Näin Elokapina kommentoi Sebastian Tynkkysen tönimistä: "Rikotaan selkeästi arvojamme" – protesti yltyy viikonloppuna

Eduskuntatalolla päivystävä Sebastian Tynkkynen kommentoi MTV Uutiset Livessä eilistä välikohtausta:"Minusta ei ole heille mitään haittaa" 4:21
Eduskuntatalolla päivystävä Sebastian Tynkkynen kommentoi MTV Uutiset Livessä keskiviikkoista välikohtausta: "Minusta ei ole heille mitään haittaa"

Elokapina otti kantaa keskiviikkoisessa mielenilmauksessa tapahtuneeseen kansanedustajan tönimiseen. 

MTV Uutiset Live tapasi perussuomalaisten kansanedustajan Sebastian Tynkkysen eilen torstaina Eduskuntatalon edustalla Elokapinan mielenilmauksessa.

Tynkkynen kertoi MTV Uutisille, että Eduskuntatalon edustan nurmialueella "kaksi hyvin aggressiivisesti käyttäytyvää aktivistia" töni kansanedustajaa edellisenä päivänä. 

– He lähtivät seuraamaan perässä ja yrittivät kampittaa maahan, molemmilta puolilta kävivät käsiksi.

– Onneksi poliisi sattui olemaan hyvin lähellä, ja he ryntäsivät takaapäin ja ottivat nämä jätkät siitä välittömästi kiinni ja veivät autoon, Tynkkynen kertaa keskiviikkoillan tapahtumia. 

Elokapinan mediayhteyshenkilö Lauri Autere kommentoi kansanedustajan tönimistä MTV Uutisille tänään aamulla. Hän kertoo, että Elokapina on väkivallaton liike, jonka jäsenet sitoutuvat väkivallattomuuteen.

– Jos tällaista tönimistä tapahtuu, siinä rikotaan selkeästi arvojamme. 

– Olemme pahoillamme, että tällainen välikohtaus on tapahtunut meidän tapahtumassamme, Autere kommentoi MTV Uutisille. 

Tönijöitä vaikea tunnistaa ja tavoittaa

Auteren käsityksen mukaan Tynkkystä tönineet mielenosoittajat eivät kuulu Elokapinan ydinryhmään tai mielenosoitukseen ilmoittautuneista jäsenistä.

Kyseessä on hänen mukaansa ollut mielenosoituksessa muuten paikalla olleista henkilöistä, joiden tunnistaminen tai tavoittaminen on ollut vaikeaa. 

– Meillä ei ole mitään jäsenrekisteriä, jotta saisimme tiedon suoraan. On ollut vaikeuksia tarkkaan tietää, keitä he (tönijät) ovat, Autere kommentoi. 

Tien tukkiminen nousi puheenaiheeksi kyselytunnilla

Elokapinan mielenosoitus nousi keskustelunaiheeksi myös eilisellä kyselytunnilla.

Oppositiosta niin perussuomalaiset kuin kokoomuskin tivasivat sisäministeri Maria Ohisalolta (vihr.) kantaa siihen, hyväksyykö hän vai ei Elokapinan mielenosoituksen.

– Sisäministeri Ohisalo, miten reagoitte kun kapinalliset seuraavaksi rähisevät ja tukkivat kansalaisten kulkuväylät. Tuomitsetteko vai annatteko hiljaisen hyväksynnän, aloitti perussuomalaisten Vilhelm Junnila hiillostuksen.

Ohisalo ei tähän suoraa vastausta kyselytunnilla antanut, mutta lopulta hän sanoi, että "ei mikään ryhmä ole lain yläpuolella".

– Tässä salissakin on ihmisiä, jotka ovat varmasti myös itse omassa elämässään nähneet sen, että ihan yhtä lailla lait koskevat kansanedustajia, mielenosoittajia, joka ikistä ihmistä tuolla kentällä ja kaduilla, Ohisalo sanoi ja totesi poliisin eilen vetäneen rajan siihen, missä se katsoo lakia rikotun.

Poliisi totesi Elokapinan mielenosoituksen keskiviikkona laittomaksi, koska se tukki Mannerheimintien.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kommentoi eilen Eduskuntatalon edustalla mielenilmauksessa MTV Uutisille, ettei tien tukkiminen kuulu hänen mielestään rauhanomaisiin mielenosoituksiin. 

– Laillisissa paikoissa pidetyt mielenosoitukset ovat tietysti täysin sallittuja. En itsekään ymmärrä liikenteen tukkimista ja tämän tyyppisiä asioita, Haavisto kommentoi. 

"Emme hae Ohisalon tai Marinin hyväksyntää"

Elokapinan Auteren mukaan ajoratojen sulkeminen on ympäristöliikkeen "rauhanomaista kansalaistottelemattomuutta", eikä poliitikkojen mielipiteet toimintatavoista hetkauta Elokapinan jäseniä. 

– Emme hae Ohisalon tai Marinin tai muidenkaan poliitikkojen hyväksyntää toimintatavallemme. 

– Mielestämme se on tässä tilanteessa oikeasuhtainen toimintatapa, eikä poliitikkojen paheksunta meitä siinä asiassa hätkäytä. 

"Viikonloppuna tapahtuu isommin"

Ympäristöliike Elokapina on kertonut jatkavansa mielenosoitusta ensi viikon perjantaihin (8.10.) saakka, mikäli hallitus ei vastaa liikkeen vaatimuksiin ilmasto- ja ympäristöhätätilan julistamisesta.

Autere kertoo MTV Uutisille, että osa aktivisteista kerää edelleen voimia keskiviikkoisen mielenosoituksen ja putkassa vietetyn yön jälkeen.

Hänen mukaansa on aika epätodennäköistä, että aktivistit valtaisivat tien tänään.

Auteren mukaan viikonloppuna mielenosoitukseen Helsingin keskustassa osallistunee huomattavasti suurempi joukko aktivisteja.

– Viikonloppuna tapahtuu isommin. Suunnittelu on vielä kesken, Autere kertoo.

– Kansalaistottelemattomuus ja mielenosoituksen vieminen ajoradoille ovat työkalupakissamme.

Lue myös:

    Uusimmat