Elokapina aikoo leiriytyä Helsingin keskustaan Mannerheimintielle 10 päiväksi – poliisijohtaja: "Mikäs mielenosoitus se on, jos nukutaan jossain"

4:12
Näin poliisi valmistautuu huomenna alkavaan Elokapinan mielenosoitukseen. Videolta näet myös viime lokakuisen sumutetapauksen.

Ilmastoliike Elokapina järjestää Helsingin Mannerheimintiellä huomisesta alkaen mielenosoituksen, joka kestää sen ilmoituksen mukaan jopa kymmenen päivää.

Poliisi ei pysty varautumaan mielenosoitukseen ennalta juuri mitenkään. Helsingin poliisin hälytys- ja valvontayksikön johtajan Heikki Porolan mukaan tilanteeseen reagoidaan tapahtumien mukaan.

– Ollaan käyty neuvonpitoa tietysti silloin, kun Elokapina ilmoitti tästä. Oikeastaan muuta varautumista ei voi tehdä näillä tiedoilla.

Kymmenen päivää on poikkeuksellisen pitkä aika mielenosoitukselle. Kokoontumislaissa ideologia puoltaa Porolan mukaan lyhyitä mielenilmauksia, eikä niinkään yön yli kestäviä tapahtumia.

– Se on maallikon tulkinta siitä. Sanotaan, että mikäs mielenosoitus se on, jos nukutaan jossain.

Paikkana ruuhkainen tie

Poliisille haastetta aiheuttaa etenkin mielenilmauksen suunniteltu sijainti. Mannerheimintie on vilkkaasti liikennöity katu ruuhkaisessa Helsingin keskustassa.

– Ajoradalla oleminen on meidän käsityksemme mukaan tieliikennelain rikkomista, ja sikäli ei laillista, Porola sanoo.

Porolan mukaan yhdessä mielenosoittajien kanssa sopien voidaan tehdä kulkue, joka kulkisi ajoradalla. Jos Elokapina toteuttaa mielenosoituksen kesäkuiseen tapaansa, on kyse aivan muusta kuin kulkueesta.

Laillinen mielenilmaus turvataan

Kesäkuussa Elokapina tukki niin ikään Mannerheimintien, ja useita sen jäseniä kannettiin pois tieltä poliisin toimesta. Kiinniottoja kirjattiin yli sata.

Jos tielle pystytetään telttoja ja mielenosoitus jatkuu yötä päivää, mitä poliisi aikoo tehdä?

– Lähtökohta on, että se ei ole mahdollista. Yritämme neuvottelun konstein saada liikenteen sujumaan ja laillisen mielenosoituksen perusoikeus turvataan. Katsotaan sitten, tuleeko siellä laittomia tilanteita, joihin pitää puuttua.

Poliisin näkökulmasta on yhdentekevää, millainen ryhmä mieltään on osoittamassa. Mielenosoitus turvataan, oli liikkeellä sitten Elokapina tai Rajat kiinni -liike.

Sumutteen käyttö tutkinnassa

Porolan mukaan poliisille on selvää, millaisiin voimakeinoihin se voi tarvittaessa turvautua.

Voimankäyttö on kuitenkin herättänyt kiivastakin keskustelua. Vuosi sitten lokakuussa poliisi käytti Elokapinan mielenosoittajiin oc-sumutetta.

Sumutteen käytöstä tehtiin useita rikosilmoituksia, ja tapaus on ollut Valtakunnansyyttäjän toimiston tutkittavana.

Useita poliiseja epäillään tapauksessa virkavelvollisuuden rikkomisesta ja pahoinpitelyistä. Tutkinnanjohtaja ja erikoissyyttäjä Heidi Savurinne kertoo, että tutkinta on loppusuoralla ja siirtymässä pian syyteharkintaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja