Aleksanteri-instituutin johtaja: Lukashenka on "ratkaisevalla tavalla Venäjän armoilla"

"Voi olla, että Lukashenkalla ei ollut muuta vaihtoehtoa, jos haluaa pysyä Valko-Venäjän presidenttinä" 4:53
"Voi olla, että Lukashenkalla ei ollut muuta vaihtoehtoa, jos haluaa pysyä Valko-Venäjän presidenttinä"

Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kangaspuro kommentoi MTV Uutiset Livessä Venäjän presidentin viimepäiväistä käytöstä ja Valko-Venäjän roolia sodassa. Hänen mukaansa suuri kysymys on se, missä vaiheessa ja miten suurten tuhojen jälkeen tilanne lopulta ratkaistaan neuvottelupöydissä.

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on jatkunut tänään seitsemättä päivää.

Ukrainan edustaja kertoi alkuillasta uutistoimisto AFP:lle, että maan edustajat aikovat neuvotella Venäjän edustajien kanssa Puolan ja Valko-Venäjän rajalla. Venäjän edustajan mukaan neuvotteluissa on esillä tulitauko.

Hyökkäys ei yllättänyt, kärsimykset järkyttivät

Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kangaspuro kertoo MTV Uutiset Livessä, että Venäjän hyökkäys ei yllättänyt häntä, mutta sodan vaikutukset järkyttivät.

– Siviilien kärsimykset myös tässä sodassa ovat hirvittävää katsottavaa, Kangaspuro totesi.

Kaikki ei ole Kangaspuron mukaan tässäkään sodassa mennyt odotusten mukaan. Siitä kertoo muun muassa Putinin viimeaikainen käytös.

– Erilainen uutisaineisto näyttää sen, että tapahtuu kaikkea odottamatonta ja sähläystä. Joukot ruuhkautuvat ja on kuvamateriaalia ja tietoja siitäkin, että joissain paikoin sotilaat ovat jopa karanneet rintamalta.

– Tietysti myös kansainvälisen paineen kasvaminen Putinia kohtaan Venäjän hyökkäyksen pysäyttämiseksi varmasti kiristää (Putinin) hermoja.

Kangaspuro tähdentää sitä, että sotaa ei varsinaisesti johda Putin vaan sen hoitavat ammattiupseerit. 

– Iso kysymys on se, missä vaiheessa ja miten suurten tuhojen jälkeen tilanne ratkaistaan neuvottelupöydissä, mikä väistämättä jossain vaiheessa tapahtuu. Tässä tietenkin Putin näyttelee keskiestä roolia.

Pakotteet eivät Kangaspuron mukaan sotaa ratkaise.

– Näyttää siltä, että valtaosa venäläisistä tukee Putinia, niin kummallista kuin se meidän näkökulmastamme onkin. Ennen kuin totuus sodasta läpäisee Venäjän informaatiosuojamuurin ja propagandan, siihen menee oma aikansa. 

– Ei ole lainkaan selvää, syyttääkö kansa Putinia vai länttä, joka aiheuttaa heille suuria ongelmia.

Sodan juurisyy juontaa Kangaspuron mukaan kylmään sotaan.

– Tämä on epämiellyttävä ja karmea esimerkki siitä, että kylmän sodan päättymisen jälkeen Euroopan turvallisuusjärjestelmän rakentaminen on epäonnistunut. Tietysti Venäjä kantaa ainoan syyllisen taakan hyökkäyksestä, mutta tämä on pitkän kehityksen tulos. Kierre pääsi pahenemaan, ja Krimin miehitys oli näin jälkeen päin katsottuna lopunajan alkua.

Lukashenkalla ei ollut vaihtoehtoja

Venäjä ei sodi Ukrainassa yksin, vaan isossa roolissa on myös Valko-Venäjä. Maa ilmoitti pari päivää sitten valmistautuvansa liittymään Venäjän hyökkäykseen. Valkovenäläiset sotilaat ylittivät Ukrainan rajan pian tämän jälkeen.

Kangaspuro arvelee maan presidentin Aljaksandr Lukashenkan olevan tilanteessa puun ja kuoren välissä. Hän ei ole täysin Putinin ”vietävissä”, mutta hänen liikkumatilansa on nyt hyvin ahdas.

– Voi olla, että hänelle ei muuta mahdollisuutta tarjottu, jos hän aikoo pysyä Valko-Venäjän presidenttinä. Hän on tällä hetkellä ratkaisevalla tavalla Venäjän armoilla.

Kangaspuro muistuttaa Venäjän joukkojen olevan Valko-Venäjällä. 

– Me emme tiedä sitä, miten paljon Valko-Venäjän armeija on Venäjän ohjailtavissa. Samat sotakoulut he ovat joka tapauksessa käyneet, ja heillä on käytännössä sotilasliitto olemassa. 

– Kyllä tämä Valko-Venäjän tappioksi isoksi pidemmällä tähtäimellä kuitenkin kääntyy. Toisaalta Lukashenka on ollut jo pitkään kansainvälisen yhteisön hylkiö.

Tietävätkö sotamiehet olevansa sodassa?

Medioissa on levinnyt viime päivinä videoita ja tietoja siitä, että osa venäläisjoukoista ei edes tiedä osallistuneensa sotaan vaan uskovat olevansa osa sotaharjoitusta tai rauhanturvaamisoperaatiota. 

Miten sitten on valkovenäläisten joukkojen laita – onko heillä käsitystä todellisesta tilanteesta?

– Niin pitkälle, kun kysymys on varusmiehistä, saattaa olla, että ei ole – en pidä sitä ollenkaan epäuskotavana – mutta on vaikea ajatella, että ammattisotilaat olisivat niin totaalisen tietämättömiä ainakaan tässä vaiheessa. 

– Mutta kyllä uutissulku ja propaganda sekä Venäjällä että Valko-Venäjällä on suurta ja merkittävää. Venäjällä myös sotasensuuri on kiristynyt jatkuvasti.

Ydinaseen käyttäminen olisi itsemurha

Venäjän ydinasepelottelua Kangaspuro kommentoi itsemurhahankkeeksi.

– Se että Venäjä käyttäisi ydinasetta, on teoriassa mahdollista, mutta se alkaa olla myös itsemurha Venäjän puolelta. Useissa lähteissä sitä ei ole pidetty hirvittävän merkittävänä (vaihtoehtona). Toisaalta liikettä on Venäjän puolelta myös loivennettu.

– Ydinaseen käyttäminen merkitsisi kolmatta maailmansotaa ja tämän pallon ihmiselämän loppua. 

Valehteleeko Valko-Venäjä osallisuudestaan Venäjän hyökkäykseen, ja mitä Putinin liikkeistä tiedetään? 40:19
Valehteleeko Valko-Venäjä osallisuudestaan Venäjän hyökkäykseen, ja mitä Putinin liikkeistä tiedetään? Katso Markku Kangaspuron koko haastattelu.

Lue myös:

    Uusimmat