranomaisen mukaan venäläissotilaita olisi kuollut taisteluissa 7000. Venäjän mukaan venäläissotilaita olisi kaatunut 500.

19.52: Ukrainan edustajat olivat keskiviikkoiltana matkalla tapaamaan Venäjän edustajia Puolan ja Valko-Venäjän rajalle, kertoi Ukrainan edustaja uutistoimisto AFP:lle keskiviikkoiltana.

Venäjän edustajan mukaan tulitauko on esillä neuvotteluissa.

Keskiviikkona Venäjä kertoi ensimmäisen kerran tappioista sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan viime viikolla. Venäjän puolustusministeriön tiedottajan Igor Konashenkovin mukaan kaatuneita on lähes 500 ja haavoittuneita lähes 1 600. Yhdysvaltalaisviranomaiset kehottivat kansaa olemaan äärimmäisen skeptisiä Venäjän ilmoittamiin uhrilukuihin.

19.15: Ukrainan sotaa tarkkailevien yhdysvaltalaisviranomaisten mukaan Ukraina on yrittänyt hidastaa Venäjän kilometrejä pitkää autokolonnaa etenemästä kohti Kiovaa. Viranomaisten mukaan Venäjä on ampunut Ukrainaa kohti yli 450 ohjusta ja ylipäätään kiihdyttänyt hyökkäyksiään kohti Ukrainan infrastruktuuria.

Viranomaisten mukaan venäläisjoukkojen määrässä on tapahtunut pientä lisäystä, mutta rintamalinjoissa ja sodan tilanteessa ei ole tiistaihin verrattuna tapahtunut isompia muutoksia.

18.57: Ukrainan edustaja AFP:lle: Ukrainan edustajat ovat matkalla tapaamaan Venäjän edustajia Puolan ja Valko-Venäjän rajalle. Venäjän edustajan mukaan tulitauko on esillä neuvotteluissa. 

18.47: Venäjän puolustusministerin Sergei Shoigun mukaan 1597 venäläissotilasta on haavoittunut ja 498 sotilasta on kuollut taistelussa, jota Venäjä kutsuu erikoisoperaatioksi Ukrainassa, kertoo uutistoimisto Ria. Ukrainan mukaan taisteluissa on kuollut tuhansia venäläissotilaita.

Venäjän laskelmissa Ukrainan sotilaita on kuollut 2870 ja noin 3700 loukkaantunut.

18.45: Yhdysvaltojen oikeusministeri Merrick Garland sanoo, että maan oikeusministeriö perustaa venäläisten oligarkkien ja näiden varojen jäljittämiseen tarkoitetun erikoisryhmän.

KleptoCapture-nimisen ryhmän tarkoituksena on löytää lännen pakotteiden kohteina olevia oligarkkeja ja takavarikoida näiden omaisuus ja myös asettaa oligarkkeja mahdollisiin rikossyytteisiin.

Garlandin mukaan ryhmä ei jätä "kiveäkään kääntämättä" niiden ihmisten pidättämiseksi ja syytteisiin asettamiseksi, jotka mahdollistavat Venäjän hyökkäyksen jatkumisen Ukrainaan

18.41: Tunnettu Putin-kriitikko Mihail Hodorkovski kommentoi MTV:lle, että Suomen olisi syytä liittyä Natoon suojautuakseen Venäjältä:


18.17: Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin mukaan tiettyjä aseita ei pitäisi saada tuoda Ukrainaan. Lavrov kertoo asiasta uutistoimisto Interfaxille. Lavrovin mukaan Moskovan tavoitteena on Ukrainan riisuminen aseista. Lavrov kuitenkin korostaa, että ukrainalaisilla pitää olla oikeus päättää omista johtajistaan.

18.13: Georgia aikoo jättää Ukrainan tavoin jäsenyyshakemuksen Euroopan unioniin. Asiasta kertoo uutistoimisto Tass siteeraten Georgian päähallituspuoluetta. Hakemus on määrä jättää torstaina.

18.09: Presidentti Sauli Niinistö keskusteli tänään Ruotsin pääministerin Magdalena Anderssonin ja Norjan pääministerin Jonas Gahr Stören kanssa videoyhteydellä, kertoo tasavallan presidentin kanslia.

Keskustelun aiheena oli Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja Euroopan turvallisuus. Presidentti ja pääministerit jakoivat näkemyksen vallitsevasta turvallisuustilanteesta. Tapaamisen kerrotaan olleen jatkoa Kultarannassa vuonna 2019 aloitetulle Suomi–Ruotsi–Norja-yhteydelle.

Niinistö keskusteli aiemmin etäyhteydellä turvallisuustilanteesta myös Suomen puoluejohtajien sekä puhemiehistön kanssa.

17.59: Venäjän ja Ukrainan on uutistoimisto Tassin mukaan määrä jatkaa neuvotteluja tänään illalla Valko-Venäjällä.

17.43: Ukrainan oikeusasianainen: Venäjän hyökkäyksen aikana on kuollut 21 lasta, 55 on loukkaantunut.

