Historiallinen käänne: Hartwall haluaa irtaantua Jokereiden kotiareenasta – syynä Venäjän toimet

Oy Hartwall Ab tutkii mahdollisuutta, jossa se irtaantuu Helsingin Jokereiden kotipyhätön Hartwall Arenan toiminnasta.

Suomalainen juomayhtiö Hartwall on ollut Ilmalassa sijaitsevan Helsingin areenan nimisponsori sen valmistautumisesta (vuonna 1997) lähtien. Nyt yhteinen taival uhkaa päättyä.

Taustalla ovat Venäjän sotatoimet Ukrainassa.

Venäjä liittyy Hartwall Arenaan sen omistajuuskuvioiden kautta. Areena myytiin venäläisille sijoittajille Gennadi Timtshenkolle ja Roman Rotenbergille vuonna 2014. Sen jälkeen Arena Events Oy on omistanut 44,89 prosenttia Hartwall-areenan osakkeista.

Arena Events Oy säilytti vähemmistöomistajuusosuutensa myös sen jälkeen, kun Jari Kurri osti Helsingin Jokerit Oy:n itselleen.

Oy Hartwall Ab:n toimitusjohtajan Kalle Järvisen mukaan juomayhtiö on seurannut tarkasti Venäjän ja Ukrainan tilanteen kehittymistä.

– Meillä on laillisesti sitova juomien myyntisopimus Hartwall Arenaa hoitavan suomalaisen yrityksen, eli Helsinki Halli Oy:n kanssa. Sen osakkeita omistaa yli 500 tahoa, mukaan lukien Jääkiekkoliitto ja Hartwall itse. Suurin osa osakkeista on suomalaisomistuksessa. Vähemmistö osakkeista on USA:n ja UK:n pakotelistoilla olevien henkilöiden omistuksessa. Heidän ja Helsinki Halli Oy:n välillä ei ole ollut minkäänlaista rahaliikennettä pakotteiden vuoksi, eli vuodesta 2013 lähtien. Osakkeiden omistamisesta ei koidu mitään taloudellista etua niin kauan kuin pakotteet ovat voimassa, Järvinen avaa.

– Silti, Venäjän Ukrainaan kohdistuvien sotatoimien vuoksi tutkimme mahdollisuutta irtaantua sopimuksesta, Järvinen myöntää MTV Urheilulle.

Hartwall Arena, entiseltä nimeltään Hartwall Areena on isännöinyt vuosien saatossa jääkiekon MM-kisoja neljään eri kertaan (1997, 2003, 2012 ja 2013). Sen lisäksi areenalla on käyty muun muassa Euroviisujen loppukilpailu (2007).

Hartwallin irtaantumishalukkuus ei ole torstain ainoa iso areenaan liittyvä uutinen. MTV Urheilun tietojen mukaan jääkiekkoliiga KHL:ssä pelaava Jokerit aikoo päättää kautensa kesken kaiken Venäjän sotatoimien takia.

Lue myös:

    Uusimmat