Joukko pakotelistalle joutuneita oligarkkeja on kääntymässä Putinin sotatoimia vastaan – "Kahden veljellisen kansan tragedia"

Miten Venäjällä suhtaudutaan Putinin raaistuviin sotatoimiin? 13:00
Miten Venäjällä suhtaudutaan Putinin raaistuviin sotatoimiin?

EU lisäsi eilen 26 uutta venäläistä pakotelistalleen. Joukossa on monia venäläisiä oligarkkeja.

Talouslehti Forbesin mukaan uusi joukko rikkaita venäläisiä liikemiehiä on avannut suunsa Venäjän hyökättyä Ukrainaan ja talouspakotteiden iskiessä myös Venäjän eliittiin kuuluviin oligarkkeihin.

Yhdysvalloissa Valkoinen talo on luvannut metsästää ja jäädyttää oligarkkien varat, huvijahdit, kartanot ja muun väärin keinoin hankitun omaisuuden.

Jo aiemmin venäläismiljardöörit Mihail Fridman ja Oleg Deripaska vetosivat sen puolesta, että Venäjän presidentin Vladimir Putinin aloittama sota lopetettaisiin mahdollisimman pian.

Ukrainalaissyntyinen Fridman, Venäjän suurimman yksityisen pankin eli Alfa Bankin omistaja, lisättiin länsimaiden pakotelistalle maanantaina.

Venäjän rikkaimmaksi henkilöksi väitetty teräsyhtiöiden omistaja Aleksei Mordašov joutui maanantaina myös pakotteiden kohteeksi. Hän kutsui Forbesin mukaan taisteluita ”kahden veljellisen kansan tragediaksi".

– Meidän on tehtävä kaikki tarvittava, jotta ulospääsy tästä konfliktista löydetään pian ja verenvuodatus loppuu”.

Hän tosin totesi myös, ettei ymmärrä miksi pakotteet ovat määrätty venäläisille.

"Mahdotonta hyväksyä"

Venäläisistä miljardööreistä on avautunut muun muassa syöpähoidossa oleva Tinkoff Bankin perustaja Oleg Tinkov. Tinkov kertoo, että sairaus on vaikuttanut hänen ajatteluunsa.

– Syyttömien ihmisiä kuolee Ukrainassa joka päivä, ja sitä on mahdotonta hyväksyä. Valtioiden pitäisi käyttää rahaa syövän voittamiseksi, eikä sotaan”, hän sanoi Forbsein mukaan.

Kriittisiä kommentteja ovat antaneet myös Dmitry ja Igor Bukhman, videopelikehittäjä Playrixin perustajat.

Katto- ja eristevalmistajan Technonicolin miljardööriosaomistaja Igor Rybakov sanoi viime viikolla YouTube-kanavallaan tilanteen kehittyneen pisteeseen, josta ei ole paluuta.

– Se on surullista, hän sanoi Forbesin mukaan.

Samalla hän kehotti katsojia välttämään panikointia ja venäläisten osakkeiden ostamista.

Lue myös:

    Uusimmat