17.36: Maailman terveysjärjestö WHO kertoo, että Puolaan saapuu torstaina ensimmäinen iso lähetys lääkintäapua. Ensihoito- ja tehohoitotarvikkeita on lähetyksessä tuhannen potilaan hoitamiseksi. Lisäksi WHO lähettää paikalle muita lääkintätarvikkeita, jotka riittävät 150 000 ihmiselle.

17.35: Euroopan unioni on asettanut pakotteita 22 valkovenäläiselle puolustusvoimien edustajalle.

Joukossa on kuusi armeijan kenraalia ja 16 everstiä. Pakotteet asetetaan, koska Valko-Venäjä on avustanut Venäjää sen hyökkäyksessä Ukrainaan lähettämällä esimerkiksi sotilaita Ukrainaan.

Pakotteisiin kuuluu niin varojen jäädyttämistä kuin matkustuskielto EU-alueelle.

17.27: Ukrainan presidentti kertoo odottavansa positiivisia signaaleja maan jättämästä EU-jäsenyyshakemuksesta. Volodymyr Zelenskiy keskusteli tänään puhelimessa Euroopan neuvoston puheenjohtajan Charles Michelin kanssa. Keskustelun aiheena oli EU-jäsenyyden lisäksi nykyinen tilanne sodassa sekä EU:n ja Ukrainan välinen diplomatia Ukrainan ahdingon helpottamiseksi.

17.06: Moskovassa poliisi oli pidättänyt eilen alakoululaisia, koska he olivat osallistuneet sodanvastaiseen mielenosoitukseen. Lapset olivat tuoneet kukkia Ukrainan suurlähetystön eteen ja pidelleet kylttejä "Ei sodalle!".

Asiasta kertoo venäläislehti Novaja gazeta.

Lehden päivityksessä kerrotaan, että lapset on sittemmin vapautettu.

17.02: Ukrainan kaakkoisosissa lähellä Venäjän rajaa sijaitsevassa Mariupolissa on paikallisviranomaisten mukaan kuollut tänään useita ihmisiä. Kaupunkia on pommitettu tuntikausia.

Varapormestari Sergiy Orlovin mukaan 130 000 asukkaan kaupunki on lähes kokonaan tuhottu.

– Emme voi mennä noutamaan ruumiita ja laskemaan niitä, mutta arvioimme, että ainakin satoja on kuollut. Venäjän armeija käyttää täällä kaikkia aseitaan, Orlov kertoi BBC:lle puhelimitse.

16.55: Finnair aloittaa lennot Japanin Tokioon ensi keskiviikkona, 9.3., uudella reitityksellä Venäjän ilmatilan kiertäen. Lentoaika on noin 13 tuntia, ja reitti kulkee Helsingistä Tokioon tuulien mukaan joko eteläistä tai pohjoista reittiä. Lentoja on neljästi viikossa.

– Japanin ja Helsingin välillä kulkee myös paljon lentorahtia, ja lentoyhteyksien jatkuminen on tärkeää, Finnairin kaupallinen johtaja Ole Orvér sanoo tiedotteessa.

Finnair perui aiemmin tällä viikolla Japanin, Kiinan ja Etelä-Korean lentonsa sunnuntaihin, 6.3., asti. Finnair lentää edelleen Bangkokiin, Delhiin, Phuketiin ja Singaporeen Venäjän ilmatilan kiertäen, mikä pidentää lentoaikaa jonkin verran.

– Arvioimme edelleen Kiinan ja Etelä-Korean lentojemme mahdollisia uusia reitityksiä, ja viestimme asiakkaillemme heti, kun suunnitelmat täsmentyvät. 

16.27: Ukraina on kutsunut venäläisten sotavankien äitejä saapumaan noutamaan poikansa, kertoo maan puolustusministeriö.

Maan puolustusministeriön mukaan vangitut Venäjän sotilaat luovutetaan heidän äideilleen, jos nämä tulevat noutamaan heidät Ukrainasta.

Liikettä on pidetty myös keinona nöyryyttää Venäjää, joka on pyrkinyt piilottelemaan tappioitaan sodassa, kuten myös sotatoimiensa laajuutta Ukrainassa.

Ukrainan sisäministeriö on avannut myös Telegram-kanavan, jonka tarkoituksena on jakaa tietoja vangituista sotavangeista, kertoo brittilehti Guardian. Guardianin mukaan osa venäläisistä on saanut tietää vasta kanavan kautta, että heidän läheisensä on lähetetty taisteluihin Ukrainaan.

16.12: Olympialaisissakin kilpaillut painonnostaja Anni Vuohijoki lähtee hakemaan linja-autolla Ukrainasta paenneita turvaan Suomeen. Katso lisää aiheesta oheisesta klipistä sekä Viiden jälkeen -ohjelmassa MTV3:lla kello 17 alkaen.

Painonnostaja Anni Vuohijoki lähtee hakemaan linja-autolla Ukrainasta paenneita turvaan Suomeen 2:10

16.06: Ukrainassa kuolleiden siviilien määrästä liikkuu erittäin vaihtelevaa tietoa. YK:n virallisten lukujen mukaan Ukrainassa olisi kuollut 136 ihmistä, joista 13 lapsia. Ukrainan pelastusviranomaiset kertovat CNN-uutiskanavan mukaan, että ukrainalaisia siviilejä olisi kuollut sodassa jo yli 2000. Viranomaiset korostavat, ettei tähän lukuun sisälly taisteluissa kaatuneet sotilaat. YK:n tilastoissa 136 kuolleen lisäksi yli 400 siviiliä olisi loukkaantunut sotatoimien seurauksena.

16.01: MTV Uutiset Live oli aamulla Pietarista saapunutta Allegro-junaa vastassa. Sota ajaa venäläisiä myös Suomeen.

MTV Allegroa vastassa – sota ajaa venäläisiä Suomeen 2:06

15.59: Lähes 875 000 ihmistä on paennut sotaa Ukrainasta naapurimaihin, ilmenee YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n päivittämistä luvuista. Pakolaisten määrä on kasvanut vuorokaudessa lähes 200  000:lla. 

Noin puolet Ukrainasta lähteneistä on paennut Puolaan. Unkariin on saapunut 116 000 pakolaista, Moldovaan 79 000, Slovakiaan 67 000, Romaniaan 45 000, Venäjälle 43 000 ja Valko-Venäjälle 350, selviää UNHCR:n luvuista.

Muihin Euroopan maihin on Ukrainasta lähtenyt noin 70 000 ihmistä. Esimerkiksi Tshekkiin on pääministeri Petr Fialan mukaan saapunut noin 20  000 ukrainalaista konfliktin alun jälkeen.

15.55: EU on kieltänyt Venäjän valtiollisen Russia Today -kanavan (RT) ja valtiollisen uutistoimiston Sputnikin sekä niiden tytäryhtiöiden toiminnan EU:n alueella. 

Pakotteet kattavat kaiken tiedonvälityksen niin kaapeli-, satelliitti- kuin verkkoyhteyksien kautta. Pakotteilla RT:n ja Sputnikin toimiluvat on lakkautettu kaikissa EU-maissa.

15.49: Ukrainan ulkoministerin mukaan jopa yli tuhat vapaaehtoista ulkomailta on ilmoittautunut taistelemaan Ukrainan puolella sodassa.

Suojelupoliisi (supo) ei lähtökohtaisesti seuraa Ukrainaan lähtijöiden määrää, supo kirjoittaa Twitterissä.

Supon mukaan sitä kiinnostaa ihmisten matkustaminen konfliktialueille erityisesti silloin, jos lähtijät kannattavat jotakin ääri-ideologiaa ja he pyrkivät kartuttamaan taistelukokemusta sekä kohottamaan kykyä väkivaltaan. Muun muassa MTV Uutiset kertoi tiistaina, että Suomestakin on lähtenyt useita ihmisiä taistelemaan Ukrainan sotaan.


15.40: Ponsse Oyj keskeyttää toistaiseksi PONSSE-metsäkoneiden ja niiden varaosien vientitoiminnot Venäjälle ja Valko-Venäjälle. Myös Ponsse-konsernin venäläinen tytäryhtiö OOO Ponsse keskeyttää paikalliset varaosa- ja huoltopalvelutoimintonsa toistaiseksi. Venäjän ja Valko-Venäjän myynnin osuus yhtiön liikevaihdosta on noin 20 prosenttia vuoden 2021 tilinpäätöksestä laskettuna.

15.36: Kustannusosakeyhtiö Otava ja Suomalainen Kirjakauppa lahjoittavat 50 000 euroa Suomen Punaiselle Ristille Ukrainan sodan uhrien tukemiseen. Ne kertovat tiedotteessaan pitävänsä Venäjän hyökkäystä Ukrainaan järkyttävänä ja Venäjän toimintaa kaikilta osiltaan tuomittavana.

Otava ja Suomalainen Kirjakauppa lahjoittavat 50 000 euroa Suomen Punaiselle Ristille Ukrainan sodan uhrien tukemiseen. 

– Ajatuksemme ovat Ukrainan kansan luona, tiedotteessa todetaan.

15.35: Suomen evankelis-luterilaisen kirkon seurakunnat eri puolilla Suomea ovat käynnistäneet valmistautumisen Ukrainan pakolaisten laajamittaiseen maahantuloon. Kirkkohallitus kertoo tiedotteessaan, että se on mukana sisäministeriön perustamassa poikkihallinnollisessa ryhmässä, joka koordinoi Suomeen tulevaa muuttoliikettä.

Samaan aikaan kun seurakunnat toteuttavat suunnitelmiaan esimerkiksi seurakuntatilojen käyttöönotosta, myös yksityishenkilöillä on mahdollisuus tarjota omaa asuntoaan yksityismajoitukseen. Sitä koordinoi Kotimajoituksen tuki ry. Yksityismajoituksesta ei makseta korvauksia. 

15.27: Suomen ja Ruotsin puolustusvoimilla on käynnissä yhteinen valmiusharjoitus Itämerellä, kertoo Dagens Nyheter -lehti. Harjoitukseen osallistuu myös molempien maiden merivoimien aluksia. Harjoitus on suunniteltu viime päivien aikana, ja sen toteutuminen juuri nyt johtuu kiristyneestä turvallisuuspoliittisesta tilanteesta, ruotsalaislehti kirjoittaa. 

15:25: EU-komissio on myöntämässä ukrainalaisille kahden vuoden oleskeluluvan sekä luvan tehdä työtä ja opiskella kahden vuoden ajan EU-alueella. Lisäksi ukrainalaisille taataan pääsy muun muassa terveydenhuollon piirin.

15.07: Euroopan olympiakomiteoiden (EOC) hallitus on päättänyt, etteivät Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijat ja toimihenkilöt saa osallistua Suomessa järjestettäville Euroopan nuorten talviolympiafestivaaleille. Festivaali järjestetään Lahdessa ja Sotkamon Vuokatissa 19.–26. maaliskuuta. 

14.38: Ukrainan mukaan yli 350 siviiliä on kuollut Venäjän hyökkäyksen alettua viime torstaina. Heistä 14 on lapsia. Lukuja ei ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä. Yk on vahvistanut tähän mennessä 136 ihmisen menehtymisen, joista 13 on lasta.

14.35: Euroopan unionin pakotteet venäläistä mediaa vastaan ovat astuneet voimaan. EU on kieltänyt Venäjän valtiollisen Russia Today -kanavan (RT) ja valtiollisen uutistoimiston Sputnikin sekä niiden tytäryhtiöiden toiminnan EU:n alueella.

Pakotteet kattavat kaiken tiedonvälityksen niin kaapeli-, satelliitti- kuin verkkoyhteyksien kautta. Pakotteilla RT:n ja Sputnikin toimiluvat on lakkautettu kaikissa EU-maissa.

14.21: Euroopan unionin pakotteet seitsemän venäläispankin sulkemisesta kansainvälisen Swift-maksujärjestelmän ulkopuolelle ovat astuneet voimaan. Pakotteilla Swiftin ulkopuolelle määrätyt pankit ovat VTB, Otkritie, Novikombank, Promsvjazbank, Rossija, Vneshekonombank (VEB) ja Sovkombank.

Swift-sulku ei koske Sberbankia ja Gazprombankia, jotta EU-maista voidaan maksaa kaasu- ja öljytoimituksia Venäjälle.

14.20: Fazer keskeyttää tuotteidensa viennin Suomesta Venäjälle, kertoo yritys tiedotteessaan. Fazerin vienti Venäjälle on koostunut makeis- ja myllytuotteista, joiden yhteenlaskettu vuotuinen liikevaihto on ollut noin 12,5 miljoonaa euroa.

– Fazer tuomitsee jyrkästi Ukrainan sodan, ja keskeyttää kaiken viennin Venäjälle, Fazer-konsernin toimitusjohtaja Christoph Vitzthum kommentoi tiedotteessa.

Fazer jatkaa pakotteiden ja vastapakotteiden aktiivista seuraamista ja noudattaa kaikkia sovellettavia lakeja ja määräyksiä, myös pakotteita.

13.55. Myös maa- ja metsätalousministeriö ilmaisee huolensa Ukrainan tilanteesta. Kausityöntekijöiden tarve on sen mukaan edellisvuosien kaltainen. Ministeriö on julkaissut ohjeistuksen työnantajille alkutuotannon kausityövoiman turvallisesta maahantulosta

Ministeriö toteaa tiedotteessaan, että Ukrainassa vallitseva sotatila vaikuttaa monin tavoin ukrainalaisten mahdollisuuksiin tulla Suomeen kausitöihin. Ukrainalaisten kausityötodistusten myöntämisessä, maahan saapumisessa ja rokotevaatimuksissa haetaan sen mukaan kaikki mahdollinen jousto. 

– Ukrainan sota on meidän kaikkien huolena. Pyrin kaikin tavoin osaltani huolehtimaan, että kattava viranomaisyhteistyö takaa kausityöntekijöiden Suomeen pääsyn tulevalla kasvukaudella ja kaikki mahdollinen tehdään kausityöntekijöiden maahan saapumisen mahdollistamiseksi, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä toteaa tiedotteessa

– Näin voimme auttaa myös sotatilasta kärsivää Ukrainaa ja ukrainalaisia. Seuraamme tilannetta tarkoin. Samalla haluan edellisien koronakeväiden tapaan korostaa tilojen terveysturvallisuuden tärkeydestä ja tilojen vastuusta työntekijöistään.

13.51: Kansainvälinen paralympiakomitea antaa Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijoiden osallistua Pekingissä tällä viikolla käynnistyviin paralympialaisiin, mutta urheilijat eivät saa käyttää kansallistunnuksiaan. Venäläiset ja valkovenäläiset kilpailevat paralympialipun alla eikä heidän saavutuksiaan lasketa kisojen mitalitaulukkoon.

13.45: Ukrainalaisen median mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin aikoo syöstä Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin vallasta ja nostaa maan johtoon Ukrainan entisen presidentin Viktor Janukovitsin.

