Suomalaisetkin kertovat liittyvänsä vapaaehtoisina Ukrainan sotaan – Supo: "Osalla syyt ovat ideologisia, toisilla jännityksen hakemista"

Kiovaa lähestyy viiden kilometrin pituinen venäläiskolonna – sotilasprofessori arvioi Venäjän seuraavat askeleet Ukrainan sodassa 3:47
Kiovaa lähestyy viiden kilometrin pituinen venäläiskolonna. Suomalaisprofessori arvioi Venäjän seuraavat asekeleet Ukrainan sodassa.

Ukrainan sota on saanut maan kansalaiset tarttumaan aseisiin ja puolustamaan maataan Venäjän hyökkäykseltä, mutta myös monissa maissa asuvat ulkomaalaiset ovat ilmoittaneet julkisuudessa halukkuudestaan lähteä vapaaehtoisina Ukrainaan taistelemaan tai muihin vapaaehtoistehtäviin.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on omilla ulostuloillaan kannustanut ulkomaalaisia vapaaehtoisia saapumaan ja tarttumaan aseeseen.

Verkossa useat henkilöt ovat kertoneet aikeista lähteä Ukrainaan, minkä lisäksi MTV Uutisten tietoon on tullut yrityksiä rekrytoida vapaaehtoisia Ukrainaan. MTV Uutiset on ollut yhteydessä kahteen henkilöön, jotka kertovat aikeistaan lähteä Ukrainaan vapaaehtoisiksi. Näistä toisen henkilöllisyyskytkökset maahan on pystytty varmistamaan, vaikka lähtöjärjestelyjä koskevia todisteita toimitus ei ole saanut.

Jo aiemmin vuoden 2014 kriisin jälkeen Ukrainassa on toiminut suomalaistaistelijoita tiettävästi kummallakin puolen rintamaa, sekä Ukrainan hallinnon että Venäjän tukemien separatistien riveissä. Suomalaisia on ollut myös muualla maailmalla tapahtuneissa konflikteissa, kuten Syyriassa.

Supo: Sotaan osallistuu jonkin verran vierastaistelijoita

Suojelupoliisi kertoo olevansa tietoinen Ukrainan kutsusta omille ja muiden maiden kansalaisille liittyä puolustussotaan.

– Tilanne koskettaa laajasti kansainvälistä yhteisöä, joten voidaan arvioida, että sotaan osallistuu jonkin verran vierastaistelijoita. Nykytilanteen vaikutuksia Ukrainan alueelle matkustamiseen kokonaisuudessaan on liian aikaista arvioida, auojelupoliisin viestinnästä kerrotaan.

Suomen lain mukaan konfliktialueelle matkustaminen ja osallistuminen aseelliseen konfliktiin ei ole laitonta, jos henkilö ei syyllisty terrorismiin tai sotarikoksiin.

Ukrainaan lähtevät eivät lisää sisäisen turvallisuuden uhkaa

Suojelupoliisista arvioidaan, että syyt konfliktialueelle menoon ovat hyvin erilaisia eri henkilöillä.

– Osalla syyt ovat ideologisia, toisilla enemmän jännityksen hakemista. Ukrainalaisia vetää alueelle luonnollisesti halu puolustaa kotimaataan, suojelupoliisista arvioidaan.

Suojelupoliisi kertoo seuraavansa tilannetta Ukrainaan lähtevien ja sieltä palaavien vierastaistelijoiden osalta.

– Yleisellä tasolla voidaan arvioida, että konfliktialueella vietetty aika ja taistelukokemus voivat vaikuttaa radikalisoivasti. Tämä tietenkin riippuu myös paljon henkilön motiiveista ja muusta elämäntilanteesta, eikä Ukrainaan mahdollisesti lähtevien tilanne tällä hetkellä lisää sisäisen turvallisuuden uhkaa Suomessa, suojelupoliisista kerrotaan.

Video: Tällaisia sotilaita Venäjän joukoissa taistelee Ukrainassa.

Sotilasprofessori kertoo, millaisia sotilaita Venäjän joukoissa taistelee Ukrainassa 2:25

Lue myös:

    Uusimmat