Näin Elokapinan mielenosoitus eteni: Kiinni yli 140 ihmistä, tie poikki tunteja – kansanedustaja kertoo tulleensa tönityksi

0:56
Katso video: Näin poliisi kantoi elokapinallisen linja-autoon

Poliisi kertoo ottaneensa Elokapinan mielenosoituksesta Helsingin Mannerheimintiellä kiinni yhteensä 141 ihmistä, jotka eivät noudattaneet poliisin poistumiskäskyä.

Kiinniotot sujuivat poliisin mukaan rauhallisesti. 

Mielenosoittajat katkaisivat liikenteen Eduskuntatalon edessä Mannerheimintiellä iltakuudelta. Mannerheimintien liikenne palautui normaaliksi kello 21.30:n jälkeen.

Poliisin mukaan Elokapina ei suostunut neuvottelemaan siirtymisestä poliisin kanssa. Poliisi kertoo päättäneensä mielenosoituksen olennaisesti lainvastaisena.

Näin mielenosoitus eteni

MTV Uutiset seurasi mielenosoitusta koko illan ajan.

Iltaviiden aikaan elokapinalliset saapuivat Mannerheimintielle ja tukkivat tien muulta liikenteeltä.

Poliisi aloitti melko pian mielenosoituksen purkamisen. Poliisi katsoi mielenosoitusta lainvastaiseksi.

Mielenosoittajia kehotettiin poistumaan alueelta. He kuitenkin vastasivat poliisin käskyihin rummuttamalla, laulamalla ja huutamalla iskulauseita.

Poliisi alkoi viedä mielenosoittajia paikalle tuotuihin linja-autoihin. Liikenne saatiin avattua puoli kymmenen aikaan illalla.

Pääosin mielenosoitus sujui rauhallisesti. Osa mielenosoittajista kannettiin linja-autoihin.

MTV Uutiset haastatteli paikalle saapunutta ja mielenosoitukselle tukensa antanutta Oskar Hartmania illan aikana. Hän kertoi, että vaikka mielenosoittajat rikkovat lakia jäätyään paikalle poliisin poistumiskäskystä huolimatta, teko on oikeutettu.

– Maailmassa on meneillään ilmastokriisi. Itse katson, että voi kysyä, kuka rikkoo lakia, Hartman sanoi MTV Uutisille.

– Me rikomme lakia, mutta kannamme vastuun teoistamme. Ymmärrämme, että poliisi tekee työtään ja heillä on täysi oikeus siirtää ja ottaa kiinni ihmisiä.

Elokapina jatkamassa mielenilmausta

Elokapina on kertonut puoli yhdentoista aikaan Twitterissä mielenosoituksen jatkuvan Eduskuntatalolla.

Syyskapinaksi nimetyn mielenilmauksen on Elokapinan mukaan määrä kestää kymmenen päivää, ellei hallitus vastaa liikkeen vaatimuksiin.

Mielenosoituksella vaaditaan hallitusta julistamaan ilmasto- ja ympäristöhätätila ja nopeuttamaan ilmastotoimiaan.

Elokapina pyrkii jatkamaan mielenilmaustaan mahdollisimman pian, kertoi liikkeen mediayhteyshenkilö Lauri Autere keskiviikkoiltana.

– Tutkailemme nyt vaihtoehtojamme, mutta lähtökohta on se, että palaamme kyllä paikalle, Autere sanoi STT:lle.

Jos mielenosoittajat palaavat samalle paikalle, poliisi reagoi "tarpeen mukaan", sanoo komisario Jarmo Heinonen.

–  Se on taas sitten päivä ja tilanne erikseen, Heinonen sanoi.

Helsingin poliisi kehotti jo aiemmin Elokapinaa vaihtamaan mielenosoituksen tapahtumapaikan Mannerheimintieltä Kansalaistorille, mihin Elokapina ei suostunut.

Kansanedustaja Tynkkynen joutui tönityksi

Kansanedustaja Sebastian Tynkkynen (ps.) kertoi mielenosoituksen loppupuolella joutuneensa elokapinallisten tönimäksi. Hän kertoo tapahtuneesta Twitterissä.

Tynkkysen mukaan tilanne tapahtui Elokapina-mielenosoituksen loppupuolella Eduskunnan edustalla. Poliisit puuttuivat tilanteeseen.

Tynkkynen on striimannut illan tapahtumia omalle YouTube-tililleen. MTV Uutiset on nähnyt kyseisen striimin.

Striimillä kuullaan, kuinka Tynkkynen ilmeisesti sanoo kahdelle miespuoliselle ihmisille, ettei ole oikein töniä toisia. Striimin perusteella tilanteen jälkeen ainakin yksi ihminen vietiin pois poliisin voimin.

Videolla kuullaan, kuinka poliisi tiedustelee Tynkkyseltä, onko hänellä vaatimuksia tönimiseen liittyen. 

Tynkkynen vastaa videolla, ettei hänellä ole vaatimuksia, sillä tilanteesta ei aiheutunut vammoja.

Poliisin mukaan yksittäinen töniminen

Komisario Jarmo Heinonen kertoi aiemmin MTV Uutisille, että mielenosoituksen aikana on ollut yksittäinen tilanne, jossa poliisi on joutunut puuttumaan tönimiseen. Muuten mielenilmaus sujui rauhallisesti.

– Poliisi puuttui tönimisen kaltaiseen tapahtumaan, mutta muuten on sujunut rauhallisesti. Toki poliisin päähuomio on ollut mielenosoituksessa, Heinonen kertoo.

Heinonen ei sinänsä pidä jonkinasteista sanakopua tai tönimistä yllätyksenä. Hänen mukaansa paikalla on ollut tänään paljon myös muita ihmisiä kuin elokapinalaisia, jotka saattavat vastustaa Elokapinan tapaa toimia tai sanomaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja