MTV Uutiset seuraa Elokapinan 10-päiväistä mielenilmausta

Elokapina tukki jälleen Mannerheimintien, poliisi kantoi mielenosoittajia bussiin – katso, miten tilanne eteni vaihe vaiheelta 4:54
Elokapina tukki jälleen Mannerheimintien, poliisi kantaa mielenosoittajia bussiin – katso, miten tilanne eteni vaihe vaiheelta.

MTV Uutiset seuraa Elokapinan lanseeraaman syyskapinan käänteitä tässä artikkelissa. 

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Ympäristöliike Elokapina on kertonut jatkavansa mielenosoitusta ensi viikon perjantaihin (8.10.) saakka, mikäli hallitus ei vastaa liikkeen vaatimuksiin ilmasto- ja ympäristöhätätilan julistamisesta.

MTV Uutiset seuraa Elokapinan mielenosoitusten tapahtumia tarvittaessa kaikissa kanavissaan. Tähän artikkeliin kootaan kiinnostavimmat käänteet tekstin ja videoklippien muodossa. Tervetuloa seuraamaan tapahtumia MTV Uutisten kanssa! 

Perjantai 8.10.

Elokapinen 10-päiväinen syyskapina päättyi perjantaina. Elokapina lukittautui aamupäivällä Helsingissä Valtioneuvoston linnan edustalle tukkien pääsisäänkäynnin. Mielenosoittajia kerääntyi poliisin mukaan myös Ritarikadun puolelle.

Poliisi kertoo ottaneensa kiinni yhteensä 51 Elokapinan mielenosoittajaa. Poliisi on hajottanut Valtioneuvoston linnan kulkuväyliä tukkineen joukon.

Kiinni otettuja epäillään Helsingin poliisin mukaan ainakin poliisia vastaan niskoittelusta, mutta lisäksi arvioidaan muita rikosnimikkeitä. Kyseeseen voi Helsingin poliisin yleisjohtaja Jarkko Lehtisen mukaan tulla esimerkiksi törkeä julkisrauhan rikkominen. 

–  Sitä arvioidan illan aikana. Valtioneuvoston alueelle on tunkeuduttu ja rakenteisiin on kajottu niin, että kulku on estetty. Siltä osin arvioidaan, tuleeko törkeä julkisrauhan rikkominen kyseeseen, Lehtinen kertoo STT:lle.

Lehtisen arvion mukaan mielenosoittajia oli aluksi vajaa kaksisataa ja vähintään puolet poistuivat poliisin annettua poistumiskäskyn.

Lehtinen kommentoi Helsingin poliisin Twitter-tilillä iltapäivällä, että Valtioneuvoston linnan sisällä olevien henkilöiden liikkumista voidaan pitää tietyssä mielessä jonkinasteisena väkivallan uhkana

Poliisi totesi aiemmin päivällä, ettei se hyväksy Valtioneuvoston linnan uloskäyntien miehittämistä ja valtiojohtoon vaikuttamista.

–  He pyrkivät tällä tavoin vaikuttamaan valtioneuvoston toimintaan, siihen, että henkilöt eivät pääse kokouksiin ja sieltä pois. Poliisi ei hyväksy tällaista toimintaa eikä valtioneuvostoon vaikuttamista, kertoi Lehtinen STT:lle aiemmin päivällä.

Elokapinan aamupäivällä julkaistussa tiedotteessa mielenilmaisua kuvattiin rauhanomaiseksi. Mielenosoittajien kerrottiin pitävän kulkuväylät avoinna eikä pyrkimyksenä ole meno rakennukseen sisään, kun poliitikkoja odotetaan paikalle.

Sunnuntai 3.10.

12.29: Elokapinan mediayhteyshenkilö Lauri Autere kertoo MTV Uutisille sähköpostitse, että eilen kiinniotetut aktivistit pääsivät putkasta pois hyvissä ajoin. 

Poliisi tiedotti eilen ottaneensa kiinni kaikkiaan 142 ihmistä. Elokapinan laskut poikkeavat virkavallan laskuista. 

– Eiliset kiinniotetut, omien laskelmiemme mukaan kaikkiaan 160 kapinallista, ovat kaikki päässeet putkasta jo yöllä. Viimeiset vapautuivat kello 5 aikoihin.

