Hakkeriryhmä julkaisi vuodetun dokumentin, joka kertoo, milloin Venäjä hyväksyi hyökkäyksen aloittamisen ja kauanko sen piti kestää

Anonymous aloitti kybersodan Venäjän hallintoa vastaan – Mikko Hyppönen kertoo, millaista jälkeä se on saanut aikaan. 13:26
Anonymous aloitti kybersodan Venäjän hallintoa vastaan – Mikko Hyppönen kertoi 27. helmikuuta, millaista jälkeä se on saanut aikaan

Hakkeriryhmä Anonymous julkaisi Twitterissä vuodetun dokumentin, jonka mukaan hyökkäys Ukrainaan hyväksyttiin 18. tammikuuta.

Dokumentin alkuperäisen suunnitelman mukaan hyökkäys Ukrainaan oli määrä alkaa 20. helmikuuta ja päättyä 6. maaliskuuta, eli tämän viikon sunnuntaina. Hyökkäys alkoi 24. helmikuuta, eikä loppua ole näköpiirissä.

Anonymous iski maanantaina Venäjän valtion omistaman uutistoimisto Tassin sekä Fontanka- ja Kommersant-lehtien verkkosivuille. Tavanomaisten uutisten sijaan sivustolla näytettiin viesti, jossa kerrottiin Ukrainan armeijan raportoima lukumäärä sodassa kaatuneista venäläissotilaista. Venäjä ei ole kertonut virallisia tietoja kaatuneiden määrästä julkisesti.

Vicen mukaan viestissä kirjoitettiin seuraavasti:

– Hyvät kansalaiset. Kehotamme teitä lopettamaan tämän hulluuden. Älkää lähettäkö poikianne ja aviomiehiänne varmaan kuolemaan. Putin pakottaa meidät valehtelemaan ja saattaa meidät vaaraan. Tämä viesti tullaan poistamaan ja osa meistä saa potkut tai joutuu jopa vankilaan. Mutta emme kestä tätä enää.

Venäjän lipun päälle oli viestissä kirjoitettu uhriluku 5 300, joiden kerrottiin kuolleen Ukrainan sodan neljän ensimmäisen päivän aikana. Viestin mukaan se on enemmän kuin vuosina 1994–1996 käydyn ensimmäisen Tšetšenian sodan aikana yhteensä. Uhrilukua ei ole vahvistettu riippumattomien tahojen toimesta.

Tiistaina Tassin sivut olivat jälleen palautuneet ennalleen. Tass on itse raportoinut kyberhyökkäyksestä kertomalla, että uutistoimisto on ollut viime päivinä jatkuvien kyberhyökkäysten kohteena. Tassin mukaan Anonymousin viestissä esitetyt väitteet eivät pidä paikkaansa.

Venäjän joukkotiedotusvälineitä valvova Roskomnadzor on määrännyt venäläiset mediat käyttämään sodasta raportoinnissaan ainoastaan valtion virallisia tietolähteitä. Lisäksi uutissivustoja on määrätty käyttämään hyökkäyksen sijaan termiä ”Venäjän armeijan erikoisoperaatio”.

Anonymous on maailmanlaajuinen kyberaktivistien ryhmä, joka julisti kybersodan Venäjää vastaan viime torstaina Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Hakkerien on onnistunut muun muassa lamauttaa Venäjän hallituksen sivustoja palvelunestohyökkäyksillä sekä esittää valtiollisilla tv-kanavilla videomateriaalia Ukrainan sotatapahtumista.

Lue myös:

    Uusimmat