Janukovitsin sanotaan olevan parhaillaan Valko-Venäjän Minskissä odottamassa Venäjän erikoisoperaatiota.

13.20: Poliisi lykkää viime viikolla tekemänsä päätöksen mukaan toistaiseksi Ukrainaan palautettavien ulkomaalaisten maasta poistamisten täytäntöönpanoa Ukrainan tilanteen vuoksi. Ulkomaalaisia ei toistaiseksi palauteta myöskään sellaisiin maihin, joista heidät voitaisiin lähettää Ukrainaan. 

Poliisi selvittää tiedotteessaan, että palautuksiin ei ryhdytä, koska Ukrainaan palautettava ulkomaalainen voisi joutua kuolemanrangaistuksen, kidutuksen, vainon tai muun ihmisarvoa loukkaavan kohtelun kohteeksi. Myöskään poliisin turvallisuutta palautustehtävien aikana ei voitaisi taata.

13.10: Ukrainan asevoimat kertoo Telegram-viestisovelluksessa, että Venäjän joukot olisivat hyökänneet paikalliseen sairaalaan Harkovassa.

Harkovan keskusaukio oli eilen tiistaina Venäjän armeijan raskaan tulituksen kohteena.

13.08: Venäjä sanoo vallanneensa Hersonin kaupungin, mutta Ukraina on kiistänyt tiedon. 

– Prikaatimme antamien tietojen mukaan taistelut ovat nyt käynnissä. Kaupunki ei ole täysin valloitettu, vaan jotkut osat ovat yhä hallinnassamme, sanoi Ukrainan puolustusministeriön edustaja CNN:n mukaan.

Paikallinen valtuuston jäsen kertoi BBC:lle, että 200 ihmistä on kuollut. Hänen mukaansa monet uhreista ovat siviilejä.

13.06: Voit katsoa suoraa lähetystä Kiovan keskustasta alla olevasta videosta.

12.56: Melkein 836 000 ihmistä on paennut sotaa Ukrainasta naapurimaihin, ilmenee YK:n pakolaisjärjestön päivittämistä luvuista.

Luku on kasvanut tiistaina ilmoitetusta yli 150 000 ihmisellä. Yli puolet Ukrainasta turvaan lähteneistä on paennut Puolaan.

12.38: Hartwall tiedotti tänään, että se on purkanut markkinointisopimuksensa Helsinki Halli Oy:n kanssa. 

Hartwallin kylttejä poistettiin Hartwall-areenan seiniltä 1:22
Hartwall-logot poistettiin Jokerien kotiareenan seinistä keskiviikkona.

12.28: Harkovan pormestarin mukaan venäläisjoukot tekevät säännöllisesti iskuja kaupunkiin. Iskut kohdistuvat pormestarin mukaan asuinalueisiin, kertoo Reuters.

12.20: Harkovan hätäkeskuksen mukaan neljä ihmistä kuoli tämän aamun iskussa, kertoo Reuters.

12:19: Kremlin mukaan Venäjä olisi valmis pitämään toisen neuvottelukierroksen Ukrainan kanssa tänään, mutta vielä ei ole selvää saapuvatko ukrainalaiset virkamiehet paikalle.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenski sanoi eilen, että Venäjän on lopetettava Ukrainan kaupunkien pommitukset ennen kuin neuvotteluja voidaan käydä.

12.05: Venäjä kerää joukkoja lähemmäs ja lähemmäs Kiovaa, Ukrainan pääkaupungin pormestari Vitali Klitschko kirjoitti verkossa julkaistussa viestissä.

– Me valmistaudumme ja puolustamme Kiovaa. Kiova seisoo ja tulee seisomaan.

11.54: Ukrainan mukaan Venäjä on ehkä ampunut kohti Odessan lentokenttää. Asiasta kertoo Reuters. 

11.46: Vangittu Aleksei Navalnyi on kehottanut venäläisiä järjestämään päivittäisiä mielenosoituksia, hänen tiedottajansa kirjoitti Twitterissä tänään.

– Aleksei Navalnyi on kehottanut ihmisiä menemään ulos ja osoittamaan mieltään sotaa vastaan joka päivä klo 19:00 ja viikonloppuisin klo 14:00, tiedottaja Kira Yarmysh kirjoitti.

11.40: EU on hyväksynyt uusia pakotteita Valko-Venäjälle, kertoo Reuters. Asian vahvisti EU:n puheenjohtajamaa Ranska. 

11.37:

Mikä oli Harkovan massiivinen räjähdys? Kestääkö Kiova? Asiantuntija vastaa 15:29
Mikä oli Harkovan massiivinen räjähdys? Kestääkö Kiova? Sotilasprofessori Marko Palokangas arvioi viimeisimpiä käänteitä

11.33: Jalkapallon kansainvälinen ammattilaispelaajien kattojärjestö Fifpro kertoi kahden ukrainalaispelaajan kuolleen Venäjän hyökkäyksessä Ukrainaan. Fifpro ilmoitti asiasta Twitterissä. 