Syyskapina jatkaa Auteren mukaan syyskapinointia ensi viikon perjantaihin saakka, ellei hallitus ota huomioon Elokapinan vaatimuksia. 

Kysyttäessä, aikooko järjestö vallata tänään ajoratoja tai ryhtyä muihin radikaalimpiin tekoihin, mediayhteyshenkilö antaa ympäripyöreän vastauksen. 

– Signaalia (hallituksen) vastaantulemisesta ei ole näkynyt, joten kansalaistottelemattomuus on yhtä paljon pöydällä kuin aiemminkin.

10.00: Elokapina on aloittanut telttojen pystyttämisen Pikkuparlamentin puistoon. Kyseessä on ympäristöliikeen mielenilmauksen viides päivä. 

Lauantai 2.10.

20.47: Poliisi kertoo ottaneensa Elokapinan Mannerheimintien mielenosoituksen yhteydessä kiinni yhteensä 142 henkilöä.

– Poliisi otti kiinni 142 henkilöä, jotka eivät noudattaneet poistumiskäskyä. Kiinniotot sujuivat rauhallisesti. Kiinniotettuja pidetään poliisin hallussa noin 12 tuntia. Heitä epäillään niskoittelusta poliisia vastaan, sanoo komisario Petri Juvonen tiedotteessa. 

20.05: Liikenne Mannerheimintiellä sujuu jälleen. Elokapina sulki liikenteen kadulla lähes kolmen tunnin ajaksi. Twitterissä poliisi sanoo ottaneensa kiinni yli sata Elokapinan mielenosoitukseen osallistunutta.

19.58: Poliisi kuvailee kiinniottojen sujuneen rauhallisesti.

19.51: Liikenne Mannerheimintiellä kulkee jälleen normaalisti.

19.36: Poliisi kertoo ottaneensa mielenosoituksen yhteydessä kiinni 107 henkilöä. Kiinniotot jatkuvat edelleen

19.27: Mannerheimintiellä liikenne on edelleen poikki. Poliisi kuitenkin kantaa mielenosoittajia jatkuvasti linja-autoihin.

18.25: MTV Uutiset Liven suora lähetys Elokapinan mielenilmauksesta on päättynyt, sillä poliisi määräsi koko väkijoukon hajaantumaan.

18.20: Elokapinan aktiivi Matilda Seppälä kommentoi MTV Uutiset Livelle poliisin päätöstä keskeyttää mielenosoitus.

– Yllättävää, että poliisi näin nopeasti purkaa mielenosoituksen. Hyvä, että päästiin kuitenkin kadulle ja ääntä kuuluviin, Seppälä sanoo.

– Onnistuttiin ylipäätään valtaamaan katu. Purkaminen näin nopeasti ei ole meille mieluisa lopputulos, Seppälä toteaa.

Seppälän mukaan mielenosoitus jatkuu Pikkuparlamentin puistossa.

– Jos poliisi ei olisi purkanut kadunvaltausta, niin olisimme yöpyneet ja pitäneet sanomaa yllä ihan yötä päivää.

18.18: Ennen bussiin viemistä poliisi tarkistaa vielä, onko kiinni otettavilla mielenosoittajilla mukanaan jotain vaarallista, kuten teräaseita.

18.16: Poliisin mukaan Elokapina on ilmoittanut jäävänsä Mannerheimintielle ensi viikon perjantaihin asti. Poliisi on kuitenkin alkanut kantaa mielenosoittajia pois Mannerheimintieltä.

18.10: Poliisi on alkanut kantamaan mielenosoittajia pois Mannerheimintieltä.

18.06: Samaan aikaan kun poliisi käskyttää väkijoukkoa hajaantumaan, niin Elokapina pitää omia puheitaan.

– Me seistään täällä niin pitkään kun meidän jalat jaksaa, Elokapinan mielenosoittaja toteaa.

18.04: Silmämääräisesti näyttää siltä, ettei suurin osa Elokapinan mielenosoittajista ole vapaaehtoisesti poistumassa kadulta ainakaan heti poliisin hajaantumiskäskyn jälkeen.

18.00: Poliisi on määrännyt kokoontumisen päättymään. Poliisi ohjeistaa mielenosoittajia poistumaan ajoradalta.

17.40: Paikalla on myös ilmeisesti vastamielenosoitus, joka soittaa kovaäänistä marssimusiikkia. Tähän ryhmään kuuluu varsin pieni joukko ihmisiä.

Vastamielenosoituksesta on Helsingin poliisilaitoksen mukaan tehty ilmoitus. Sen on ilmoittanut yksityishenkilö, ja ilmoitettu kokouksenaihe on vastamielenosoitus Elokapinalle.

17.31: Helsingin polisiilaitokselta kerrotaan, että se neuvottelee Elokapina-mielenosoittajien kanssa näiden poistumisesta Mannerheimintien ajoradalta. 

Jos neuvottelut eivät tuota tulosta, on poliisin arvion mukaan edessä sama kuin viime keskiviikkona, eli poliisi siirtää mielenosoittajat ajoradalta pois.

17.23: Mielenilmaus vaikuttaa julkiseen liikenteeseen Helsingissä. HSL tiedottaa, että Linjat 4 ja 10 ovat poikkeusreitillä, niin että väli Lasipalatsilta Oopperalle jaetaan Arkadiankadun ja Rubeberginkadun kautta niin, että pysäkit Hesperianpuistoja Kansallismuseo jäävät ajamatta.

17.22: Mielenosoittajat pitelevät banderolleja ja paikalla soitetaan musiikkia.

17.19: Tielle on pystytetty telttoja. Nyt paikalla pidetään lyhyitä puheita, joissa Elokapinan jäsenet kertovat, miksi ovat paikalla osoittamassa mieltään.

17.15: MTV Uutisten toimittaja Janne Ahjopalo kertoo, että Mannerheimintie on ilmoitusten mukaisesti tukossa ja tiellä näyttää olevan useampi sata mielenosoittajaa. Paikalla on kovahko meteli ja rumpujen pärinää.

17.09: Elokapinan mukaan liikenne Mannerheimintiellä katkaistiin uudelleen, koska poliitikoilta ei ole tullut riittäviä vastauksia.

Elokapina vaatii "hallitusta julistamaan ilmasto- ja ympäristöhätätilan välittömästi sekä ryhtymään hätätilannetta vastaaviin konkreettisiin toimiin".

Konkreettisiksi toimiksi Elokapina luettelee muun muassa kriisitiedotuksen aloittamisen ja yhteiskunnan ekologisen jälleenrakentamisen.

17.04: Elokapinan mielenosoitus on katkaissut liikenteen siirtymällä ajoradalle Mannerheimintiellä, poliisi kertoo.

Poliisi ohjaa liikennettä.

14.06: Helsingin poliisin mukaan ajoneuvot ovat poistuneet Mannerheimintieltä ja mielenosoitus on päättynyt.

Jos tviitti ei näy, sen voi katsoa täältä

14.01: Elokapinan Veriprikaati-kulkue on saapunut Helsingin keskustan halki Eduskuntatalolle. 

– Veriprikaati ilmentää ympäristökriisiin liittyviä surun, kivun ja tuskan sekä myös toivon, myötätunnon, rakkauden ja rauhan tunteita.

– Kulkueen yhteinen elekieli kertoo yhteydestämme toisiimme ja muihin lajeihin, tiedotteessa kuvataan kulkueen vaatetusta ja elehdintää.

13.29: Mannerheimintie on täyttynyt mielenilmaukseen osallistuvista autoilijoista. Valtava, kovaääninen tööttisirkus on alkanut. Eräs autoilijoiden mielenilmaukseen osallistunut perusteli osallistumistaan auton ollessa pysähdyksissä punaisissa liikennevaloissa. 

– Olemme täällä sen takia, että saisimme polttoaineen ja muiden autoilun kohtuuttomia kuluja alemmaksi, auton kuljettaja tokaisi. 

Helsingin keskustassa hirveä meteli – katso, kuinka sadat autoilijat hakkaavat tööttejä Eduskuntatalon edessä 1:09
Helsingin keskustassa hirveä meteli – katso, kuinka sadat autoilijat hakkaavat tööttejä Eduskuntatalon edessä

13.15: Autoilijat ovat saapuneet Eduskuntatalon edustalle Mannerheimintiellä. Jonossa körröttelevät autoilijat tööttäilevät kovaäänisesti. 

Poliisi valvoo mielenilmauksia Mannerheimintien kupeessa. 

13.08: Helsingin poliisi tiedottaa Twitter-tilillään, että pian alkava autoilijoiden kaksituntinen mielenilmaus voi aiheuttaa liikennehaittaa Helsingin keskustassa. 

– Kulkue lähtee Hakamäentieltä ja etenee Mannerheimintietä, tviitissä kerrataan autoilijoiden reittiä. 

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

13.02: Elokapinan edustaja kertoo MTV Uutiset Liven suorassa lähetyksessä, että autoilijoiden mielenilmaus ei vaikuta Elokapina mielenilmaukseen, sillä Elokapinalla "ei ole mitään heitä tai yksityisautoilijoita vastaan".

– Aiomme jatkaa toimintojamme täällä ihan samalla tavalla. Korvatulppia ollaan aika monta paria jaettu ihmisille, hän toteaa. 

12.56: Elokapina on aloittanut yliopistotalolta kulkueen kohti Eduskuntataloa. 

Elokapina-kulkueen pitäisi tulla Eduskuntatalon edustalle nurmikentälle kello 13.30–14.30 välisenä aikana.

12.54: MTV Uutiset Live aloittaa Live-lähetyksen Eduskuntatalolta. Ilmapiiri on rauhallinen ja aurinkoinen sää suosii mielenosoittajia. Elokapina on rakentanut tänäänkin telttoja Eduskuntatalon edustalle ja lähiympäristöön. Telttojen viereen on tuotu myös tuoleja ja pöytiä keskusteluja varten. 

12.49: Helsingin poliisi on tiedottanut Twitter-tilillään kolmesta tapahtumasta: Elokapinan ja autoilijoiden mielenosoitusten lisäksi Helsingissä järjestetään tänään Helsinki City Run -juoksutapahtuma.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

12.47: Autoilijoiden on määrä saapua Eduskuntatalon edustalle kello 13 maissa. 

12.45: MTV Uutiset Live on seuraamassa Helsingin keskustassa, miten kolme erilaista tapahtumaa vaikuttavat liikenteeseen ja ilmapiiriin.

Tällä hetkellä Eduskuntatalon edustalla tilanne on rauhallinen. Paikalle on saapunut kaikkiaan kuusi poliisiautoa. 

Eduskuntatalolla osoittavat mieltään samaan aikaan Elokapinan lisäksi autoilijat, joiden mielenilmaus vastustaa autoiluun liittyviä maksuja.

12.23: Elokapina jatkaa mielenilmaustaan myös tänään, tällä kertaa useissa eri sijainneissa. Elokapinan lähettämän mediatiedotteen mukaan Mannerheimintien mielenosoitus muuttaa muotoaan, kun Veriprikaati-kulkue kulkee Helsingin keskustan halki.

Syyskapina nostaa tiedotteen mukaan kierroksiaan viikonlopun aikana, jotta ympäristöliike saa vastauksia poliitikoilta. 

Mielenosoitukseen on osallistunut "monia satoja osallistujia" eri puolilta Suomea. 

Perjantai 1.10.

17.06: Elokapinan mielenosoitus jatkuu edelleen Eduskuntatalon edessä, kertoo poliisi.

Poliisin mukaan mielenilmaus kestää tänäänkin jo tuttuun tapaan kello 22 saakka.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

10.00: Elokapinan mediayhteyshenkilö Lauri Auteren mukaan Elokapina on pahoillaan keskiviikkona mielenosoituksessa tapahtuneesta välikohtauksesta, jonka keskiössä oli perussuomalaisten kansanedustaja Sebastian Tynkkynen

Auteren kertoi samaisessa puhelinhaastattelussa, että poliitikkojen mielipiteet Elokapinan toimintamalleista, kuten ajoratojen sulkemisesta, ei hetkauta liikkeen jäseniä. 

9.46: Elokapinan mediayhteyshenkilö Lauri Autere kertoo MTV uutisille, että Elokapina aikoo jatkaa mielenilmaustaan. Hänen mukaansa tukikohdan pystyttäminen käynnistyy kello 10 Eduskuntatalon edustalle samaan paikkaan kuin eilen torstaina. Luvassa on muun muassa aamuverryttelyä ja kriisipalavereita. 

– Aiomme olla paikalla mahdollisimman isolla kokoonpanolla – sata ihmistä on aika realistinen tavoite.

– Syyskapinan päivittäiset ilmoittautujamäärät ovat sadan ja muutamien satojen välissä, Autere toteaa. 

Liikkeen edustajat ovat käyneet Auteren mukaan keskusteluja joidenkin kansanedustajien kanssa mutta toivovat, että keskustelut jatkuvat tänään Eduskuntatalon ja annerheimintien väliselle alueelle tuotujen pöytien ääressä. 

Autere kertoo MTV Uutisille, että osa aktivisteista kerää edelleen voimia keskiviikkoisen mielenosoituksen ja putkassa vietetyn yön jälkeen. Hänen mukaansa on aika epätodennäköistä, että aktivistit valtaisivat tien tänään.

Viikonloppuna mielenosoitukseen Helsingin keskustaan osallistunee huomattavasti suurempi joukko aktivisteja. Myös tapahtumaa voi olla arkipäiviä enemmän riippuen siitä, millaista keskustelua liike käy päättäjien kanssa.

– Viikonloppuna tapahtuu isommin. Suunnittelu on vielä kesken. 

– Kansalaistottelemattomuus ja mielenosoituksen vieminen ajoradoille ovat työkalupakissamme, Autere toteaa mystisesti.

8.54: MTV Uutiset jatkaa syyskapinan seurantaa tässä artikkelissa. 

Torstai 30.9.

22.06: Poliisin mukaan Elokapinan mielenosoitus on päättynyt tältä päivältä. Mielenilmaus sujui rauhallisesti, poliisi kertoo Twitterissä.

Poliisin säilössä yönsä viettänyt Hanni kertoo tunnelmia eduskuntatalon edestä:"Niin kauan, kun hallitus ei julista ilmastohätätilaa tulen tänne joka päivä" 3:29
Poliisin säilössä yönsä viettänyt Hanni kertoo tunnelmia eduskuntatalon edestä: "Niin kauan, kun hallitus ei julista ilmastohätätilaa tulen tänne joka päivä".

18.02: Poliisin tietojen mukaan mielenosoitus jatkuu kello 22 asti.

Poliisin mukaan paikalla voi osoittaa mieltä iltakymmeneen asti, mutta yöksi ei voi majoittua tai leiriytyä.

Myöskään ajoneuvoliikennettä ei saa tukkia, vahingoittaa mielenosoitusaluetta eikä estää jalankulkua kokonaan.

Helsingin poliisin viestintäasiantuntijan Juuso Metsälän mukaan poliisi toimii tilanteen mukaan, mitä sitten tapahtuukin.

– Poliisi ensisijaisesti neuvottelee, että mielenosoitus sujuisi niin kuin se on nytkin sujunut, Metsälä kommentoi STT:lle viiden jälkeen alkuillasta.

Elokapina kertoi aiemmin tänään, että mielenosoitus ei ainakaan ala Mannerheimintiellä.

– Jos sellainen laajeneminen tapahtuu, siitä ollaan poliisiin yhteydessä etukäteen, kertoi liikkeen mediayhteyshenkilö Lauri Autere STT:lle torstaina aamulla.

Autere toivoi tämän päivän mielenosoitukseen paikalle myös sinne eilen kutsuttuja poliitikkoja keskustelemaan Elokapinan esille nostamista kysymyksistä.

17.28: Elokapinan mielenosoitus Eduskuntatalon edessä on sujunut tänään rauhallisesti, kerrotaan Helsingin poliisista.

Poliisi ei ole tehnyt tänään kiinniottoja, koska mieltä osoitetaan Mannerheimintien ja Eduskuntatalon välisellä alueella.

Viiden aikaan iltapäivällä paikalla oli poliisin arvion mukaan noin 40 mielenosoittajaa. Poliisin tietojen mukaan mielenosoitus jatkuu kello 22 asti.

17.26: Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) otti eduskunnan kyselytunnilla pienesti kantaa ympäristöliike Elokapinan mielenosoitukseen sanomalla, että mikään ryhmä ei ole lain yläpuolella. Ohisalo sanoi poliisin eilen vetäneen rajan siihen, missä se katsoo lakia rikotun.

Poliisi totesi Elokapinan eilisen mielenosoituksen laittomaksi, koska se tukki ajoradan.

Perussuomalaiset ja kokoomus hiillostivat sisäministeriä siitä, hyväksyykö hän Elokapinan mielenosoituksen. Suoraa vastausta tähän ei oppositio saanut.

