MTV Uutiset seuraa lakkoa: Päiväkotilapset ja koululaiset söivät tänään eväitä monissa kaupungeissa – JHL tai hallitus eivät peräänny

Lakko - miten käy koululaisten ja vanhusten ruokailulle? 3:44

Päiväkotien, koulujen ja vanhustenhoidon ruokajärjestelyissä on tänään poikkeusjärjestelyjä, sillä Julkisten ja hyvinvointialojen liitto järjestää poliittisen lakon hallituksen uutta irtisanomislakia vastaan. MTV Uutiset seuraa lakon vaikutuksia.

JHL:n järjestämä lakko kohdistuu myös siivoukseen kiinteistöhuoltoon sekä liikunta- ja kulttuuritoimeen. Se alkoi puolilta öin sunnuntain ja maanantain välisenä yönä ja päättyy tiistain ja keskiviikon välisenä yönä.

Lakossa on yli 10 000 JHL:n jäsentä.

Klo 14.28: STT: Lapsilla on ollut hyvin eväitä mukana, kerrotaan espoolaisesta Lintuvaaran koulusta. Eväät puuttuivat vain 15 lapselta. 

– Olimme varanneet hätäevästä, kaurapuuroa ja mehukeittoa. Eli kaikki saivat syödäkseen, rehtori Paula Turkkila kertoo.

Klo 13.35: Valtiovarainministeri Petteri Orpo kertoo olevansa pahoillaan, että ay-liikkeen poliittiset lakot osuvat tavallisten ihmisten arkeen, vaikka he eivät ole osapuolia koko kiistassa.

Orpo ei kuitenkaan taivu palkansaajajärjestöjen vaatimukseen, että hallituksen pitää vetää pois lakiesitystään irtisanomisten helpottamiseksi alle 10 työntekijän yrityksissä.

– Yrittäjille tehdyn kyselyn mukaan jopa kolmasosa pienyrittäjistä arvioi, että palkkaa lisää työntekijöitä, jos esitys menee läpi. Silloin puhutaan kymmenistä tuhansista työpaikoista, Orpo puolustelee esitystä.


Klo 13.07: Elenin vanhemmat olivat pakanneet hänelle eväät Espoon Lintuvaaran kouluun. 

Klo 13.04: Jyväskylän kouluissa ja päiväkodeissa syödään eväitä. Kaupunki pyrkii kuitenkin tarjoamaan hätäruokaa niille päiväkotilapsille ja koululaisille, joiden eväät ovat kovin niukat tai puuttuvat kokonaan.

Klo 11.49:

Klo 11.45: Helsingin kouluissa ja päiväkodissa ruokailu sujuu suunnitelmien mukaan. Suurimmassa osassa kouluja ja päiväkoteja tarjotaan ruoka normaalisti. Osassa puolestaan tarjotaan eväslounas, johon sisältyy muun muassa ruisleipää ja jogurttia. Ainoastaan erityisruokavalioisille lapsille oli pyydetty tuomaan eväät kouluihin ja päiväkoteihin.

Klo 11.03: Lakko on herättänyt vilkasta keskustelua myös kouluruoan arvostuksesta. 

Klo 10.44: JHL kertoo olevansa valmis kolmikantaiseen neuvotteluun, jos hallitus pyytää heitä siihen.

Klo 10.35: Mediuutiset: Lakko saattaa hidastaa sairaaloiden päivystysten toimintaa, kun potilaita ei voida siirtää siivoamattomille keskussairaalaan vuodeosastoille, arvioi Satakunnan sairaanhoitopiiri.

Klo 10.21: Espoolainen 6-vuotias Mikael pakkasi eskarievääksi mehua, leipää ja banaanin.


Klo 10.10: JHL on listannut lakon vaikutukset ja työpaikat, joita lakko koskee. Katso lista täältä: https://www.jhl.fi/ajankohtaista/teemat/viimeinen-niitti-tyontekijan-puolesta/

Klo 10.07: Uimahalleja on suljettu ja osan uimahalleista aukioloajat vaihtelevat lakon vuoksi.

Klo 9.33: Suomen yrittäjät kommentoi lakkoa:  Siitä kärsivät syyttömät yritykset ja kansslaiset. Kaikkien syytä etsiä ratkaisua. Työaikalakiin palaaminen voisi olla yksi.

Klo 9.23: 

Klo 8.45: Lakko näkyy kaikkein eniten suurissa kaupungeissa. 

Klo 8.41: Lakko herättää kiihkeää keskustelua puolesta ja vastaan:

Klo 8.39:

Klo 8.33: Kansanedustaja Anna Kontula huomauttaa, että lakoista valitetaan aina, kun naisvaltaisilla aloilla yritetään käyttää lakko-oikeutta.

Klo 8.28: Helsingin päiväkodeissa, kouluissa, lukioissa ja Stadin ammatti- ja aikuisopistossa kaikille lapsille, koululaisille ja opiskelijoille tarjotaan lounas tai eväslounas. Erikoisruokavalioita ja allergioita ei pystytä kuitenkaan huomioimaan eikä kaikissa päiväkodeissa tarjota aamu- tai välipalaa.

Klo 8.22: Lakko huolettaa erityisesti vähävaraisia perheitä, joille kaksi päivää ilman kouluruokaa on vakava paikka etenkin heti syysloman jälkeen. Apuna ry:n avustusryhmää pyörittävä Heidi Jaari kertoo, että he ovat saaneet kymmeniä yhteydenottoja lakkoon liittyen.

Klo 8.20: Katso videolta, mitä lähikoululaisiaan lakon aikana auttava yrittäjä Arjo Kokkola tuumaa lakosta:

Yrittäjä Arjo Kokkola lupaa ruokkia koululaiset lakon aikana 0:54

Klo 8.15: Yrittäjät ovat monessa kaupungissa halunneet tarjota lapsille ruokaa myös lakon aikana. Hämeenlinnassa toimeen ryhtyi Gastro-pubia pyörittävä Arjo Kokkola, joka tarjoaa lähikoulun koululaisille mehukeittoa, muroja sekä näkkileipää ja levitettä lakon aikana. Espoossakin yhteydenottoja yrittäjiltä on tullut, mutta kaupunki ei ehtinyt reagoida niihin, sanoo kaupungin ruokapalveluiden johtaja Minna Ahola.

Klo 8.10: Lakon vaikutukset eivät jää tähän vuorokauteen, vaan poikkeusjärjestelyjä on luvassa Espoossa koko loppuviikon ajan, kertoo kaupungin ruokapalveluiden johtaja Minna Ahola Huomenta Suomessa.

Klo 8.03: Myös Espoossa suurin osa päiväkodeista on lakon piirissä ja vanhempia on ohjeistettu antamaan lapsilleen eväät. Hoivapalvelujen ruokailu pystytään järjestämään normaalisti, kertoo Espoon kaupungin ruokapalveluiden johtaja Minna Ahola Huomenta Suomessa.

Klo 5.18: STT: Jyväskylässä ja Turussa vanhempia on pyydetty pakkaamaan lapsilleen eväät lakon vuoksi.

Lue myös:

    Uusimmat