Mihail Hodorkovski MTV:lle: Suomi ei ole turvassa – "Neutraali asema ei Suomea pelasta, mutta Nato voisi mahdollisesti pelastaa"

Mihail Hodorkovski MTV:lle:"Neutraali asema ei Suomea pelasta, mutta Nato voisi mahdollisesti pelastaa" 11:49
Katso videolta Mihail Hodorkovskin koko haastattelu.

Maanpaossa elävä Putin-kriitikko ja entinen oligarkki Mihail Hodorkovski sanoo Ukrainan taistelevan koko Euroopan turvallisuuden puolesta. MTV:n Asian ytimessä -ohjelman haastattelussa hänellä on vakava viesti Suomelle.

Hodorkovskin mukaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin päätöstä hyökkäyksestä Ukrainaan on vaikea selittää rationaalisesti, koska päätös ei ole rationaalinen, vaan johtuu Putinin harhaisuudesta.

– Hän elää omassa illuusiomaailmassaan. Siinä illuusiossaan hän puhdistaa Ukrainan keksimistään Banderan kannattajista ja natseista, Hodorkovski sanoo.

Stepan Bandera oli äärinationalistisen militanttiryhmä OUN:n johtaja Ukrainassa toisen maailmansodan aikana ja sen jälkeen.

Hodorkovski uskoo, että Putin olisi valmiina sotatoimiin myös muualla kuin Ukrainassa, jos katsoo operaation onnistuneen siellä. Vaarassa voivat olla naapurimaat, joiden Putin ei katso osoittaneen solidaarisuutta Venäjälle.

– Mielestäni Suomella ja Baltian mailla on tällä hetkellä olemassa kaksi vaihtoehtoa, Hodorkovski sanoo.

Ensimmäisenä vaihtoehtona hän pitää sitä, että maat näyttäisivät tukevansa Putinin toimia joko kokonaan tai vähintään osittain.

– Toinen vaihtoehto on olla valmiina vastustamaan Putinia suoraan aseellisesti, jos Ukraina ei onnistu nyt pysäyttämään häntä.

Jos Suomi liittyisi puolustusliitto Natoon, Hodorkovski arvioi, ettei Putin ehkä reagoisi siihen suoralla vihalla, mutta ehkä pelolla. 

– Hän ei voi olla varma siitä, etteikö Nato suojelisi jäsenmaitaan. Hän ei ole niin mielipuoli, että olisi valmis itsemurhaan, Hodorkovski arvioi.

– Mikään neutraali asema, jota Putin ei edes pidä enää neutraalina, ei Suomea pelasta, mutta Nato voisi mahdollisesti pelastaa.

Mihail Hodorkovskin koko haastattelu Asian ytimessä -ohjelmassa MTV3-kanavalla ja mtv-palvelussa kello 20.

Lue myös:

    Uusimmat