11.20: Hartwallin kylttejä poistetaan tällä hetkellä Hartwall-areenan seinästä. Viime viikolla uutisoitiin, että Hartwall haluaa mahdollisesti irtaantua Jokerien kotiareenasta.

11.04: Ukrainan laivasto syyttää Venäjän Mustanmeren laivastoa ihmiskilpien käyttämisestä.

Venäläiset ovat pakottaneet siviilialus Heltin vaaralliselle alueelle Mustallamerellä, jotta "valloittajat voivat piilottaa itsensä ja käyttää siviilialusta ihmiskilpenä", laivasto väittää.

Ukrainan laivaston mukaan venäläiset uhkasivat ampua siviililaivaa, jos se ei tottele.

Aiemmin Ukraina on syyttänyt myös Venäjän maavoimia ihmiskilpien käytöstä.

Ukrainan laivaston syytöksistä kertoo The New York Times.

10.56: Euroopan unionin komissio on ehdottanut väliaikaista suojelua ihmisille, jotka pakenevat Ukrainan sotaa. Suojelu tarkoittaisi oleskelulupaa, työlupaa ja pääsyä sosiaaliturvatukiin.

10:49: Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on tuoreessa puheenvuorossaan pyrkinyt jälleen edistämään maansa taistelutahtoa.

– Ihailen teitä kaikkia. Hollywood-tähdistä poliitikkoihin koko maailma ihailee teitä. Tänään te, ukrainalaiset, olette voittamattomuuden symboli. Olette symboli sille, että minkä tahansa maan kansalaisista voi tulla maailman parhaita ihmisiä minä hetkenä hyvänsä, Zelenskyi sanoi The Kyiv Independentin mukaan.

10.40: Yhdysvaltain presidentti Joe Biden muistutti Kansakunnan tila -puheessa, ettei Venäjän presidentti Vladimir Putin ole koskaan ollut näin eristetty.

Uutisaamun vieraiden mukaan puhe oli kokonaisuudessaan sitä, mitä nyt tarvitaan.

– Amerikka on yhtenäinen, länsi on yhtenäinen, maailma on yhtenäinen. Venäjällä ei ole mitään mahdollisuuksia pärjätä. Tämä oli hyvä puhe, arvioi Uutisaamun vieras kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E.J. Penttillä.

Lue koko juttu täältä.

10.27: Ukrainan armeija arvioi julkisesti, että sodassa on kuollut tähän mennessä 5 840 venäläistä. Ukraina on omien sanojensa mukaan tuhonnut muun muassa 211 tankkia, 862 panssariajoneuvoa, kaksi laivaa ja 85 tykkiä. Tiedot jakaa The Kyiv Independent.

Venäjä ei ole tarkemmin kertonut omista tappioistaan, joskin se on myöntänyt niitä olleen. 

10.22: Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan Venäjä ei voi voittaa Ukrainassa pommeilla ja ohjuksilla.

Samassa yhteydessä Zelenskyi pyysi tukea maan eilen hakemalle EU-jäsenyydelle.

10.19: Mariupolin kaupunki Kaakkois-Ukrainassa on ollut jatkuvan tulituksen kohteena, eikä haavoittuneita olla pystytty evakuoimaan, ukrainalaisviranomaiset kertovat.

– Me taistelemme, emmekä lakkaa puolustamasta isänmaatamme, Mariupolin pormestari sanoi Reutersin mukaan televisiolähetyksessä.

10.17: Ukrainan toiseksi suurimman kaupungin Harkovan pelastuslaitos on julkaissut kuvia palavasta poliisiasemasta.

9.56: Valko-Venäjän mukaan se on vahvistanut "rajaturvallisuutta" maan läntisissä ja eteläisissä osissa. Tiistaina maan presidentti Aljaksandr Lukašenka sanoi, ettei Valko-Venäjä liity Venäjän aloittamaan hyökkäykseen. 

9.41: Hersonin kuvernöörin mukaan kaupunki on täysin venäläisjoukkojen piirittämä, Reuters uutisoi. Venäjän puolustusministeri sanoi aiemmin, että kaupunki on täysin venäläisten hallussa.

9.24: Liki 6 000 venäläistä sotilasta on kuollut Ukrainan sodassa kuudessä päivässä, kertoo Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi.

9.03: Etelä-Ukrainassa sijaitseva Hersonin kaupunki on nyt täysin Venäjän armeijan hallussa, kertoo Venäjän puolustusministeri RIA:n mukaan.

Ukraina ei ole vahvistanut tietoa.

8.57: Ukrainan puolustusministerin mukaan maan asevoimat saavat pian lisää Stinger- ja Javelin-ohjuksia. Stingereita käytetään ilmatorjunnassa, kun taas Javelin on panssarintorjunta-ase. Molemmat asejärjestelmät ovat jalkaväen käyttämiä.

Lisäksi Ukraina saa lisää turkkilaisia lennokkeja, puolustusministeri sanoo.