13.48: Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) saapui Eduskuntatalon pihalle seuraamaan ilmastoaktivistien mielenilmausta.

Haavisto kertoo olevansa kiinnostunut siitä, mitä mieltä nuoret ovat ilmastoasioista ja hän on käynyt tänään keskustelua mielenilmaukseen osallistuneiden nuorten kanssa. 

– Heidän tavoitteensa, että julistettaisiin ilmastohätätila koko maahan – ymmärrän hyvin sen tavoitteen. On tärkeää, että nuoret pitävät ääntä näistä ilmastoasioista ja toimivat päättäjien omatuntona, ministeri summaa. 

Ministeri Haavisto toivoo, että tämänpäiväinen mielenilmaus sujuu rauhallisesti.

– Laillisissa paikoissa pidetyt mielenosoitukset ovat tietysti täysin sallittuja. En itsekään ymmärrä liikenteen tukkimista ja tämän tyyppisistä asioista, Haavisto sanoo. 

Ulkoministeri Pekka Haavisto ymmärtää Elokapinan tavoitteen –"On tärkeää, että nuoret pitävät ääntä näistä asioista" 3:14
Ulkoministeri Pekka Haavisto ymmärtää Elokapinan tavoitteen – "On tärkeää, että nuoret pitävät ääntä", katso koko haastattelu Eduskuntatalon edustalla!

13.17: Kirjailija-kolumnisti Rosa Meriläinen jalkautui Elokapinan aktivistien keskuuteen Eduskuntatalon edustalla. 

– Tulin tervehtiäkseni ja kiittääkseni heitä siitä, että ovat täällä ja kantavat yhteiskuntavastuuta. Minusta on koskettavaa, liikuttavaa ja upeeta tämä omistautuminen meidän tämänhetken yhteiskunnan ja maailman tärkeimmälle asialle, Meriläinen kommentoi suorassa lähetyksessä.

Meriläisen mukaan väkivallaton kansalaistottelemattomuus on tärkeä osaa demokratiaa.

– Minusta on upeaa, että ihmiset ovat aktiivisia kansalaisia ja ovat valmiita laittamaan itsensä likoon. Maksan riemulla muutaman kapinallisen sakot, Meriläinen totesi. 

Rosa Meriläinen kiittelee Elokapinaa aktiivisuudesta –"Maksan riemulla muutaman kapinallisen sakot" 1:25
Katso haastattelu: Rosa Meriläinen kiittelee Elokapinaa aktiivisuudesta ja itsensä likoon laittamisesta – "Maksan riemulla muutaman kapinallisen sakot"

13.12: Eduskuntatalon edustalla on vain murto-osa siitä ihmismäärästä, joka nähtiin Mannerheimintiellä ja sen ympärillä eilen. MTV Uutisten toimittajan mukaan kansanedustajista vain perussuomalaisten edustaja Sebastian Tynkkynen on pyörähtänyt Eduskuntatalon edustalla. 

Nurmelle on ilmestynyt pöytiä ja tuolia, jotka on tarkoitettu keskustelupisteiksi etenkin poliitikoita varten. 

Aktivistit yrittävät pitää itsensä lämpiminä muun muassa jumppaliikkeiden avulla. 

12.44: Mielenosoittajat ovat pystyttäneet valkoisen teltan Eduskuntatalon eteen. 

– Teltta nousi aplodien saattelemana, MTV Uutistentoimittaja Ville Kettunen kuvailee tunnelmaa. 

Seuranta jatkuu kuvan jälkeen.

12.34: Perussuomalaisten kansanedustaja Sebastian Tynkkynen kertasi MTV Uutiset Liven lähetyksissä eilisiä tapahtumia. Tynkkynen kertoi eilen Twitterissä joutuneensa aktivistien väkivallan kohteeksi.

Tynkkynen kertoo nyt MTV Uutiset Livelle, että Eduskuntatalon edustan nurmialueella "kaksi hyvin aggressiivisesti käyttäytyvää aktivistia", jotka alkoivat tönimään kansanedustajaa. 

– He lähtivät seuraamaan perässä ja yrittivät kampittaa maahan, molemmilta puolilta kävivät käsiksi, Tynkkynen kertaa.