8.40: Venäläinen uutistoimisto TASS on julkaissut kuvia sotilaista, joiden se kertoo olleen Ukrainan armeijan hylkäämissä asemissa Itä-Ukrainassa. Kuvat ovat läheltä Pyshchevykin kylää, TASS kertoo.

8.27: Harkovan pommituksissa on kuollut ainakin 21 ja loukkaantunut 112, kertoo kaupungin kuvernööri. Aamulla Ukrainan sotilasviranomaiset kertoivat, että venäläiset laskuvarjojääkärit ovat hyökänneet kaupunkiin.

8.18: Ukrainasta on paennut sotaa pelkästään Puolaan yli 450 000 ihmistä, sanoo Puolan apulaissisäministeri Reutersin mukaan. YK kertoi eilen, että Ukrainasta on lähtenyt pakolaisiksi yli 660 000 ihmistä.

7.53: Kiovossa ja useissa muissa Ukrainan kaupungeissa soivat tällä hetkellä ilmahälytyssireenit, kertoo The Kyiv Independent.

7.51: Moskovan pörssi pysyy kiinni myös tänään, Venäjän keskuspankki tiedottaa. 

7.49: Venäjän presidentille Vladimir Putinille Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on kohde numero yksi, "narkomaani ja uusnatsi", joka tulee eliminoida tai ainakin syöstä vallasta Ukrainassa.

Valtaosalle ukrainalaisista 44-vuotias Zelenskyi on nyt sankari ja vastarinnan kasvot, mies joka ei käyttänyt Yhdysvaltojen tarjoamaa tilaisuutta paeta maasta vaan jäi Ukrainaan pitämään joukkojensa taistelutahtoa korkealla.

Lue koko juttu täältä.

6.21: Ukrainan sotilasviranomaisten mukaan maan sotilaat taistelevat tällä hetkellä Harkovassa venäläisten laskuvarjojoukkojen kanssa.

5.58: Hersonin pormestarin mukaan Venäjän joukot ovat vallanneet kaupungin jokisataman ja juna-aseman, kertoo The Kyiv Independent. 

Tiedot Hersonin tilanteesta vaihtelevat. BBC:n mukaan Venäjä olisi valloittanut kaupungin, kun taas CNN:n mukaan venäläisten hallinnassa on kaupungin eteläosa.

5.53: Lentokoneiden valmistaja Boeing kertoo lopettavansa yhteistyön venäläisten kumppaniensa kanssa. Yhdysvaltalainen lentokonevalmistaja ei näin ollen enää jatkossa tarjoa teknistä tukea tai huoltoa venäläisessä käytössä oleville lentokoneilla.

5.51: Venäjän laskuvarjojääkärit ovat hyökänneet Harkovassa sotilassairaalaan, väittävät Ukrainan sotilasviranomaiset BBC:n mukaan. BBC ei ole pystynyt vahvistamaan tietoa.

5.41: Maailmanpankki valmistelee sodan keskellä olevalle Ukrainalle taloudellista apupakettia. Apupaketti on suuruudeltaan kolme miljardia Yhdysvaltain dollaria. Paketin on määrä sisältää ainakin 350 miljoonaa dollaria välitöntä apua.

Maailmanpankin mukaan avun ensimmäinen erä etenee hyväksyttäväksi tällä viikolla. Toisen, terveydenhuoltoon ja koulutukseen tarkoitetun erän on määrä olla arvoltaan 200 miljoonaa dollaria.

Myös Kansainvälinen valuuttarahasto IMF käsittelee Ukrainan pyytämää hätärahoitusta jo ensi viikolla.

Sekä Maailmanpankki että IMF lupasivat tukensa Ukrainalle jo aiemmin.

5.24: Yhdysvaltain presidentti Joe Biden vahvisti Kansakunnan tila -puheessaan, että Yhdysvallat sulkee ilmatilansa kaikilta venäläisiltä lentokoneilta.

– Tuemme ukrainalaisia. Putin on nyt eristäytyneempi muusta maailmasta kuin koskaan aiemmin, Biden totesi.

Joe Biden: Putin tulee maksamaan sodan seurauksista kalliisti – lupaa lisää sota-avustusta ja humanitaarista apua Ukrainaan 2:33
Joe Biden: Putin tulee maksamaan sodan seurauksista kalliisti – lupaa lisää sota-avustusta ja humanitaarista apua Ukrainaan

Bidenin mukaan Yhdysvaltojen oikeusministeriö kokoaa tiimiä, jonka tehtävänä on selvittää oligarkien tekemiä rikoksia. Lue lisää oligarkien tilanteesta täältä.

Bidenin mukaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin sotilaat ovat edenneet taistelukentillä, mutta maksavat siitä kalliin hinnan pitkässä juoksussa.

5.10: YK:n kansainvälinen tuomioistuin aloittaa ensi viikolla julkiset kuulemiset, jotka liittyvät syytöksiin kansanmurhasta Ukrainassa. Asiasta uutisoi muun muassa yhdysvaltalaiskanava CNN.  

Tuomioistuimen sivuilla aiemmin julkaistussa dokumentissa kerrotaan, että Ukraina kiistää Venäjän syytökset kansanmurhasta Luhanskin ja Donetskin separatistialueilla. Samalla Ukraina syyttää Venäjää kansanmurhatekojen suunnittelusta Ukrainassa. 