– Onneksi poliisi sattui olemaan hyvin lähellä ja he ryntäsivät takaapäin ja ottivat nämä jätkät siitä välittömästi kiinni ja veivät autoon. 

Eduskuntatalolla päivystävä Sebastian Tynkkynen kommentoi MTV Uutiset Livessä eilistä välikohtausta:"Minusta ei ole heille mitään haittaa" 4:21
Eduskuntatalolla päivystävä Sebastian Tynkkynen kommentoi MTV Uutiset Livessä eilistä välikohtausta: "Minusta ei ole heille mitään haittaa"

14.47: Helsingin poliisi tiedottaa Elokapinan mielenilmauksesta myös Twitter-tilillään. Tviitin mukaan mielenosoitus jatkuu kello 22 saakka.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

12.18: Eduskuntatalon edustalle on kerääntyneenä muutamia kymmeniä ihmisiä. Poliisi uskoo, että tänään osallistujamäärä on pienempi kuin eilen, hän jatkaa eilisen kertaamista. 

12.01: Heti poliisihaastattelun jälkeen lentävä reportteri Ville Kettunen kohtasi Eduskuntatalon portailla paikalle tulleita ihmisiä. Eräs paikalle tullut ja ilmastosta huolestunut nainen aikoo osallistua Elokapinan syyskapinaan muinakin vapaapäivinään. 

Elokapina on kertonut jatkavansa mielenosoitusta ensi viikon perjantaihin saakka, mikäli hallitus ei vastaa liikkeen vaatimuksiin ilmasto- ja ympäristöhätätilan julistamisesta.

– Uskon sijaan tarvitaan toivoa. Todellakin toivon, että meitä kuunnellaan, nainen muotoilee kysyttäessä, uskooko hän hallituksen vastaavan liikkeen vaatimuksiin.

Elokapina ilmaisee mieltään toista päivää Eduskuntatalolla – näin aktivistit kommentoivat 2:49
Juuri 18 vuotta täyttänyt ilmastoaktivisti on käynyt aiemminkin osoittamassa mieltään ilmaston puolesta. Mikä ilmastoasioissa huolestuttaa häntä ja nuorta sukupolvea? Katso video!

11.58: Komisario Jari Frimanin mukaan Helsingin poliisille on tullut ilmoitus kolmesta mielenosoituksesta Eduskuntatalolle, ja poliisi on turvaamassa mielenosoitusoikeutta.

– Kaikki liittyvät ilmastonmuutokseen. Varsinaisesti Elokapina-nimellä ei ole ilmoitettu mielenosoitusta, Friman kommentoi MTV Uutiset Liven suorassa lähetyksessä. 

Toistaiseksi poliisi ei osaa arvioida tarkkaan, paljonko mielenosoituksiin on osallistumassa ihmisiä. 

MTV paikalla: Elokapina aloittaa uuden protestin Eduskuntatalolla – näin poliisi kommentoi 3:05
Komisario Jari Friman kommentoi MTV Uutiset Livelle ennakkotunnelmia toiseen mielenilmauspäivään. Katso haastattelu videolta!

11.41: Paikan päällä olevan toimittajan, Ville Kettusen, mukaan Kansallismuseon edessä on kolme moottoripyöräpoliisia, yksi poliisiauto sekä yksi poliisin siviiliauto. Toistaiseksi mielenosoittajia ei ole saapunut paikalle. Syyskapinan on määrä alkaa kello 12 Eduskuntatalon lieppeillä. 

11.15: Seuranta käynnistyy myös tekstin muodossa, kun MTV Uutiset Live aloittaa suoran lähetyksensä Eduskuntatalon edustalta. 

11.10: Elokapinan mediayhteyshenkilö Lauri Autereen mukaan protestia aiotaan jatkaa suunnitellusti myös tulevina päivinä.

– Aiomme joka päivä sinne Eduskuntatalon läheisyyteen palata, ellei hallitus vastaa meidän vaatimuksiimme., Autere kommentoi MTV Uutisille ennen torstain mielenilmauksen alkua. 

Elokapina jatkaa protestiaan puoliltapäivin Eduskuntatalon edustalla – näin mielenosoitus tulee eroamaan eilisestä 2:24
Elokapina jatkaa protestiaan puoliltapäivin Eduskuntatalon edustalla – näin mielenosoitus tulee eroamaan eilisestä, katso video!

Lue myös:

    Uusimmat