Kansainvälinen tuomioistuin on YK:n merkittävin oikeudellinen elin, jonka tärkein tehtävä on valtioiden välisten kiistojen selvittäminen. 

5.09: Brittilehti Guardian kertoo, että Puolassa joukko nationalisteja on häirinnyt Ukrainasta pakenevia, Afrikasta ja Lähi-idästä kotoisin olevia opiskelijoita. Heidän kerrotaan yrittäneen hyökätä opiskelijoiden kimppuun.

Miehet olivat eilen illalla kokoontuneet lähelle Kaakkois-Puolassa sijaitsevan Przemyslin rautatieasemaa. Puolalaistoimittajat raportoivat Guardianin mukaan uutistoimisto Okolle, että miehet huusivat maahanmuuttajavastaisia iskulauseita. Heidän kerrotaan ahdistelleen opiskelijoita. Puolan poliisi hajotti joukon.

Jo aiemmin on raportoitu, että Ukrainasta pakenevia afrikkalaisia on esimerkiksi estetty ylittämästä Puolan rajaa. 

5.08: Britannian yleisradioyhtiö BBC raportoi, että Venäjän joukkojen kerrotaan saaneen haltuunsa Etelä-Ukrainassa sijaitsevan Hersonin kaupungin. Paikallinen valtuustonjäsen kertoi BBC:lle, että 200 ihmistä on kuollut. Hänen mukaansa moni uhreista on siviilejä.

Taistelut ovat yöllä jatkuneet Ukrainassa. 

Ukrainan hätäpalvelut kertoi yöllä Twitterissä, että ilmaisku myöhään tiistaina vaurioitti kymmentä yksityistä asuinrakennusta. Talojen raunioissa uskotaan olevan jumissa ihmisiä. 

5.06: Suomalaiset tuomitsevat Venäjän sotatoimet lähes yksimielisesti, kertoo Helsingin Sanomien teettämä kysely. Kyselyn mukaan kaikkiaan 96 prosenttia suomalaisista pitää Venäjän sotatoimia täysin tuomittavina. Osin tuomittavina Venäjän toimia pitää kaksi prosenttia ja vastaajista alle puoli prosenttia antoi täyden hyväksyntänsä Venäjän sotatoimille.

Alle puoli prosenttia kyselyn vastaajista antoi hyväksyntänsä Venäjän sotatoimille.

Lue kyselystä lisää täältä.

4.48: Yhdysvallat sulkee ilmatilansa venäläisiltä koneilta. Ilmatila tullaan sulkemaan keskiviikon loppuun mennessä.

Euroopan unionin ilmatila suljettiin aiemmin venäläiseltä lentoliikenteeltä. Ilmatilasulku koskee venäläisyhtiöiden ja Venäjällä rekisteröityjen koneiden lisäksi venäläisten omistamia tai vuokraamia tai muulla tavoin määräysvallassa olevia koneita. Sulku on vastaliike Venäjän hyökkäykselle Ukrainaan. 

0.57: Puolan presidentti Andrzej Duda kertoo Twitterissä juuri keskustelleensa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin kanssa. 

– Ihmisiä Kharkovassa, Kiovassa, Zhytomyrissä ja kymmenissä, sadoissa kaupungeissa ja kylissä on tapettu. Mutta ne, jotka elävät, taistelevat eivätkä menetä henkeään!

0.46: Maailmanpankki kertoo valmistelevansa kolmen miljardin arvoista tukipakettia Ukrainalle. 

0.40: United Airlines vahvisti eilen tiistaina, että se on väliaikaisesti keskeyttänyt lennot Venäjän ilmatilan kautta. United lensi vielä viime päivinä ilmatilan kautta Intiaan. 

0.35: Slovenian ulkoministeriö kertoo maan Harkovassa sijaitsevan konsulaatin tuhoutuneen eilen Venäjän raketti-iskussa.

Maan Ukrainan-suurlähetystö julkaisi Twitterissä videon, jossa näkyy konsulaatin tuhoutuminen. Ulkoministeriö on uudelleentwiitannut sen.

– Tämä kauhistuttava teko ei jää ilman seurauksia, twiitissä kirjoitetaan.

0.25: Kansainvälinen tuomioistuin järjestää ensi viikolla julkiset kuulemiset Ukrainan kansanmurhasyytöksistä. 

Tiistaisessa lausunnossa kerrotaan, että julkiset kuulemiset järjestetään ensi maanantaina ja tiistaina. Venäjä on väittänyt Luhanskin ja Donetskin alueilla tapahtuvan kansanmurhia ja toteuttaneen "erityisen sotilasoperaation". Ukraina sen sijaan on syyttänyt Venäjää "kansanmurhan suunnittelusta maassa". 

0.18: Helsingin Sanomat kertoo, että Ukrainan parlamentin mukaan Mariupolin kaupunkiin on annettu ilmahyökkäysvaroitus.

Lue myös:

    Uusimmat